14.11.16

Ρωσικά αεροσκάφη πάνω απο τις ΗΠΑ - Τι συμβαίνει;

Μετά την εκλογή Τραμπ οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας μπορεί να αλλάξουν λένε μερικοί, ίσως όμως και όχι. Τις επόμενες μέρες ρωσικά κατασκοπευτικά θα βρεθούν πάνω απο περιοχές των ΗΠΑ στα πλαίσια της Συνθήκης Open Skies. 


Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS μια ομάδα Ρώσων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων θα εκτελέσει πτήση επιτήρησης πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ θα εκτελέσουν πτήση επιτήρησης πάνω από τη Ρωσία, δήλωσε ο Σεργκέι Ρουζκοβ, επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης Πυρηνικών Κινδύνων της Ρωσίας.


"Σύμφωνα με τη διεθνή Συνθήκη Open Skies (Ανοικτών Ουρανών), οι Ρώσοι επιθεωρητές σχεδιάζουν πτήση επιτήρησης με αεροσκάφος Tupolev Tu-154MLk-1 πάνv απο αμερικανικό έδαφος, δήλωσε.
Η πτήση θα πραγματοποιείθεί μεταξύ 14 - 19 Νοεμβρίου από την Βάση Travis της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλιφόρνια. Το μέγιστο εύρος της πτήσης θα είναι 4.250 χιλιόμετρα.

Απο την πλευρά του γράφει το ρωσικό πρακτορείο, ο στρατός των ΗΠΑ θα εκτελέσει πτήση επιτήρησης πάνω από τη Ρωσία μεταξύ 14 - 18 Νοεμβρίου. Η πτήση θα πραγματοποιηθεί με αεροσκάφος Boeing OC-135b από αεροδρόμιο στην περιοχή Κhabarovsk, στα ανατολικά της Ρωσίας, είπε, προσθέτοντας οτι ρωσικοί ειδικοί θα είναι επί του σκάφους των ΗΠΑ για να παρακολουθούν. Αντίστοιχα, ειδικοί των ΗΠΑ θα επιβιβαστούν στο ρωσικό αεροπλάνο.

Η Συνθήκη για την Open Skies υπογράφθηκε το 1992 και τέθηκε σε ισχύ το 2002. Σήμερα διαθέτει 34 κράτη-μέλη. Η Συνθήκη συμπεριλαμβάνει πτήσεις επιτήρησης πάνω από ολόκληρη την επικράτεια των συμμετεχόντων. Οι πτήσεις διεξάγονται πάνω απο περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, ευρωπαϊκών χωρώς και τη Ρωσία. 

Ο κύριος στόχος της Συνθήκης είναι η ανάπτυξη της διαφάνειας.


onalert