26.2.17

Τρίτο «πακέτο» ενίσχυσης των ΕΔ: Δέκα «μαχητικά» ελικόπτερα SH-60F για το ΠΝ


ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΪΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ Ρ-3Β ΤΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΛΥΣΗΣ 

του Πέτρου Αναστασίου
Δέκα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα SH-60F, όμοιου τύπου με τα νυν υπηρετούντα στο ΠΝ S-70, θα αποτελέσουν το νέο πακέτο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων από τα αποθέματα των ΗΠΑ.
 
Η λύση αυτή επιλέχθηκε ως η βέλτιση προκειμένου να ενισχυθούν οι ανθυποβρυχιακές δυνατότητες μάχης του ΠΝ, καθώς τα 7 εναπομείναντα παλαια AB-212ASW, δεν μπορούν πλέον να αποδώσουν αυτά που πρέπει.
 
Για να εξοικονομηθούν κονδύλια για την ένταξη των SH-60F και την ομογενοποίησή τους με τα S-70, θα υπάρξει βασικός εξοπλισμός Ανθυποβρυχιακού Πολέμου (ASW) στα AΦΝΣ P-3B που εκσυγχρονίζονται. Αυτό αφορά την χρήση όπλων από τα αεροσκάφη, κάτι που θα περιορίσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους από τα 500 εκατομ. μέγιστο, σε κάπου 400 εκατ. αν δεν μεσολαβήσει κάτι το δραματικό που θα οδηγήσει στην διάθεση του συνόλου του ποσού.
 
Ετσι ή αλλιώς τα Ρ-3Β όταν ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός τους θα είναι περισσότερο μια πλατφόρμα διακλαδικών επιχειρήσεων, Ελέγχου Επιτήρησης και Διοίκησης, παρά αυτό που έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους ως "ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος".
 
Με συνδυασμό ραντάρ και άλλων αισθητήρων θα έχει δυνατότητες εναέριας και επίγειας-επιφανειακής έρευνας 360 μοιρών (!) περιμετρικά του αεροσκάφους, κάτι που δεν έχουν ούτε καν τα αεροσκάφη EMP-145 της ΠΑ που βέβαια έχουν μεγαλύτερη ακτίνα έρευνας σε βάθος. 
 
Μόνο ένα από τα τέσσερα ή πέντε εκσυγχρονισμένα Ρ-3Β θα έχουν πλήρεις δυνατότητες πλατφόρμας όπλων.
 
Γενικά το ΠΝ είναι αποφασισμένο να ακολουθήσει την διεθνή τάση και να αυξήσει την δύναμη των "μαχητικών" του ελικοπτέρων, καθώς τώρα τα AB-212, με εξαίρεση ένα απλό πολυβόλο δεν έχουν την δυνατότητα μεταφοράς κατευθυνόμενων όπλων. 
 
Μπορούν να φέρουν πολυβόλα GAU-16 διαμετρήματος 12 ,7 χλστ. (0,50 ιντσών), ή M60D/M240 διαμετρήματος 7,62 χλστ., κλπ.
 
Τα SH-60F ξεκίνησαν να εντάσσονται μαζικά στο αμερικανικό Ναυτικό στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Το ελικόπτερο είναι εξοπλισμένο με βυθιζόμενο σόναρ AGS-13F και σόνομποϊ 6 σωλήνων. 
Μπορεί να μεταφέρει πλειάδα τορπιλών (Mk 46/50/54) και εκτός από τα πολυβόλα μπορεί να μεταφέρει και να εκτοξεύσει βλήματα AGM-114 Hellfire, αλλά και Penguin με την κατάλληλη πιστοποίηση.
 
Τα αμερικανικά SH-60F έχουν κινητήρες T-700 GE 401C (ραδιοϋψόμετρα τύπου AN/APN-194(V), ραντάρ ναυτιλίας Doppler τύπου AN/APN-217A, συστήματα παγκόσμιας αναφοράς θέσης (GPS) τύπου AN/ARN-15l (V)2 και  συστήματα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF: Identification Friend or Foe) τύπου AN/APX100(V).  
 
Οι καλές ειδήσεις για το ΠΝ δεν σταματούν εδώ:  Η Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ) μετασχηματίζεται σε σε Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ), η οποία θα διαθέτει δύο Μοίρες: μία Μοίρα Ελικοπτέρων, που θα εδρεύει στο Κοτρώνι Μαραθώνα, και μία Μοίρα ΑΦΝΣ, που θα εδρεύει στην Ελευσίνα στην οποία μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ενταχθεί και το δεύτερο  P-3B Orion της «ενδιάμεσης λύσης» που θα προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες επιτήρησης και θα "ξεκουράσει" τα πλωτά μέσα του ΠΝ, ειδικά στην ΝΑ Μεσόγειο.  
pronews