10.3.17

Ξεκίνησε ο έλεγχος των καταθέσεων - Στο στόχαστρο 1,2 εκατ. ΑΦΜ


Το ηλεκτρονικό σύστημα που κάνει διασταυρώσεις με τα εισοδήματα που δηλώνονται και με τις καταθέσεις στις τράπεζες ξεπέρασε τα τεχνικά προβλήματα και είναι έτοιμο να αναλάβει δράση. 
Το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία το Νοέμβριο, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες το υπουργείο οικονομικών θα αρχίσει να τρέχει διασταυρώσεις σε 1,2 εκατ. ΑΦΜ καταθετών που υπάρχουν σε 65 CD που έχει στην κατοχή του το υπουργείο.

Πρόκειται για καταθέτες που έβγαλαν χρήματα κυρίως στο εξωτερικό, αλλά και όσοι έκαναν έστω και μία κατάθεση άνω των 100.000 ευρώ ή συνολικά 300.000 ευρώ στις τράπεζες.
Το σύστημα θα αγνοεί κινήσεις με μικροποσά και θα αφαιρεί ποσά που είναι επανακαταθέσεις.
Θα ελέγχει τις καταθέσεις και τα δηλωθέντα εισοδήματα και όπου εντοπίζει πρόβλημα οι φορολογούμενοι θα καλούνται για εξηγήσεις.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατάφερε να ψηφιοποίησει τα στοιχεία καταθέσεων για 1.270.047 φορολογουμένους και άρχισε ήδη  να ξεχωρίζει την ήρα από το σιτάρι. Οι φορολογούμενοι με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις ανάμεσα σε καταθέσεις και δηλωθέντα εισοδήματα παίρνουν προτεραιότητα ελέγχου.
Ένας στους έξι φορολογουμένους είναι φακελωμένος όσον αφορά τις τραπεζικές του καταθέσεις και εφόσον η διασταύρωση με τα δηλωθέντα εισοδήματα, όπως έχουν αποτυπωθεί στις φορολογικές τους δηλώσεις, βγάλει σημαντικές αποκλίσεις, ο έλεγχος βρίσκεται πλέον προ των πυλών.
Στους ηλεκτρονικούς αυτούς φακέλους έχουν καταγραφεί όλες οι κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων οι οποίοι είχαν κάνει συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, ή μια κίνηση άνω των 100.000 ευρώ.
Το νέο λογισμικό, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του ελεγκτικού μηχανισμού πραγματοποιεί διασταύρωση των πρωτογενών καταθέσεων (όχι χρήματα που μπήκαν και βγήκαν από τους λογαριασμούς, ενδεχομένως από μια τράπεζα σε άλλη αλλά μόνο τις «καθαρές» καταθέσεις) με τα δηλωθέντα εισοδήματα, μέσα σε 24 ώρες.