19.3.17

Ξαφνική εμπλοκή - Ισραηλινός ΥΠΑΜ: «Θα καταστρέψουμε το σύνολο της συριακής Αεράμυνας χωρίς κανένα δισταγμό»


του Πάνου Σπαγόπουλου
Ξαφνική εμπλοκή στο τρίγωνο σχέσεων Ρωσίας-Ισραήλ και Συρίας μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας ότι θα καταστρέψει όλο το αντιαεροπορικό δίκτυο της Δαμασκού εάν συριακά αντιαεροπορικά βάλουν ξανά εναντίον ισραηλινών μαχητικών.
«Την επόμενη φορά που οι Σύροι θα εγκλωβίσουν και θα ανοίξουν πυρ κατά των μαχητικών μας θα καταστρέψουμε όλο το αντιαεροπορικό δίκτυο της Συρίας χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό», δήλωσε πριν από λίγη ώρα ποιο συγκεκριμένα ο Avigdor Lieberman μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Η δήλωση αυτή του Ισραηλινού υπουργού έρχεται λιγες  ημέρες μετά αφότου η ισραηλινή Αεροπορία ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε ένα αντιαεροπορικό πύραυλ0 της Συρίας ο οποίος είχε εκτοξευτεί κατά ισραηλινών μαχητικών σε ένα από τα πιο σοβαρά επεισόδιο των δύο χωρών το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Μάλιστα η Δαμασκός είχε ισχυριστεί από την πλευρά της ότι κατέρριψε το ισραηλινό μαχητικό, με το Ισραήλ να διαψεύδει το γεγονός.
Σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινών επισήμων τέσσερα μαχητικά της IAF τα οποία βρίσκονταν σε αποστολή καταστροφής ενός κομβόι το οποίο, σύμφωνα με το Τελ Αβίβ μετέφερε όπλα για την φιλο-ιρανική οργάνωση του Νότιου Λιβάνου Hezbollah δέχτηκαν την επίθεση από τρείς συνολικά αντιαεροπορικούς πυραύλους (πιθανότατα απο αναβαθμισμένα συστήματα  Pechora-2M) που είχαν εκτοξευθεί, ένας εκ των οποίων καταρρίφθηκε από το αντι-βαλλιστικό σύστημα Arrow!
Η Δαμασκός συνολικά είχε ισχυριστεί την κατάρριψη ενός ισραηλινού μαχητικού το οποίο κατέπεσε σε «ελεγχόμενη από τους Ισραηλινούς περιοχή» και την πρόκληση ζημιών σε ένα άλλο, κάτι που όπως αναφέρθηκε διέψευσε, κατά πάγια διαδικασία, το Ισραήλ.
Σημειώνεται πως η IAF ποτέ δεν σχολιάζει ούτε και αποδέχεται όποιες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν καταρρίψεις ισραηλινών μαχητικών.
Σύμφωνα με τον συριακό Στρατό η ισραηλινή Αεροπορία δεν πραγματοποίησε επιδρομές εναντίον κομβόι αλλά αντίθετα πέταξε στην περιοχή της Παλμύρα προκειμένου να παράσχει «υποστήριξη στις συμμορίες της ISIS αποσπώντας την προσοχή από τις μεγάλες του συριακού Στρατού το τελευταίο διάστημα».
Παράλληλα σε σπάνιο σχολιασμό της επιχείρησης προχώρησε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu ο οποίος δήλωσε: «Η πολιτική μας είναι σταθερή. Όταν αναγνωρίσουμε προσπάθειες μεταφοράς προηγμένων όπλων στην Hezbollah και έχουμε τις πληροφορίες και την επιχειρησιακή ικανότητα δρούμε για να αποτρέψουμε τις μεταφορές αυτές. Έτσι ήτα και θα είναι».
Το γεγονός πάντως ότι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας προχώρησε σε μια τέτοια προειδοποίηση αναφορικά με την συριακή Αεράμυνας σημαίνει πως η IAF ενδέχεται να υπέστη καμιά  απώλεια μαθητικού. Αλλιώς η αντίδραση του Ισραήλ δε ήταν τέτοια.
militaire