25.11.16

Θέμα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη επαναφέρουν οι Βρυξέλλες - Αρχίζουν οι συζητήσεις και για την Ιταλία...


του Πέτρου Αναστασίου
Θέμα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη έθεσε αιφνιδιαστικά η ΕΕ διά του εκπροσώπου της, μετά από τηλεφωνική συνομιλία του είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της ΕΕ Ζ.Κ.Γιουνκέρ! 
 
«Είναι γνωστές οι προσπάθειες και η προσήλωση του προέδρου Juncker να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη» τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΕ Μ. Σχοινάς, σπεύδοντας πάντως εν συνεχεία να πει ότι "Η συζήτηση έχει πλέον τελειώσει", αλλά φαίνεται ότι κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει (και πιθανότατα μετά την 4η Δεκεμβρίου, εφ'όσον το ψημοψήφισμα στην Ιταλία απορρίψει την περαιτέρω εκχώρηση αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες) ξεκινήσει και για την Ιταλία, η πλειοψηφία του πληθυσμού της οποίας θέλει πλέον έξοδο από το κοινό νόμισμα.
 
Το τηλέφώνημα Τσίπρα-Γιουνκέρ έγινε προκειμένου να "ξεκολλήσει" η δεύτερη αξιολόγηση και η αναφορά στην έξοδο από την ευρωζώνη, σίγουρα έχει να κάνει με αυτό που στις Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται ως "πίεση" προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση.
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ήταν ένα «χρήσιμο» και «εποικοδομητικό» τηλεφώνημα, καθώς η "δεύτερη αξιολόγηση οδεύει προς ολοκλήρωση" και ιδιαίτερα ενόψει της επίσκεψης του επιτρόπου Moscovici στην Αθήνα, την επόμενη Δευτέρα.
 
Ο ίδιος ανέφερε, πως ήταν μια ευκαιρία να συζητήσουν οι δύο άντρες το ελληνικό ζήτημα και να εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος.
 
Στην Γερμανία ο Β.Σόιμπλε ματαίωσε το μίνι Eurogroup που θα γινόταν σήμερα για να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους. 
 
Η συζήτηση για το νόμισμα και για την σκοπιμότητα παραμονής της Ελλάδας ή και άλλων χωρών στην ευρωζώνη έχει (ξανά) ανάψει στο παρασκήνιο των Βρυξελλών...
 
«Είναι γνωστές οι προσπάθειες και η προσήλωση του προέδρου Juncker να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη» τόνισε ο Μ. Σχοινάς, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συζήτηση έχει πλέον τελειώσει.