14.11.16

Χώρος με θέα την Ακρόπολη για την ομιλία Ομπάμα – Έφτασαν μεταγωγικά αεροσκάφη με εξοπλισμό


Χώρο στον οποίο υπάρχει θέα του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης αναζητούν οι ελληνικές και αμερικάνικες Αρχές για την ομιλία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα.
Το πρόγραμμα του Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί και έτσι τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο αλλά οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ήδη μεριμνήσει να θέσουν σε κλοιό ασφαλείας όλους τους υποψήφιους χώρους.

Ο Ομπάμα θέλει να σφραγίσει την παρουσία του στην Αθήνα ως πρόεδρος και με το σκεπτικό αυτό σχεδιαζόταν αρχικά να παραστεί στην Πνύκα, καθώς ήθελε να μιλήσει για τη Δημοκρατία έχοντας φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Η Πνύκα αποκλείστηκε την περασμένη εβδομάδα για λόγους ασφαλείας. Σε μία προσπάθεια ο σημειολογικός χαρακτήρας της ομιλίας της ερχόμενης Τετάρτης να παραμείνει ισχυρός, εξετάζονται άλλοι χώροι, όπου μπορεί να στηθεί βήμα με απεριόριστη θέα προς την Ακρόπολη.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο εκδήλωσης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, στη μνήμη των πεσόντων πυροσβεστών, επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα σε σχέση με τα μέτρα ασφαλείας και να υποβαθμίσει την ακύρωση της ομιλίας στην Πνύκα.
«Δεν υπάρχει καμία σύνδεση της επίθεσης με χειροβομβίδα εναντίον της γαλλικής πρεσβείας και τον χώρο της Πνύκας, όπου επρόκειτο να μιλήσει ο κ. Ομπάμα (…) Εξετάστηκαν από τις αμερικανικές αρχές και από τις ελληνικές διάφορα μέρη, τα υπέρ και τα κατά, όχι πάντα με κριτήριο την ασφάλεια, υπάρχει και το θέμα της χωρητικότητας, υπάρχουν οι κλιματολογικές συνθήκες, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα. Επομένως, δεν υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας ή κίνδυνος, που να επηρέασε το πρόγραμμα».
Για τα μέτρα ασφαλείας πρόσθεσε: «Δεν θα είναι υπερβολικά, αλλά θα είναι αυτά που απαιτούνται για ένα ασφαλές περιβάλλον, για έναν επισκέπτη, όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος (…) Όσοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη Ομπάμα, μπορούν να το κάνουν σε περιοχές που δεν θα κινηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος».

Αύξηση των μέτρων

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν, πάντως, ότι μετά την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία και την προκήρυξη των «Πυρήνων της Φωτιάς» ο αριθμός των αστυνομικών που θα συμμετάσχουν στα μέτρα ασφαλείας θα ξεπεράσει τις 4.000.
Ήδη στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας έφθασαν το βράδυ της Παρασκευής μεταγωγικά αεροσκάφη του αμερικανικού Στρατού με τα θωρακισμένα οχήματα, οπλισμό, ηλεκτρονικό εξοπλισμό και ένα ελικόπτερο. Αποβιβάστηκαν εκατοντάδες Αμερικανοί πράκτορες και στελέχη του μικρού νοσοκομείου που συνοδεύει πάντα τον Αμερικανό πρόεδρο.
Οι Έλληνες αστυνομικοί έχουν σχεδιάσει και τα μέτρα ασφαλείας σε 4 ξενοδοχεία που έχει δώσει η αμερικανική πλευρά ως πιθανά για την διαμονή του Μπαράκ Ομπάμα. Η τελική επιλογή όπως και το πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου θα κοινοποιηθούν στις ελληνικές αρχές το βράδυ της Δευτέρας.
huffingtonpost