14.11.16

Κύπρος: Αποκαλύψεις Ακιντζί για τις διαπραγματεύσεις - Τι συμφωνήθηκε

 

Efenpress: Για γέλια ή για κλάματα; 





Σε αποκαλύψεις για τα όσα συμφωνήθηκαν ανάμεσα στις δύο πλευρές για τη διακυβέρνηση του ομοσπονδιακού κράτους σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.
Όπως είπε, συμφωνήθηκε οι υπουργοί να είναι επτά Ελληνοκύπριοι και τέσσερις Τουρκοκύπριοι και μαζί με τον Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο να είναι οκτώ προς πέντε.

Πρόεδρος και αντιπρόεδρος δεν θα έχουν ψήφο, αλλά θα χρειάζεται η ψήφος και ενός Τουρκοκύπριου για κάθε απόφαση.
Ο Ακιντζί είπε ότι τα θέματα ασφάλειας, εξωτερικής πολιτικής και άμυνας θα τα αποφασίζουν από κοινού ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος και ότι οι αποφάσεις της Βουλής θα υπογράφονται από τον Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.

Για την εκ περιτροπής προεδρία εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει, λέγοντας ότι διαβλέπει κατανόηση.

Στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα ο Ν. Αναστασιάδης
Στην Αθήνα θα μεταβεί αυτή την βδομάδα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε απόψε ότι η ακριβής ημέρα θα καθοριστεί έπειτα από συνεννόηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δοθέντος ότι την Τρίτη και την Τετάρτη θα βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Στόχος του Προέδρου Αναστασιάδη είναι, εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, να έρθει σε επαφή και να ενημερώσει τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη στο Μοντ Πελεράν σημειώθηκε "πρόοδος, αλλά όχι κατάληξη σε συμφωνία επί των κριτηρίων του εδαφικού, γι αυτό και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Ελβετία".

Ο κ. Χριστοδουλίδης επέμεινε στη θέση ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων και ακολούθως να αποτυπωθούν σε χάρτη, ώστε να μπορεί να γίνεται λόγος για συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν στην επόμενη φάση.
Η θέση αυτή του Προέδρου Αναστασιάδη, τόνισε, έχει καταστεί ξεκάθαρη τόσο προς την τουρκοκυπριακή πλευρά όσο και προς τα Ηνωμένα Έθνη.
Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι, αφού υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια πρέπει να καθορισθεί ημερομηνία για πενταμερή διάσκεψη και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση επί χαρτών, ο εκπρόσωπος είπε ότι "δεν υπάρχει μια τέτοια συναντίληψη μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων".

Αναφορικά με τη διάσκεψη είπε ότι "από τις συζητήσεις με ξένες κυβερνήσεις, οι οποίες επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε την ίδια προσέγγιση". Δηλαδή, πρόσθεσε ότι πρέπει να είναι πολυμερής και όχι πενταμερής.
Εξάλλου, σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ενδεχομένως να μην είναι έτοιμη να εισαγάγει το ευρώ από την πρώτη ημέρα της λύσης, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση όταν υπάρχουν δύο νομίσματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού κάτι τέτοιο είναι αρνητικό για το σύνολο της κυπριακής οικονομίας. Είναι γι αυτό τον λόγο, είπε, ο κ. Χριστοδουλίδης, που γίνονται όλες οι απαραίτητες προεργασίες.

onalert