3.11.16

Βίντεο: Ντεμπούτο για τα νέα κινεζικά stealth μαχητικά J-20 και J-31!


ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΤΟ 1/4 ΑΠΟ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ «ΑΔΕΛΦΑΚΙΑ» ΤΟΥΣ


του Πάνου Σπαγόπουλου
Το νέο κινεζικό δικηνητήριο μαχητικό J-20, το οποίο χαρακτηρίζεται από τους κατασκευαστές του ως stelth και "5ης γενιάς", ντεμπουτάρισε σε airshow στο Χονγκ Κονγκ και έδειξε ότι είναι έτοιμο να εισέλθει σε μαζική παραγωγή.
Πρόκειται για αεροσκάφος εναέριας υπεροχής, κατ'αρχήν, αφού θεωρείται βέβαιο ότι εν καιρώ θα αποκτήσει και δυνατότητα κρούσης αέρος-εδάφους, όπως το F-22, τα βήματα του οποίου φιλοδοξεί να ακολουθήσει
Μαζί του έκανε την πρώτη εμφάνισή του το στρατηγικό τετρακινητήριο μεταφορικό Y-20 (κατηγορίας του αμερικανικού C-17).
To J-31, θεωρούμενο ως πολύ κοντινό σχεδιαστικά στο F-35 (οι κακές γλώσσες λένε ότι κατασκευάστηκε βάσει των σχεδίων που έκλεψαν Κινέζοι χάκερς από αμερικανική εταιρεία πυο εμπλέκεται στο πρόγραμμα του μαχητικού της LM) δεν παρουσιάστηκε, καθώς έχει αρκετό δρόμο μπροστά του μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του.
Υπολογίζεται ότι, αν όλα πάνε καλά, θα εισέλθει σε παραγωγή περί το 2018, παρότι δικηνητήριο αντίθετα με το F-35, θα κοστίζει το 1/4 από το αμερικανικό μαχητικό (40 εκατ. έναντι 150 εκατ. δολ. του F-35). Ερώτημα είναι βέβαια σε πιο βαθμό θα έχει πετύχειθ και τις επιδόσεις του F-35.
H ασιατική αγορά (Πακιστάν, Ιράν) είναι βέβαιο ότι θα τα υποδεχθεί "με ανοικτές αγκάλες", ενώ παίζουν δυνατά και στην λατινοαμερικανική αγορά (Αργεντινή, Περού κλπ).
Μια καλή οικονομικά λύση για Αεροπορίας πτωχευμένων κρατών...

pronews