11.11.16

Περικυκλώνει με πραγματικά πυρά το Καστελλόριζο η Άγκυρα


ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ 

Η Άγκυρα περικυκλώνει με πραγματικά πυρά το Καστελλόριζο προκαλώντας ανησυχία στα ελληνικά επιτελεία. Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζοντας τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, προανήγγειλε την εκτέλεση άσκησης με πραγματικά πυρά σε περιοχή που περιλαμβάνει και το Καστελλόριζο!

Η ηγεσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού προανήγγειλε χθες το βράδυ μέσω NAVTEX (ναυτική οδηγία) στην Αθήνα, ότι αύριο Σάββατο και την Τρίτη 15 του μήνα, θα  πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά σε διεθνή ύδατα. Η άσκηση θα διαρκέσει αύριο από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, εντός του FIR Αθηνών. Ωστόσο, η περιοχή που θέλει να πραγματοποιήσει την άσκηση περιλαμβάνει και το Καστελλόριζο. Το ίδιο επιδιώκει η Άγκυρα να κάνει και την Τρίτη.
Η Αθήνα απάντησε σήμερα με αντι -NAVTEX, ναυτική οδηγία δηλώνοντας ότι η τουρκική NAVTEX είναι παράνομη. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν σκέψεις να κληθεί σχετικά στο υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρεσβευτής. 'Ηδη πάντως, από ελληνικής πλευράς έχουν καταπλεύσει στα Δωδεκάννησα μια κανονιοφόρος και μια πυραυλάκατος.