3.11.16

Προς τέταρτο μνημόνιο με όχημα την περί χρέους προπαγάνδα

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 χρησιμοποίησαν το ζήτημα του χρέους για να συκοφαντήσουν (ως ανάλγητους) τους πολιτικούς τους αντιπάλους και να κοροϊδέψουν τον ελληνικό λαό ότι τάχα αυτοί θα έκοβαν το χρέος και με τον τρόπο αυτό θα καταργούσαν την πηγή των μνημονίων και των μέτρων λιτότητας.
Τι έλεγαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στον κόσμο για να υποκλέψουν την ψήφο του; Ότι οι «κακοί» της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου δεν ήθελαν να περικοπεί το χρέος και το χαρακτήριζαν βιώσιμο, επειδή σαδιστικά ήθελαν μνημόνια και μέτρα. Και ότι αυτοί θα έκοβαν μονομερώς το χρέος, θα έκαναν στάση πληρωμών και επομένως θα σταματούσαν αυτόματα και τα μέτρα λιτότητας.
Μετά τις εκλογές, συνέχισαν το ίδιο παραμύθι – αλλά για διαφορετικούς λόγους: Για να αποπροσανατολίσουν τον λαό και να του πουν πως η μάχη για το χρέος συνεχίζεται και ότι μετά την ευόδωσή της θα σταματήσει η εφαρμογή των μνημονίων – τα οποία στο μεταξύ είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν.

Με λίγα λόγια, χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν ένα τόσο σοβαρό θέμα καθαρά για προπαγανδιστικούς σκοπούς, παράγοντας συνεχώς νέα αρνητικά αποτελέσματα.
Η αλήθεια είναι πως όσο μια κυβέρνηση κραυγάζει για το χρέος της χώρας της – ουσιαστικά κραυγάζοντας πως έχει χρεοκοπήσει – τόσο απομακρύνεται από τις αγορές και τόσο καλεί η ίδια τους δανειστές της να βάζουν και νέους, βαρείς όρους, προκειμένου να την χρηματοδοτούν.
Η ανευθυνότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα μας οδηγήσει χωρίς αμφιβολία και στο τέταρτο (για την ακρίβεια πέμπτο) μνημόνιο – γιατί το τέταρτο έχει ήδη υπογραφεί από τις 16 Ιουνίου.
Και έχουν προκαλέσει μια τεχνητή ένταση μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, από την οποία μόνο η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει κερδισμένη.
Γνωρίζαμε πάντα πως από το ίδιο το καταστατικό του ΔΝΤ προκύπτει πως για να συμμετάσχει το Ταμείο σε πρόγραμμα, πρέπει το χρέος της να θεωρείται βιώσιμο. Γνωρίζαμε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούσαν την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εκ των ων ουκ άνευ. Επίσης, γνωρίζαμε πως αν το ΔΝΤ έκρινε το χρέος μας μη βιώσιμο, τότε δεν θα συμμετείχε στο πρόγραμμα χωρίς την επιβολή και νέων μέτρων.
Επομένως γνωρίζαμε ότι για να ταιριάξουν αυτά τα δύο (δηλαδή Ευρωπαίοι και ΔΝΤ) έπρεπε το χρέος να θεωρείται βιώσιμο – και ήταν αφού και εξυπηρετείται και δεν υπάρχει πιεστικό πρόβλημα ως το 2022.
Γι’ αυτό και η προηγούμενη κυβέρνηση επέμεινε μέχρι τέλους ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Για να μην φάμε στο κεφάλι άλλο ένα μνημόνιο.
Οι ΣΥΡΖΑΝΕΛ, όμως, αδιαφορούν για όλα αυτά. Με μεγάλη άνεση επιβάλλουν νέα μέτρα και βάζουν τις υπογραφές τους παντού, πατώντας πάνω στην περί χρέους προπαγάνδα.
Οι δηλώσεις των ξένων παραγόντων είναι ξεκάθαρες: Ο Σόιμπλε ούτε να το ακούσει, ο Ρέγκλινγκ τάσσεται υπέρ της άποψης Σόιμπλε, ο Σουλτς διέψευσε πρωτοβουλία του ευρωκοινοβουλίου επί του θέματος και ο Μοσκοβισί κάνει γενικόλογες τοποθετήσεις.
Όλοι μαζί, υπενθυμίζουν τις τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup, παραπέμποντας κάθε ουσιαστική συζήτηση για μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή μετά το 2018.
Και το μόνο που τελικά έχει επιτύχει η κυβέρνηση είναι η «κινητοποίηση» του ΔΝΤ, με τον εκπρόσωπό του Τζέρι Ράις να δηλώνει στις 27 Οκτωβρίου πως «συζητάμε την πιθανότητα ενός χρηματοδοτικού προγράμματος, το οποίο θα μπορούσε να συμπεριλάβει τη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, για νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ».
Δηλαδή, από εκεί που θα έκοβαν το χρέος, τώρα όχι μόνο αυτό δεν θα περικοπεί, αλλά και θα υπογράψουν και τέταρτο μνημόνιο προκειμένου να ξαναμπεί το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Και αντί να σταματήσουν, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, κάθε συζήτηση επί του θέματος, συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν τις ίδιες ανοησίες.
Ο δε Τσακαλώτος, ο οποίος κυνηγά την κυρία Λαγκάρντ στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, μόλις στις 9 του περασμένου Οκτωβρίου, άκουσε την επικεφαλής του Ταμείου να του λέει πως «οι κανόνες δεν αλλάζουν και οι δύο προϋποθέσεις για την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι ένα «ισχυρό πρόγραμμα» και η βιωσιμότητα του χρέους».
Παρών στη συνάντηση ήταν και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, ο γνωστός μας Πολ Τόμσεν, που επανέλαβε ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι υψηλές!
Με αποτέλεσμα, ο ίδιος ο Τσακαλώτος να παραδέχεται την εμπλοκή (που προκάλεσαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ). Όπως σχολίασε, η αντίθεση της Γερμανίας στην ελάφρυνση του χρέους προσκρούει στις απαιτήσεις της για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης!
Παραδέχεται δηλαδή ότι οι ίδιοι έβαλαν τα χεράκια τους και έβγαλαν τα ματάκια τους (δυστυχώς τα δικά μας ματάκια έβγαλαν), προκαλώντας με το ζόρι διένεξη στους κόλπους των δανειστών μας.
Και επιμένουν. Για το χρέος μίλησε ξανά ο κ. Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του στις 23 Οκτωβρίου, μιλώντας πάλι για «ανοιχτά ζητήματα» και «μάχες».
Παραδεχόμενος πως η στάση τους έχει εμποδίσει την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (επειδή δεν έχει ρυθμιστεί το θέμα του χρέους). Ένα πρόγραμμα στο οποίο θα είχαμε μπει από τον Ιανουάριο του 2015, αν δεν είχε ενσκήψει η λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Και επιμένοντας να κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση για την επιλογή της, αλλά και για το γεγονός ότι «το χρέος αποτελεί ευθέως έναν μοχλό εκβιασμού για την επιβολή και μάλιστα εσαεί προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα».
Κατηγορεί δηλαδή ο κ. Τσίπρας τους άλλους για αυτό που ο ίδιος έχει προκαλέσει!
Την ίδια μέρα, σε συνέντευξή του στη Real News, ο κ. Σκουρλέτης (αφού έχει κι’ αυτός τραβήξει την προσοχή του ΔΝΤ με διάφορες δηλώσεις του) σημείωνε πως «αρνητικό θα είναι να μας πουν «ναι» σε μια λύση για το χρέος, αλλά με ταυτόχρονη υπαγωγή σε ένα νέο πρόγραμμα».
Τώρα το σκέφθηκε πως για να πουν ναι στο θέμα του χρέους θα μας φορτώσουν άλλο ένα πρόγραμμα!
Στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά στη συζήτηση για το χρέος κινούνται όλοι – Παππάς, Γεροβασίλη, Σταθάκης.
Ο δε κ. Τσακαλώτος, στις 19 Οκτωβρίου, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, έλεγε πως «δεν είναι καθόλου προφανές ότι το ΔΝΤ επιθυμεί και άλλο πρόγραμμα πλέον του υφιστάμενου», καθώς «δεν προκύπτει τίποτα τέτοιο από τις συζητήσεις που έχει ο ίδιος με το ΔΝΤ».
Δεν είχαν περάσει ούτε δέκα μέρες και βγήκε (στις 27 Οκτωβρίου) ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις για να τον διαψεύσει, μιλώντας για ένα ακόμη πρόγραμμα, δηλαδή ένα ακόμη μνημόνιο.

Συμπέρασμα: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας οδηγούν σε άλλο ένα μνημόνιο μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν την προπαγάνδα τους.