7.3.17

Η Αγκυρα βγάζει το «Πίρι Ρέϊς» στα πετρελαιοφόρα κοιτάσματα νότια του Καστελόριζου επάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα!



ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΤPAO 

του Πέτρου Αναστασίου
Η Τουρκία βγάζει στο Αιγαίο και δεύτερο ερευνητικό-ωκεανογραφικό σκάφος,τo "Πίρι Ρέϊς". Με NAVTEX που εξέδωσε, ενημερώνει ότι από αύριο 8 Μαρτίου, μέχρι και τις 18 Μαρτίου  θα κάνει έρευνα σε τουρκικά χωρικά ύδατα και σε "διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο”, βασικά στο Καστελόριζο.
 
Οι έρευνες θα γίνουν για λογαριασμό της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ.
 
Το κείμενο της NAVTEX:
 
NAVTEX 289/17
 
ZCZC IA79 IZMIR TURK RADIO 071332 UTC MAR 17
 
NAVTEX N/W NR: 289/17
 
AEGEAN SEA AND MEDITERRANEAN SEA:
 
OCEANOGRAPHIC SURVEY, BY R/V K.PIRI REIS, BETWEEN 08-18 MAR 17 IN TURKISH TERRITORIAL WATERS OF AEGEAN SEA AND INTERNATIONAL WATERS OF MEDITERRANEAN SEA.
 
WIDE BERTH REQUESTED
 
Η Τουρκία με την απόφασή της να προχωρήσει σε έρευνες καθαρά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εντός της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ ξεκινά την διαδικασία για δοκιμαστικές γεωτρήσεις σε περιοχές σε 7 ζώνες απόφαση του 2013 που δημοσιεύθηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
 
Οι έρευνες θα ξεκινήσουν αρχικά στα ανοιχτά της Αττάλειας, όπου η θάλασσα έχει βάθος 2.500 μέτρων.
 
Όπως φαίνεται στο σχετικό χάρτη εκτός από τις περιοχές των πεδίων της κυπριακής ΑΟΖ που επικαλύπτονται από τις τουρκικές επιδιώξεις (4,5,6, και μέρος του 7) η έρευνες της Τουρκίας θα επεκταθούν και προς δυτικά περνώντας από τη Μεγίστη (Καστελόριζο) και φτάνοντας σχεδόν στα όρια Ρόδου και Καρπάθου (!) καταπατώντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα.