11.11.16

Πολεμική μηχανή για την προστασία του Ομπάμα


Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης


Σε πραγματικό φρούριο θα μετατραπεί η ελληνική πρωτεύουσα το διήμερο 15-16/11 της επίσκεψης του απερχόμενου Αμερικάνου Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, καθώς εκτός από τους τουλάχιστον 3.000 αστυνομικούς και τους 500 πράκτορες της CIA, δύναμη του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού, σε συνεργασία με το λιμενικό σώμα, θα «θωρακίσουν» την Αθήνα από ενδεχόμενες απειλές και δια θαλάσσης. Τα μέτρα ασφαλείας μάλιστα όσο περνούν οι μέρες γίνονται όλο και πιο αυστηρά, καθώς σήμερα ακυρώθηκε η προγραμματισμένη ομιλία του Ομπάμα στον λόφο της Πνύκας, ενώ εξετάζεται ακόμα και η απαγόρευση των συγκεντρώσεων.

Στη Δραπετσώνα έχει αγκυροβολήσει από χθες η υπερσύγχρονη πολεμική μηχανή, το αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke USS Carney DDG64.





​Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του 6ου Αμερικάνικου Στόλου, το πλοίο κατέπλευσε στη χώρα μας στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του 6ου Αμερικάνικου Στόλου, το πλοίο κατέπλευσε στη χώρα μας στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης, με σκοπό «τη σύσφιγξη των σχέσεων του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ με τους τοπικούς συμμάχους», όμως σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ο σκοπός της παρουσίας του συνδέεται άμεσα και ιδιαίτερα ενεργά με την προστασία του Ομπάμα.
Στην επίσημη ανακοίνωση δεν αναφέρεται ο στόχος της προστασίας του Μπάρακ Ομπάμα, ενώ ο καπετάνιος δηλώνει ότι πρόκειται για μια ευκαιρία να χτιστούν νέες σχέσεις με τη σύμμαχο Ελλάδα, και το πλήρωμα να γνωρίσει την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας...
Στην επίσημη ανακοίνωση δεν αναφέρεται ο στόχος της προστασίας του Μπάρακ Ομπάμα, ενώ ο καπετάνιος δηλώνει ότι πρόκειται για μια ευκαιρία να χτιστούν νέες σχέσεις με τη σύμμαχο Ελλάδα, και το πλήρωμα να γνωρίσει την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας...

​Από το συγκεκριμένο πλοίο θα γίνεται ο έλεγχος των επικοινωνιών μεταξύ του επιτελείου του Ομπάμα και των ΗΠΑΣύμφωνα πάντα με πληροφορίες , από το συγκεκριμένο πλοίο θα γίνεται ο έλεγχος των επικοινωνιών μεταξύ του επιτελείου του Ομπάμα και των ΗΠΑ, καθώς και η διασφάλισή τους από τυχόν κακόβουλες παρεισφρύσεις και υποκλοπές. 

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πλοίο στις χώρες που πηγαίνει δεν είναι υποχρεωμένο να δίνει στις τοπικές Αρχές εσωτερικές πληροφορίες.

Για τη φύλαξη του Μπάρακ Ομπάμα, σκάφη του Λιμενικού Σώματος θα περιπολούν διαρκώς σε διάφορα σημεία του Σαρωνικού, ιδιαίτερα δε αν τελικά ο αμερικάνος πρόεδρος καταλύσει σε μεγάλο ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων. Δεν αποκλείεται επίσης να ενισχυθούν οι δυνάμεις ασφαλείας, ακόμα και οι στρατιωτικές, από τις ΗΠΑ, για τη φύλαξη του απερχόμενου προέδρου.
Πολεμική μηχανή των κυμάτων

Ενδεικτικές της σημασίας που δίνει ο αμερικάνικος στρατός στη φύλαξη του απερχόμενου Προέδρου είναι οι προδιαγραφές του συγκεκριμένου πλοίου. 

Το USS Carney έχει μήκος 154 μέτρα, πλάτος 20 μ. και βύθισμα 9,4 μέτρα. Διαθέτει 4 τουρμπίνες General Electric LM 2500-30 συνολικής ισχύος 100.000 ίππων που του παρέχουν τη δυνατότητα να πλέει με ταχύτητα πάνω από 30 κόμβους. Το πλήρωμά του αποτελείται από 280 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.  Η μέγιστη ταχύτητά του υπερβαίνει τους 30 κόμβους.Έχει λάβει δε το όνομά του από τον ναύαρχο Robert Carney (1895-1990), ο οποίος έχει διατελέσει αρχηγός του Αμερικανικού Ναυτικού και συμμετείχε τόσο στον Α’ όσο και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.



Το αντιτορπιλικό συμμετέχει σε επιχειρήσεις ναυμαχίας και είναι εξοπλισμένο ώστε να λειτουργεί ανεξάρτητα ως μονάδα μάλιστα, απέναντι σε πολλές απειλές ταυτόχρονα, ή ως μέλος συνοδείας αεροπλανοφόρου. Είναι εξοπλισμένο με τα πιο πολύπλοκα και σύγχρονα οπλικά συστήματα, διαθέτοντας ραντάρ και πυραυλικά συστήματα με τεράστιο βεληνεκές, καθώς και το αντιαεροπορικό σύστημα Phalanx.  Χαρακτηριστικά, διαθέτει οπλικά συστήματα εδάφους-εδάφους τεχνολογίας αιχμής, με πυραύλους Τόμαχοκ, ενώ δύναται να μεταφέρει και επιθετικά ελικόπτερα.

Διαθέτει επίσης το πιο εξελιγμένο υποθαλάσσιο σύστημα μάχης του κόσμου, το AN/SQQ-89, που παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού υποβρυχίων σε τεράστια απόσταση, καθώς και υπερσύγχρονους πυραύλους κατά υποθαλάσσιων στόχων. Η θωράκισή του θεωρείται επίσης αιχμής, καθώς διαθέτει σε όλα τα κρίσιμά του μέρη «ασπίδα» ενάντια σε πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα. 

Το πλοίο προσφέρει υπηρεσίες για το προσωπικό του εφάμιλλες μιας μικρής πολιτείας, με εστιατόρια, τραπεζικές υπηρεσίες, ακόμα και καταστήματα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και η αυτονομία ώστε να παραμείνει στη θάλασσα για πολλούς μήνες.

Zougla.gr