4.11.16

ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΠΟΛΥΜΕΛΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ- (Φωτογραφίες)


Πάνω από 40 κιλά ηρωίνης ο απολογισμός της επιχείρησης για την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών

Την υπόθεση χειρίστηκε η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και τη συνδρομή άλλων Υπηρεσιών και Φορέων

Πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές επιχειρήσεις κατά τις οποίες συνελήφθησαν συνολικά (11) άτομα


Οι συλλήψεις και οι κατασχέσεις των ναρκωτικών πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης

Κατασχέθηκαν επίσης πολυβόλο, οπλοπολυβόλο, πέντε πιστόλια, περίστροφο, δέκα χειροβομβίδες κλπ οπλισμός, που βρέθηκαν θαμμένα σε οικόπεδο στο Κορωπί Αττικής, όπου είχε την «έδρα» της η εγκληματική οργάνωση


Mε σημαντικά αποτελέσματα κλιμακώθηκε η ενδελεχής έρευνα για την εξάρθρωση της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιούταν συστηματικά στην εισαγωγή και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. (σχετικό το από 27-10-2016 Δελτίο Τύπου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας).



Τις έρευνες για την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την αντίστοιχη Υποδιεύθυνση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και τη συνδρομή και άλλων Υπηρεσιών και Φορέων.

Αποτέλεσμα των παράλληλων επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αττική, ήταν σύλληψη (11) μελών της οργάνωσης, ηλικίας από 17 έως 56 ετών, μεταξύ των οποίων η 32χρονη συνδιευθύνουσα την οργάνωση και η κατάσχεση πάνω από (40) κιλών ηρωίνης, ποσοτήτων κοκαΐνης, κάνναβης, ναρκωτικών δισκίων καθώς και πλήθος οπλισμού.

Επιπλέον ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται 39χρονος αλλοδαπός, με διευθυντικό ρόλο καθώς και 45χρονη ημεδαπή.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, σε συνδυασμό με παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, τα όπλα και τους αλλοδαπούς.

Όπως προέκυψε από την έρευνα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εισαγωγή στη χώρα μας ναρκωτικών, τα όποια αποθήκευαν, συσκεύαζαν και τυποποιούσαν, χρησιμοποιώντας ειδικά σύνεργα και εξοπλισμό σε διαμορφωμένο χώρο – οικία στο Κορωπί Αττικής, που αποτελούσε την «έδρα» της οργάνωσης.


Στη συνέχεια συντόνιζαν τη μεταφορά τους με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση και εμπορία των ναρκωτικών σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016, από κλιμάκιο αστυνομικών εντοπίστηκε και συνελήφθη στην περιοχή των Μαλγάρων Θεσσαλονίκης μέλος της οργάνωσης (33χρονος ημεδαπός) να μεταφέρει με μισθωμένο αυτοκίνητο πάνω από (13) κιλά ηρωίνη.

Όπως διακριβώθηκε είχε παραλάβει τα ναρκωτικά από την «έδρα» της οργάνωσης στο Κορωπί, με αποδέκτη την 32χρονη στη Θεσσαλονίκη, ενώ πρόεκυψε ότι ανάλογες μεταφορές είχε πραγματοποιήσει κατά τους τρεις τελευταίους μήνες, διακινώντας τουλάχιστον 21,5 κιλά ηρωίνη.

Ακολούθησαν παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις και ερευνες σε περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου συνελήφθησαν δέκα ακόμη μέλη της οργάνωσης.

Οι  έρευνες επεκτάθηκαν σε δύο μονοκατοικίες - αυθαίρετες κατασκευές στο Κορωπί Αττικής, όπου αποθήκευαν, συσκεύαζαν και τυποποιούσαν τις ναρκωτικές ουσίες, ενώ πραγματοποιήθηκαν εκσκαφές σε οικόπεδο, πλησίον των οικιών, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες ναρκωτικών, σύνεργα τυποποίησης ναρκωτικών, όπλα, χειροβομβίδες και χρηματικά ποσά.





Σημειώνεται ότι αρχικά βρέθηκαν στο οικόπεδο θαμμένα (2) κιλά ηρωίνης. Στη συνέχεια από την εξέλιξη των εκσκαφών βρέθηκαν άλλα (21) κιλά, περίπου και από έρευνες σε οικίες άλλα (4) κιλά, με αποτέλεσμα ο συνολικός απολογισμός, μαζί με τα (13) κιλά που κατασχέθηκαν στην επιχείρηση στα Μάλγαρα, να ξεπερνά τα (40) κιλά.  

Επιπλέον στον ίδιο οικόπεδο στο Κορωπί βρέθηκε θαμμένη άγνωστη ουσία συνολικού βάρους (100) κιλών και (433) γραμμαρίων, για την οποία αναμένεται  να προσδιοριστεί εργαστηριακά η σύσταση της .

Επιπλέον κατασχέθηκαν :
  • (2.553) γραμμάρια κάνναβης,
  • (108) γραμμάρια κοκαΐνης και (240) ναρκωτικά δισκία,
  • (57.260) ευρώ, (21) δολάρια Η.Π.Α., ταχυδρομική επιταγή εξωτερικού και (2) βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων,
  • (10) χειροβομβίδες, (5) πιστόλια και περίστροφο,
  • (535) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και (11) γεμιστήρες
  • πολυβόλο τύπου Kalashnikov και υποπολυβόλο (scorpion),
  • (3) καραμπίνες,
  • (2) υδραυλικές πρέσες, μοχλός πρέσας, (2) σιδερένιες πλάκες πρεσαρίσματος και (3) σιδερένια καλούπια τυποποίησης και συσκευασίας ναρκωτικών ουσιών,
  • (6) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
  • φορητός πομποδέκτης,
  • (31) κινητά τηλέφωνα, (67) πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας, (10) τηλεκάρτες και (4) κάρτες sim,
  • αυτοσχέδιες συσκευασίες που χρησιμοποιήθηκαν για την αποθήκευση μέρους των κατασχεμένων αντικειμένων εντός του εδάφους, (3) φτυάρια και σιδερένια καλούπια.

Τις αστυνομικές επιχειρήσεις για την αποδόμηση του εγκληματικού δικτύου συνέδραμαν Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε) των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, η Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, Ομάδα αστυνομικών σκύλων – ανιχνευτών και το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.) της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι υπήρξε συνδρομή Υπηρεσιών της Τοπική Αυτοδιοίκησης, με τη διάθεση προσωπικού και μέσων που βοήθησαν στις έρευνες – εκσκαφές.  

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος τους παρέπεμψε σε κύρια ανάκριση.

Πέντε από τους συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και η 32χρονη συνδιευθύνουσα την εγκληματική οργάνωση, κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ στους υπόλοιπους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.


Οι έρευνες συνεχίζονται για να διακριβωθεί όλο το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και τυχόν διασυνδέσεων αυτής με άλλα ομοειδή δίκτυα.