24.11.16

Μια Τράπεζα και ένα Ταμείο στον πάτο! Η λεηλασία του ΜΤΣ και της Γενικής Τράπεζας

fragos
 Του Κων. Φράγκου

Οι Έλληνες πληρώνουν τα λάθη και τις αρπαγές του δημοσίου χρήματος  ενός ολόκληρου, διεφθαρμένου συστήματος και όχι μίας ή δύο κυβερνήσεων.
Ζ.Κ. Γιούγκερ
Πρόεδρος ΕΕ
Στις εκλογές του Οκτωβρίου 1996, του χρόνου εκείνου του φιάσκου της Ίμιας, ο κ. Σημίτης κατήγαγε πύρρειο νίκη. Εκ χαρακτήρος φοβικός, χωρίς καμία αρετή που χαρακτηρίζει έναν ηγέτη, έτρεμε και φοβόταν μιά ανατροπή του από βαρόνους, οικονομικούς και του κόμματος, ο κυριότερος των οποίων ήταν ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος.
Ο διαπρεπής δημοσιογράφος κ. Άγγελος Στάγκος σχολιάζει “Ο κ. Πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι η διαφθορά έχει γίνει τρόπος ζωής, τα λεγόμενα διαπλεκόμενα συστήματα τον περισφίγγουν. Ο ίδιος έχει τεράστιες ευθύνες γιατί έχει μοιράσει την Εξουσία σε βαρόνους και βαρονέσες για ν’ αποστασιοποιηθεί από τα προβλήματα που διογκώνονται…” (ΟΙΚ. ΤΑΧ 17/06/00) Σας αφήνω να σκαλίσετε την μνήμη σας να βρείτε τους βαρόνους και τις βαρονέσες.
Αντί ν’ αρπάξει το κνούτο, αφού και Λαός και Κόμμα, του είχε εκφράσει την εμπιστοσύνη του, επέλεξε την λύση της πλήρους υποταγής που του εξασφάλιζε την μακροημέρευση στον θώκο. Ο τότε και επί Μιμικοκρατίας ΥΠΕΧΩΔΕ ο κ. Λαλιώτης αρνείται ν’ αλλάξει Υπουργείο και ο αλαζών και παντοδύναμος, κομματικά, κ. Άκης Τσοχατζόπουλος απαίτησε και έλαβε το Υπουργείο Άμυνας εξασφαλίσας από τον Πρωθυπουργό πακτωλό πιστώσεων που προερχόταν όχι από εισοδήματα του Κράτους και οικονομίες αλλά από δάνεια. Τα δάνεια που τα πληρώνουμε με ιδρώτα και πόνο σήμερα.
Ήδη η ακόρεστη και κλεπτομανής συντεχνία των πολιτικών είχε κάνει την χειρίστη δυνατή διαχείριση πακέτων (Ντελόρ- Σαντέρ), Μεσογειακών προγραμμάτων κλπ. όπου κι εκεί είχε γίνει μεγάλο φαγοπότι, λεηλασία.
Ο κ. Α.Τ. διεπίστωσε ότι το Εκλογικό Σώμα δεν ψήφισε τρεις από τους στενότερους συνεργάτες του. Το σχήμα Ντ’ Αρτανιάν (Άκη) και τριών Σωματοφυλάκων (Σμπώκος, Κοτσακάς, Δασκαλάκης) ήταν γνωστό. Σ’ αυτό προστέθηκε αργότερα και τέταρτος Σωματοφύλακας: ο κ. Ε. Χωραφάς.
Ουδέν πρόβλημα για τον … Ντ’ Αρτανιάν.
  •   Ι. Σμπώκος τ. ΓΓ Δασών, γνωστός τοις πάσι, μη γνωρίζοντας να διακρίνει την διαφορά ψαράδικου από αντιτορπιλικό, Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών.
  •   Αντ. Κοτσακάς, υπεργολάβος οικοδομών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών.
  • Γ. Δασκαλάκης, λογιστής, επαγγελματίας συνδικαλιστής, Διοικητής της Γενικής Τράπεζας.
Δεν ξέρω αν ο κ. Σημίτης τόλμησε να προβάλλει κάποια ένσταση και την απέρριψε ο Άκης. Ήταν δυνατόν ν’ ανεχθεί αυτή την γελοιότητα; Αυτή την κραυγαλέα αναξιοκρατία; Αυτή την προσβολή της νοημοσύνης της κοινής γνώμης και της στοιχειώδους δεοντολογίας; Μετά την νίλα της Ίμιας δεν θα έπρεπε, Πρωθυπουργός και ΥΕΘΑ, να φροντίζουν το πώς θα οργανώσουν και στελεχώσουν αμυντικούς οργανισμούς, μάχιμους ή Επιτελικούς; Δεν διέθεταν το ελάχιστο ψήγμα υπευθυνότητας;
Την ίδια στιγμή τα αντίστοιχα Τουρκικά όργανα στελεχώνονταν από προσεκτικά επιλεγμένους τεχνοκράτες και μέσα στα 20 αυτά χρόνια (1996-2016) έχουν επιτύχει θαύματα και έκαναν την μικρή διαφορά δυναμικού Ελλάδας-Τουρκίας να γίνει χάος.
Πριν κλείσω αυτό το μακρύ προλογικό σημείωμα οφείλω να καταγράψω ότι για τον κ. Κοτσακά, διακεκριμένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, δεν έχει ακουσθεί τίποτα που αναφέρεται σε οικονομικά θέματα.
Τυμβωρυχία;
Η ανοχή της αισχρότητας είναι το κυριότερο γνώρισμα του Έλληνος
Εμμ. Ροΐδης
Το ν’ ανοίγεις τάφους ένθα έχουν ενταφιαστεί επιμελώς και βαθέως δυσώδη σκάνδαλα των εξοπλιστικών πέραν το ότι είναι βασανιστικό είναι και ανώφελο. Καταντά εμμονικό σύνδρομο ίσως και γραφικότητα.
Οι περισσότεροι έχουν επιτύμβιο πλάκα που γράφει επάνω ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ (Άρθρο 86 του Συντάγματος κατασκευασθέν υπό των κορυφαίων πολιτικών της Χώρας κ. Π. Παυλόπουλου και Ε. Βενιζέλου και ψηφισθέν υπό της Ελληνικής Βουλής).
Το “μαύρο χρήμα” έχει κρυφτεί επιμελώς και είναι δυσεύρετο ακόμη και από τους ακάματους Εισαγγελείς Διαφθοράς.
Φυλακίσθηκε, λόγω συγκυριών, ο Τσοχατζόπουλος αλλά όσοι Πρωθυπούργευαν τότε ή “παρέλαβαν” την υπουργία, οι διάδοχοι, απολαμβάνουν σήμερα ανενόχλητοι τα επίχειρα της συναυτουργίας από θέσεις Εξουσίας.
Έπειτα έχουμε και τους εξορκισμούς των “παπαγαλακίων”, αυτών που συμμετείχαν στα “pay-rolls” που κραυγάζουν “Ας αφήσουμε, επί τέλους αυτά. Ας κοιτάξουμε εμπρός. Ας επανέλθουμε στους δοκιμασμένους…”
Προσωπικά μου προκαλούν αηδία και κυρίως οι άρπαγες πολιτικοί οι οποίοι όχι μόνο δεν λογοδότησαν αλλά επωφελούμενοι της ατιμωρησίας και της ρηχής, θολής και κοντής μνήμης των Ελλήνων, αντί να κρύβονται ιδρύουν φορείς προβληματισμού, γράφουν άρθρα και δίνουν διαλέξεις, εντελώς ανερυθρίαστοι.
Θεωρώ ότι ουδεμία πρόοδος ή ανάπτυξη θα επέλθει στο Κράτος, ουδεμία οικονομική βελτίωσης θα δουν οι πολίτες αν δεν λειτουργήσει η Νέμεσις. Η αποκάλυψη των άθλων Τσοχατσόπουλου και καταδίκη του δεν αρκεί…
Ανεξάρτητα από τις παραπάνω σκέψεις μου υπάρχουν γεγονότα που δεν μ’ αφήνουν … ν’ αγιάσω, να ησυχάσω. Είναι οι τρεις (3) σοβαρότατες υποθέσεις σκανδάλων που, πιθανότατα, οδεύουν στο ακροατήριο μέχρι τα Χριστούγεννα. Μην εκπλήττεσθε. Αφορούν μόνο την … μαρίδα. Οι μεγάλοι “δωσίλογοι” καλύπτονται από την παραγραφή. Ιδού και οι τρεις:
  • Ηλεκτρονικός Πόλεμος Στρατού
  • Εκσυγχρονισμός φρεγατών
  • Μετοχ. Ταμείο Στρατού- Γενική Τράπεζα
Θ’ αρχίσω από την τρίτη
Η Γενική Τράπεζα (ΓΤΕ)- ΜΤΣ
Το 99% αυτής της Χώρας είναι αξιοπρεπείς, σκληρά εργαζόμενοι, τίμιοι άνθρωποι και όταν φθάσει η ώρα των εκλογών ψηφίζουν το 1% των απατεώνων για να τους Κυβερνήσει.
Lily Toblin
Πρώην Τράπεζα ΜΤΣ (Μετοχικού Ταμείου Στρατού) ή Τράπεζα των Στρατηγών, όπως την έλεγαν παλαιότερα.
Θα μπορούμε, απλούστερα, να την ονομάσουμε Τράπεζα των Οργίων αλλά ίσως θ’ αδικήσουμε την Αγροτική ή Εμπορική που, κι εκεί, έγιναν μεγάλα πάρτι. Η ιστορία παρανομιών στην ΓΤΕ δεν γεννήθηκε στην εποχή που εξετάζουμε. Υπάρχει… παράδοση αναζητούμενη σε βάθος. Η Τράπεζα ελεγχόταν, αποκλειστικά από τον Υπουργό Άμυνας, όπου η χορήγηση δανείων χωρίς εγγυήσεις σε ημετέρους και οι διορισμοί ήταν στην ημερήσια διάταξη. Το προσωπικό ήταν τουλάχιστον τριπλάσιο του απαιτούμενου και τα “φέσια” από τα κανόνια των δανείων ήταν σύνηθες φαινόμενο.
Το μεγάλο πάρτι, όμως, που οδήγησε την Τράπεζα στην χρεωκοπία και την πώληση (μπιρ-παρά) έγινε επί Σημιτοκρατίας.
Κανένας, μα κανένας, δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει κάποιο έλεγχο μέχρι το 2012 όπου, εξ ανάγκης, διατάχθηκε κατόπιν καταγγελίας, ένθα απεκαλύφθηκαν σημεία και τέρατα.
Τα όσα καταγράφονται στην Ειδική Οικονομική Επιθεώρηση αποτελούν κόλαφο τόσο για τις διοικήσεις ΓΤΕ και ΜΤΣ όσο και για το Υπουργείο Άμυνας. Απεκαλύφθη ένα συνεχές πάρτι διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.
Ένα ξέφρενο πάρτι που είχε ως αποτέλεσμα το ΜΤΣ να παρουσιάσει έλλειμμα ύψους 432 εκ.€ Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1988 μέχρι το 2010 το ΜΤΣ δεν συνέτασσε τις προβλεπόμενες οικονομικές καταστάσεις με τον τρόπο που ορίζει η Νομοθεσία, με αποτέλεσμα να παρουσιασθεί εκτροπή στην διανομή μερισμάτων. Επινοήθηκαν διάφορες μεθοδεύσεις για απόκρυψη των συσσωρευμένων ζημιών. Ακόμη πιο συνταρακτικό είναι τα τεκταινόμενα σε διάφορες εκποιήσεις ακινήτων των Ταμείων. Αντί τα χρήματα από την εκποίηση να τοποθετούνται σε κεφάλαιο του Ταμείου δίνονταν για αύξηση μερισμάτων των δικαιούχων για ψηφοθηρικούς λόγους. Οι διοικήσεις του ΜΤΣ ήταν πειθήνια όργανα στην πολιτική Εξουσία.
Η εγκατάσταση στρατηγικού Επενδυτή
Την εποχή της τεχνητής άνθησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μια απάτη στημένη από Ειδικούς Κύκλους και ευλογούμενη από τον Πρωθυπουργό κ. Κων. Σημίτη και τον τότε ΥΠΟΙΚ κ. Γιάννο Παπαντωνίου, κλήθηκε ως στρατηγικός επενδυτής στην ΓΤΕ ο Επιχειρηματίας κ.Δ. Κοντομηνάς.
Ο εν λόγω επιχειρηματίας ενεργών, όπως θα έκανε κάθε επιδιώκων το κέρδος, τοποθέτησε στην Τράπεζα αρκετά κεφάλαια τα οποία, οσημέραι αυξάνονταν, γιατί η μετοχή της ΓΤΕ είχε πάρει την ανηφόρα, όπως δεκάδες άλλες. Επρόκειτο, επαναλαμβάνω, για μία κομπίνα ολικώς στημένη από τα διαπλεκόμενα.
Ο κ.Γ.Π.  ενθάρρυνε τους πολίτες να δανείζονται για ν’ αγοράζουν μετοχές, ο δε λαμπρός Πρωθυπουργός, χειροκροτούσε. Μετά την κατάρρευση δήλωσε ψυχρά για τα θύματα “Ας πρόσεχαν…” Αν τα γεγονότα αυτά συνέβαιναν σε άλλη Χώρα οι υπαίτιοι θα οδηγούντο στο Στρατοδικείο.
Εδώ εψηφίσθηκαν από τον Ελληνικό Λαό να παραμείνουν (2000) στην Εξουσία. Ορθώς ο Βάρναλης ονομάζει τους Έλληνες Λαό Μουνούχων.
Το 1999 έσκασε η φούσκα του Χρηματιστηρίου. Από τις 23 Σεπτ. ξεκίνησε η κατακόρυφη πτώση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ακολούθησε πανικός των επενδυτών που άρχισαν να πουλούν ομαδικά. Τότε ΓΤΕ και ΜΤΣ ξεπερνώντας κάθε φαντασία συνέχιζαν τις επενδύσεις προς γενική κατάπληξη. Ο Στρατηγικός επενδυτής, οσφριζόμενος την κατάσταση, είχε αποσύρει ήδη τα αυξημένα κεφάλαιά του και είχε απέλθη, αθορύβως και απολύτως νόμιμα, ενωρίς.
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι:  Για ποιο λόγο το ΜΤΣ προχώρησε σε επενδύσεις την ώρα που το Χρηματιστήριο κατέρρεε; Ποιος έδινε εντολές, γιατί οπωσδήποτε δίνονταν εντολές, προκειμένου να ακολουθηθεί αυτή η καταστροφική πολιτική;
Από τον έλεγχο διαπιστώθηκαν βάναυσες παραβάσεις του μ. 2042/92 και ΑΝ 559/1937 που οδήγησαν σε ζημιά υπερβαίνουσα τα 101.025.497€. Ακολούθησε μια “περίεργη” ερασιτεχνική διαχείριση του θέματος ενοικίασης του Μεγάρου ΜΤΣ στην Εταιρεία PICAR όπου κι’ εκεί σημειώθηκαν κραυγαλέες παραβάσεις.
Με βάση την αρχική σύμβαση, η PICAR είχε αναλάβει όλα τα έξοδα της επίβλεψης των έργων αξιοποίησης του ακινήτου. Τις οικονομικές υποχρεώσεις όμως τις ανέλαβε τελικά το ΜΤΣ, με αποτέλεσμα να χρεωθεί το ελληνικό δημόσιο. Δεν ήταν όμως και το μοναδικό μελανό σημείο. Το 2003 το ΜΤΣ υπέγραψε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με την PICAR για την τροποποίηση της αρχικής σύμβασης. Με αυτό η αρχική σύμβαση όχι μόνο τροποποιήθηκε προς όφελος της PICAR, αλλά δόθηκε και η δυνατότητα εκμετάλλευσης του ακινήτου στην εταιρία για 50 χρόνια, από 25 που ήταν αρχικά. Ο αρχικός διαγωνισμός δηλαδή για την παραχώρηση έως και 25 χρόνια, μετατράπηκε σε ανάθεση 50 χρόνων.
Με αυτά και άλλες παρανομίες που ακολούθησαν το ΜΤΣ φέρεται να έχει υποστεί ζημιά 39.263.32,63€.
Πώς “πέταξε” η Γενική
Αξίζει να δούμε λίγες λεπτομέρειες από την αρχή της, προσχεδιασμένης, κατάρρευσης του ΜΤΣ. Το 1997 το τότε ΔΣ του ΜΤΣ προχώρησε σε μια περίεργη , αν όχι παράλογη, απόφαση. Αν και διέθετε την πλειοψηφία των μετοχών της Γενικής Τράπεζας σε ποσοστό 68,5%, αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν σε θέση να συμμετάσχει σε αυτή και κινδύνευσε να χάσει τον έλεγχο.
Όπερ και εγένετο. Η αύξηση έγινε, το ΜΤΣ έχασε την πλειοψηφία και επομένως τον έλεγχο της Γενικής. Ποιος επενόησε αυτή τη διαδικασία; Μερικά χρόνια μετά, το 2005, κι ενώ οι ζημιές του ταμείου ανέρχονταν σε πάνω από 50 εκατ. ευρώ, το ΔΣ του ταμείου αποφάσισε να λάβει δάνειο ύψους 10,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να διατηρήσει ποσοστό του στη Γενική. Το δάνειο έγινε με ένα τρόπο περίεργο. Το Ταμείο δανείστηκε 10,5 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΟΑΣ (Ειδικός Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας Στρατού- πρώην ΤΑΣ), τα οποία κατέθεσε ως εγγύηση στην ΓτΕ και στη συνέχεια έλαβε ισόποσο δάνειο από την Alpha Bank. Με αυτό έλαβε μέρος στην τότε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου!!
Συνέχεια του χορού
Οι καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι υπάλληλοι ενέργησαν εντελώς ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η Νομοθεσία. Ξέφραγο αμπέλι.
Εγγυητικές επιστολές 419.767€ παρέμεναν ανείσπρακτες, χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται να τις εισπράξει. Οφειλές από παράβολα της Αστυνομίας αγνοούνταν, χορηγούντο δάνεια χωρίς να είναι γνωστή η ταυτότητα των δανειοληπτών, μερίσματα δίνονταν σε αποβιώσαντες, ενώ η εικόνα της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου ήταν ασαφής. Η χαριστική βολή ήταν η υποχρεωτική συμμετοχή του, πτωχευμένου, ήδη, Ταμείου στο Βενιζέλειο PSI που επέφερε τεράστιες απώλειες στην ΓτΕ και ΜΤΣ.
Σε κάποια στιγμή επί υπουργίας του κ. Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος ουδέν ενδιαφέρον έδειξε για τον έλεγχο ΓτΕ και ΜΤΣ μετά τη λαίλαπα Τσοχατζόπουλου, ο Πρόεδρος κ. Γ. Δασκαλάκης αντικατεστάθη από τον κ. Γιάννη Μάνο, στέλεχος του ΔΟΛ και μετέπειτα Προέδρο του Μεγάρου Μουσικής.
Ο θάνατος…
Δεν πέρασε πολύς χρόνος, τα ερείπια της, πάλαι ποτέ, ένδοξης ΓτΕ πωλήθηκαν, μπιρ-παρά, στη Γαλλική SOCIETE GENERALE και στη συνέχεια στην Τράπεζα Πειραιώς. Τώρα παραμένει μόνο η ανάμνηση αυτής της Τράπεζας, της Τράπεζας των Στρατηγών την οποία πλήρωσαν ακριβά οι αφελείς στρατιωτικοί, οι οποίοι υποχρεώνονταν να κάνουν εκεί τις συναλλαγές τους και να καταθέτουν τις οικονομίες τους.
Η δικαστική έρευνα κατέληξε σε παραπομπή υπευθύνων. Η δίκη έχει ήδη ξεκινήσει.

militaire