11.3.17

Ελληνική προειδοποίηση στην Άγκυρα: Πολεμικά πλοία της Ελλάδας στα κυπριακά ύδατα


ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ 

Σε άμεση εφαρμογή θέτει η Ελλάδα το δόγμα του «Ενιαίου Αμυντικού Χώρου» με την αποστολή στην Κύπρο σκαφών του ΠΝ.
Τα πολεμικά σκάφη στέλνει η Ελλάδα στα κυπριακά ύδατα σε μια προειδοποίηση προς την Τουρκία να απόσχει από κάθε είδους πρόκληση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα «θερμό» επεισόδιο στην περιοχή.
Ταυτόχρονα η αποστολή σκαφών στα κυπριακά χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ έρχεται την ίδια ακριβώς στιγμή με τις εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για την αναβίωση του "Ενιαίου Αμυντικού Χώρου" Ελλάδας-Κύπρου ο οποίος είχε εγκαινιαστεί το 1996 επι υπουργίας του αείμνηστου Γεράσιμου Αρσένη.
Οι αποστολές πολεμικών σκαφών στην Κύπρο ξεκίνησαν άμεσα και ήδη πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη κοινή διμερής άσκηση Έρευνας – Διάσωσης, με την ονομασία «CYPGRE – 01/17», στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από το ΠΝ μέρος πήρε η υπερσύγχρονη πυραυλάκατος ΤΠΚ «Δανιόλος» κλάσης «Ρουσσέν»  ενώ απο κυπριακής πλευράς συμμετείχε ένα ελικόπτερο της Διοίκησης Αεροπορίας/460 ΜΕΔ της Εθνικής Φρουράς.
Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα», με κύριο στόχο την εκπαίδευση στην αεροδιακομιδή τραυματιών (MEDEVAC).
Ν σημειωθει ότι η ΤΠΚ κλάσης Ρουσσέν "Δανιόλος" είναι εξοπλισμένη με τα βλήματα Exocet block 3 με εμβέλεια 180 χλμ.!  
Ταυτόχρονα τα βλήματα έχουν ικανότητα μεταβολής πορείας σε ενδιάμεσα σημεία της διαδρομής (waypoints) τα οποία μπορούν να υπερβούν τα 10.
Πρόκειται μάλιστα για τετραδιάστατα σημεία -γεωγραφικό μήκος και πλάτος, υψόμετρο, χρόνος- επιτρέποντας την παράκαμψη νησιών ή εξάρσεων της ακτογραμμής, για την αιφνιδιαστική εμφάνιση σε περιορισμένη απόσταση από τον στόχο, καθώς και για τον κορεσμό των αμυντικών συστημάτων με ταυτόχρονη άφιξη πολλαπλών βλημάτων.
Παρέχεται επίσης ικανότητα βολής σε γεωγραφικές συντεταγμένες με καθοδήγηση GPS, για προσβολή ελλιμενισμένων πλοίων και επάκτιων στόχων.
Μπορεί η άσκηση να αφορούσε θέματα έρευνας και διάσωσης το μηνυμα όμως από την αποστολή της ελληνικής ΤΠΚ στην περιοχή ήταν σαφές εν μέσω  τουρκικών NAVTEX και αποστολής του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Τον συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ.
Παράλληλα αναμένεται η αποστολή στην Κύπρο και άλλων πολεμικών σκαφών του ΠΝ σε ανάλογες κοινές ασκήσεις, ενώ  υποβρύχια του ΠΝ εναλλάσσονται τακτικά πραγματοποιώντας συνεχώς περιπολίες.
Συμμετοχή του ΠΝ σε Άσκηση Έρευνας - Διάσωσης Ελλάδας Κύπρου




pronews.gr