13.3.17

Ασυγκράτητος ο Ρ.Τ.Ερντογάν - Σφοδρή επίθεση σε Α.Μέρκελ: «Ντροπή σου να στηρίζεις τρομοκράτες»


ΟΙ «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ» ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΟΡΥΒΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ 

Ασυγκράτητος ο  Τούρκος πρόεδρος μετά την άρνηση ευρωπαικών κρατών να δεχτούν τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις. Σήμερα μιλώντας μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι η Αγκυρα θα πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο, την Ολλανδία και διεμήνυσε στην Καγκελάριο ότι θα έπρεπε να ντρέπεται, επειδή στήριξε τη Χάγη στη μεταξύ τους διαμάχη. 
 
Να σημειωθεί ότι οι διαστάσεις που παίρνει η αντιπαράθεση της Τουρκίας με πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θορύβησε και το ΝΑΤΟ το οποίο παρενέβη σήμερα προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση.
 
«Ντροπή σου», είπε απευθυνόμενος στην Μέρκελ, την οποία κατηγόρησε ότι στηρίζει «ανηλεώς» την τρομοκρατία. Σε σημερινές δηλώσεις της, η Καγκελάριος χαρακτήρισε ως άστοχα τα σχόλια που επικαλούνται το ναζιστικό παρελθόν. Αντιδρώντας στις ενέργειες της Ολλανδίας το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος είχε αποκαλέσει τους Ολλανδούς φασίστες και απομεινάρια των ναζί.
 
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν απείλησε με διπλωματικές κυρώσεις σε βάρος της Ολλανδίας και πρόσθεσε ότι θα προσφύγει στο ΕΔΑΔ, στο Στρασβούργο, κατά της απόφασης των ολλανδικών αρχών να απαγορεύσουν σε Τούρκους υπουργούς να μιλούν σε συγκεντρώσεις που γίνονται στη χώρα. «Θα εφαρμόσουμε όλες τις διαθέσιμες κυρώσεις και θα βρεθεί υπόλογη η Ολλανδία», προειδοποίησε, σύμφωνα με το Reuters.
 
Η διπλωματική κόντρα μεταξύ των δύο χωρών ξέσπασε επειδή οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε προγραμματίσει να μιλήσει σε συγκέντρωση υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η ολλανδική αστυνομία δεν επέτρεψε στην Τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών υποθέσεων να μπει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ και την ανάγκασε να φύγει από τη χώρα.
 
Τέλος ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ  τηρώντας τη γνωστή πολιτική των ίσων αποστάσεων, κάλεσε την Τουρκία και την Ολλανδία να προβούν σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ τους.
 
«Ο διάλογος και ο αμοιβαίος σεβασμός αποτελούν τον πυρήνα των δημοκρατιών μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ενθαρρύνω όλους τους συμμάχους να επιδείξουν τον αμοιβαίο σεβασμό, να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να είναι μετρημένοι στις κινήσεις τους και να επικεντρωθούν στα σημεία που τις ενώνουν». 
 
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στον δημοσιογράφο της Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος έχει φυλακιστεί στην Τουρκία. Ο πρόεδρος της χώρας τον αποκάλεσε πράκτορα και τρομοκράτη.