20.1.17

Μεγάλες και αθεράπευτες οι πληγές στο Βόρειο Αιγαίο

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για καταστροφολογία. Πρόκειται για την πιο σκληρή πραγματικότητα.
Πέρασε, όμως, κι’ αυτό στα ψιλά – προφανώς στο πλαίσιο του γνωστού αυτόματου προπαγανδιστικού μηχανισμού βάσει του οποίου πρέπει να δημοσιοποιείται μόνο το «δέον να δημοσιοποιείται».
Σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου που μόλις δημοσιοποιήθηκε, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου βιώνουν την μεγαλύτερη τουριστική κρίση στη σύγχρονη ιστορία τους, λόγω των υψηλών προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Δεν χρειαζόταν, βέβαια, η έρευνα για να φανταστεί κανείς τι συμβαίνει. Όλοι το βλέπουμε. Σε όλους μας φθάνουν οι εικόνες χάους και εγκλωβισμού τεράστιου για τα δεδομένα των νησιών πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών.
Στην έρευνα (υπεύθυνοι ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών, Δρ Θεόδωρος Σταυρινούδης και ο αντιπρύτανης του Varna University of Management, καθηγητής Stanislav Ivanov), αναφέρεται ότι στα νησιά έφθασαν 759.000 πρόσφυγες και μετανάστες το 2015 και 156.000 το 2016.
Το πώς και το γιατί έφθασαν τόσοι πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι γνωστό και παρέλκουν οι υπενθυμίσεις – «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» και τα λοιπά.
Το δε επιχείρημα περί πολέμου στη Συρία έχει καταρριφθεί, διότι ο πόλεμος στη Συρία βρέθηκε στην κορύφωσή του το 2013.
Τα στοιχεία τώρα: Κατά μέσον όρο το 2015, σε σύγκριση με το 2014, οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία των νησιών μειώθηκαν κατά 18,75%, ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε σε ποσοστό 22,79%, οι τιμές παρουσίασαν πτώση σε ποσοστό 12,45% και η μέση διάρκεια παραμονής μειώθηκε σχεδόν κατά μία ημέρα. Επίσης, η απασχόληση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 5,26%, ενώ το κόστος λειτουργίας τους αυξήθηκε κατά 5,66%. Αντίστοιχα, ιδιαίτερα αρνητικές και ανησυχητικές καταγράφηκαν οι προβλέψεις τους για το κλείσιμο των αποτελεσμάτων τους τη διετία 2016 και 2017. Ειδικότερα, η μεσοσταθμική πτώση στις διανυκτερεύσεις εκτιμάται σε ποσοστό 40,63%, η μείωση στον αριθμό των επισκεπτών σε ποσοστό 42,58% και οι απώλειες στα έσοδα σε ποσοστό 35,16%.
Σύμφωνα με την έρευνα, σημαντικό ρόλο έπαιξαν η αρνητική δημοσιότητα (η οποία όμως προκλήθηκε από την κυβερνητική αδιαφορία πρώτα και ανικανότητα μετά και η οποία ήταν αναπόφευκτη), ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχουν στα νησιά με υψηλές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.
Και αυτές είναι οι σοβαρότερες, καθώς, όπως αναφέρεται, αφορούν τόσο την εικόνα που έχει διαμορφωθεί για τα νησιά και τη χώρα στο μυαλό και στη συνείδηση των δυνητικών, ξένων κυρίως, τουριστών, όσο και στον τρόπο που οι tour operators θα αντιμετωπίζουν τα νησιά ως τουριστικούς προορισμούς και τα ξενοδοχεία τα επόμενα χρόνια, κυρίως κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμβολαίων.
Οι επιπτώσεις αυτές επιτείνονται από την, έστω με μικρότερο ρυθμό, συνέχιση των ροών και τη μακροχρόνια παραμονή μεγάλου αριθμού προσφύγων- μεταναστών στα νησιά, με τις επιπτώσεις που αυτό έχει για τους ίδιους τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νησιών και ιδίως την σε τακτά χρονικά διαστήματα αναμόχλευση του ζητήματος.
Συμπέρασμα: Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν καταστραφεί και οι συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ανικανότητας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να επισωρεύουν δεινά για πολλά χρόνια