16.11.16

Συνελήφθη για δωροδοκία ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας

  • EFENPRFESS: Σε κάποια κράτη, οι νόμοι ισχύουν για όλους, ενώ σε κάποια άλλα οι κλέφτες εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να πολιτεύονται...
  • __________________________________
  • Ο Αλεξέι Ουλουκάγιεφ κατηγορείται ότι πήρε «δώρο» αξίας 2.000.000 δολαρίων (φωτ.: ulpressa.ru)
Μίζα δύο εκατομμυρίων δολαρίων κατηγορείται ότι πήρε ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλουκάγιεφ που συνελήφθη σήμερα τα ξημερώματα, γιατί έδωσε θετική εκτίμηση στην εξαγορά από την πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft του 50% των μετοχών της επίσης πετρελαϊκής Bashneft.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας συνελήφθη επ' αυτοφώρω!
Η Επιτροπή Έρευνας που πραγματοποίησε τη δικαστική έρευνα, με ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι οι κατηγορίες θα απαγγελθούν σύντομα. «Ο Ουλουκάγιεφ τέθηκε υπό κράτηση τη νύχτα, αμέσως μετά από την ανάκρισή του», είπε μέλος της Επιτροπής στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με δηλώσεις της υπηρεσιακής διευθύντριας του γραφείου τύπου της Επιτροπής Σβετλάνα Πετρένκο στο πρακτορείο RIA Novosti, «ο Ουλουκάγιεφ συνελήφθη επ’ αυτοφώρω ενώ εισέπραττε τη δωροδοκία». Η έρευνα, πρόσθεσε, «εστιάζεται στον εκβιασμό για δωροδοκία από τους αντιπροσώπους της Rosneft υπό την χρήση απειλών».

(Φωτ.: Rosneft)
Ο υπουργός ήταν υπεύθυνος για το τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της ρωσικής κυβέρνησης και είναι ο πιο υψηλόβαθμος κυβερνητικός που έχει συλληφθεί στη Ρωσία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα, το 1991.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Δμίτρι Πέσκοφ είπε στο πρακτορείο TASS ότι η «αυτή είναι μια σοβαρή κατηγορία», ενώ πρόσθεσε ότι «μόνο ένα δικαστήριο είναι ικανό να αποφανθεί οτιδήποτε».
Η υπόθεση
Η Rosneft, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, πλήρωσε 300 δισεκατομμύρια ρούβλια (5 δισ. δολάρια/ 4,64 δισ. ευρώ) τον Οκτώβριο για την συναλλαγή.
Η συμφωνία έκλεισε στις 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik. Η Rosneft εξαγόρασε το τμήμα μετοχών της Bashneft που ανήκει στο ρωσικό δημόσιο, και μετέφερε περίπου 5,2 δις δολάρια στον προϋπολογισμό του ρωσικού κράτους.
Τότε, ο Ουλουκάγιεφ είχε δηλώσει ότι υπήρξε άλλος ένας ενδιαφερόμενος αγοραστής ο οποίος απέτυχε να πλειοδοτήσει της Rosneft.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσίας παρακολουθούσε τον υπουργό για πάνω από ένα χρόνο, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες, σύμφωνα με πηγή της Υπηρεσίας που επικαλέστηκε το πρακτορείο Sputnik.