25.11.16

Εκπληκτικός Φιγιόν… πρώτος Γάλλος που λέει απλά αλήθειες;


Όταν ένας λαός έχει αποφασίσει ότι θα αφήσει κατά μέρος τις ψευδαισθήσεις και θα επιβιώσει στις πιο δύσκολες συνθήκες, τότε είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει τελικά το στοίχημα. Η περίπτωση Φιγιόν στη Γαλλία είναι απλά εκπληκτική, καθότι βαδίζει ολοταχώς για την προεδρία, ενώ η πολιτικός του λόγος είναι γεμάτος δυσάρεστα μηνύματα στους ψηφοφόρους, οι οποίοι όμως γνωρίζουν καλά ότι όποιος τους τάζει λαγούς με πετραχήλια, απλά ψεύδεται ασυστόλως και θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες.

Ο Φιγιόν έχει βάλει στο τραπέζι σε ένα «ριζοσπαστικό σχέδιο» όλες τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα και υπόσχεται μισή ανεργία σε σχέση σε σήμερα σε πέντε χρόνια, ενώ σε μια δεκαετία η Γαλλία θα έχει μετατραπεί σε ηγέτιδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχει απέναντί του τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, τον οποίο κατηγορεί ότι επί της ουσίας δεν θέλει να αλλάξει τίποτα. Το ελληνικό σύστημα που είναι εν πολλοίς αντίγραφο του γαλλικού (σε επίπεδο δημοσίου τομέα σίγουρα), έχει πολλά να διδαχθεί από τον Φιγιόν, ο οποίος στηρίζεται στο ότι είναι γελοίο και ανήθικο να τάζεις στον κόσμο χρήματα που δεν υπάρχουν, αν ακούν επίδοξοι κυβερνήτες στην Ελλάδα για την μετά Τσίπραν εποχή…
Διαβάστε λοιπόν τι υπόσχεται ο 62χρονος Φιγιόν στους Γάλλους, οι οποίοι ετοιμάζονται να τον εκλέξουν στην προεδρία, παρότι αντίπαλός του θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η υποψήφιος της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν (οι Σοσιαλιστές μοιάζουν εξαφανισμένοι, εκτός κι αν γίνει η μεγάλη έκπληξη) που υπόσχεται «ανακάτεμα» σε πολλά επίπεδα το οποίο σπανίως βγαίνει σε καλό, είτε προέρχεται από δεξιά είτε από αριστερά.
Θέλει λοιπόν να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, παρατείνοντας το ωράριο εργασίας, μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, καταργώντας μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα! Μας θυμίζει κάτι; Μήπως ο Γάλλος υποψήφιος απλά θέλει να πείσει τους Γάλλους για το αυτονόητο, ότι δηλαδή για να έχουν νόημα αυτά που μάθαμε να αποκαλούμε ως «κεκτημένα δικαιώματα», θα πρέπει να αντιστοιχούν στο «βάθος» του ταμείου, αλλιώς είναι κουραφέξαλα.
Είτε το καταλαβαίνεις, αναλαμβάνεις το κόστος που σου αναλογεί, εάν δεν είσαι φορέας της πεποίθησης ότι φταίνε όλοι οι υπόλοιποι εκτός από εσένα και οι πιθανότητές σου να επανέλθεις στα «περασμένα μεγαλεία» και μάλιστα με πιο υγιή και βιώσιμο τρόπο, μεγιστοποιούνται. Ακούτε Έλληνες;

defence-point