21.11.16

Μεγάλος νικητής ο Φ. Φιγιόν - Οι Γάλλοι επιλέγουν να «συνταξιοδοτήσουν» το Ν.Σαρκοζί


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Οι Γάλλοι δείχνουν να επιλέγουν τον Φρανσουά Φιγιόν κόντρα (και αυτοί) στις δημοσκοπήσεις και έβαλαν τέλος στην πολιτική καριέρα του Νικολά Σαρκοζί, του ανθρώπου που συνεργαζόταν ως πρόεδρος με την Α.Μέρκελ καθώς ήρθε τρίτος και καταϊδρωμένος στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του υποψηφίου προέδρου της Γαλλικής δεξιάς στις εκλογές του 2017.


Μεγάλη η νίκη του πρώην πρωθυπουργού Φρανσουα Φιγιόν ο οποίος με ενσωματωμένα τα αποτελέσματα σε 9.496 από 10.229 εκλογικά κέντρα συγκεντρώνει ποσοστό 44,2% και 1,698 εκατ. ψήφους.

Ο Σαρκοζί βρίσκεται στην τρίτη θέση και αποκλείεται από τη συνέχεια της διαδικασίας έχοντας συγκεντρώσει ποσοστό 20,7% και 794.000 ψήφους.

Δεύτερος στις εκλογές της Κυριακής αναδείχθηκε ο Αλέν Ζιπέ με 28,4% και 1,092 εκατ. ψήφους παρά το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν στην πρώτη θέση αποδεικνύοντας για μια φορά ακόμα πως είτε οι δημοσκοπήσεις έχουν σκοπό την χειραγώγηση των ψήφων είτε πλέον δεν μπορούν να πιάσουν τον «παλμό» των πολιτών.

Ο Φ.Φιγιόν θεωρείται πολύ πιο δύσκολος αντίπαλος για την Μ.Λεπέν σε περίπτωση επικράτησής του καθώς θεωρείται εκπρόσωπος της γαλλικής λαϊκής Δεξιάς
O Φρανσουά Φιγιόν (François Fillon,Λε Μαν 4 Μαρτίου 1954) είναι Γάλλος πολιτικός, πρωθυπουργός της Γαλλίας από τον Μάιο του 2007 έως το 2012. Είναι μέλος του δεξιού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κόμμα(Union pour un mouvement populaire - UMP) και στενός συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί. Έχει διατελέσει Υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του Ζαν Πιερ Ραφαρέν το 2002 και πραγματοποίησε αλλαγές που προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις στο νόμο για το 35ωρο και στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Έγινε Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας το 2005 και πρότεινε νόμο για την εκπαίδευση, που επίσης συνάντησε την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Το Μάιο του 2005 έμεινε έξω από τη νέα κυβέρνηση, του Ντομινίκ Ντε Βιλπέν.
Την ίδια χρονιά εκλέχτηκε Γερουσιαστής στο νομό Σαρτ, στην περιοχή του Λίγηρα.
Η κυβέρνηση Φιγιόν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, στις 3 Ιουλίου του 2007
Ο Σαρκοζί παραδέχτηκε την ήττα του (άλλωστε τι άλλο θα μπορούσε να κάνει) και είπε πως δεν είναι πικραμένος και λυπημένος για το αποτέλεσμα ενώ τόνισε πως θα  στηρίξει την υποψηφιότητα Φιγιόν στο δεύτερο γύρο κάτι που σημαίνει ότι αυτός θα είναι κατά πάσα πιθανότητα και ο τελικός νικητής.
Ακόμα και ο Μπρουνό Λε Μερ, πρώην υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν, που διεκδικούσε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις σημερινές προκριματικές εκλογές, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό Φιγιόν στον δεύτερο γύρο, την επόμενη Κυριακή.

Οι υπόλοιποι τέσσερις διεκδικητές, μεταξύ των οποίων και ο Λε Μερ, λαμβάνουν ποσοστά μικρότερα του 3%. Η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, η μοναδική γυναίκα που ήταν υποψήφια για το χρίσμα της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Αλέν Ζιπέ στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών. Το ποσοστό που έλαβε η υποψήφια ήταν της τάξης του 2,6%.

Ο νικητής του πρώτου γύρου των προκριματικών εκλογών λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση αυτή αναφέρθηκε στον Σαρκοζί λέγοντας ότι «τον έχω στο μυαλό μου. Η ήττα δεν πρέπει να ντροπιάζει κανέναν γιατί τους χρειαζόμαστε όλους». «Η πεποίθησή μου είναι ότι τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει ένα έθνος που παλεύει για την περηφάνια του»συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Αλέν Ζίπε, για τον οποίο κυκλοφόρησαν φήμες ότι δεν θα παραιτηθεί ενόψει του δεύτερου γύρου ξεκαθάρισε ότι «αποφάσισα να συνεχίσω τον αγώνα, στο όνομα όλων όσοι πιστεύουν σε εμένα, για τις πεποιθήσεις μου και για την ιδέα που έχω στο μυαλό μου για τη Γαλλία» ενώ δεν έκανε καμιά αναφορά στο όνομα του Νικολά Σαρκοζί.
Ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών Νικολά Σαρκοζί σε δηλώσεις του είπε ότι «ήρθε η ώρα για μένα να προσεγγίσω τη ζωή με πιο ιδιωτικό και λιγότερο δημόσιο πάθος» ανακοινώνοντας εμμέσως την πολιτική αποστρατεία του.
«Καλή τύχη στη Γαλλία, καλή τύχη στους συμπατριώτες μου. Να είστε σίγουροι ότι είμαι και παραμένω Γάλλος και ό,τι ακουμπά τους Γάλλους θα ακουμπά και εμένα».

«Σέβομαι τον Αλέν Ζιπέ αλλά περισσότερο κοντά πολιτικά νιώθω με τον Φρανσουά Φιγιόν» πρόσθεσε και κάλεσε τους ψηφοφόρους να πουν «όχι» στις ακραίες φωνές του Εθνικού Μετώπου.