28.2.17

Οι Τούρκοι «έβγαλαν» ξανά στο βόρειο Αιγαίο το TCG Çeșme (βίντεο)


ΣΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ- ΛΗΜΝΟΥ- ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 

της Μαρίνας Νικολάκη
Λίγες μέρες μετά την απόσυρση του ωκεανογραφικού – ερευνητικού σκάφους TCG Çeșme από το Αιγαίο, (αν και στη NAVTEX που είχαν βγάλει άφηναν ανοιχτή την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αποστολής του)οι Τούρκοι προχώρησαν σε μια ακόμη αιφνιδιαστική κίνηση και το ξαναέβγαλαν στο βόρειο Αιγαίο πριν από λίγες ώρες, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.
 
Το σκάφος βρίσκεται αυτή την ώρα  στο τρίγωνο ανάμεσα στο Άγιο Όρος, τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη και όπως φαίνεται η απόσυρση του κάθε άλλο ήταν παρά μια κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης από την Άγκυρα.
 
Να σημειωθεί ότι το υδρογραφικό πλοίο «Τσεσμέ»  παρακολουθείται από την ελληνική πλευρά με σύστημα επιτήρησης. 
 
Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι το γεγονός αυτό έρχεται σε μια στιγμή όπου έχουν προηγηθεί οι εκατέρωθεν «βολές» με δηλώσεις από ελληνικής πλευράς (Π.Καμμένου και Ν.Κοτζιά) και της τουρκικής μόνιμης -το τελευταίο διάστημα- προκλητικότητας όχι μόνο φραστικά αλλά και με σκηνοθετημένα βίντεο που αφορούν δήθεν επεισόδια στα Ιμια. (Τα επεισόδια διαρρέονται στα ελεγχόμενα ΜΜΕ του Ρ.Τ.Ερντογάν με βαθύτερο σκοπό να πυροδοτήσουν τα σενάρια για επικείμενη σοβαρή εμπλοκή Τουρκίας- Ελλάδας)
 
Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν μια επιπλέον κρίση, καθώς είναι σε εξέλιξη η υπόθεση με τους δύο (εκτός των άλλων) Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στο σχέδιο δολοφονίας του Ερντογάν τη νύχτα του πραξικοπήματος και πριν από λίγες ημέρες παραδόθηκαν στις ελληνικές αρχές.
 
Nα θυμίσουμε ότι τα ελληνικά Επιτελεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη τουρκική προκλητικότητα και τις έρευνες που πραγματοποιούσε το Çeșme το προηγούμενο διάστημα στο Αιγαίο είχαν αποστείλει υποβρύχιο του ΠΝ προς επιτήρηση του σκάφους:
Δείτε το ωκεανογραφικό-ερευνητικό σκάφος TCG Çeșme:
pronews