10.11.16

Ο Ν.Τραμπ «κέρδισε» και τις αγορές - Τα χρηματιστήρια κατέγραψαν τελικά μεγάλα κέρδη διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες


Ο Ντόναλντ Τραμπ τελικά κέρδισε και τις αγορές. Μετά το πρώτο μούδιασμα και το άνοιγμα με πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια χθες το πρωί, αφού συνέπεσε με την μεγάλη η ανατροπή στις αμερικανικές εκλογές υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου σήμερα υπάρχει μεγάλη διόρθωση, η οποία φάνηκε και από το θετικό κλείσιμο της Wall Street.


Όσοι λοιπόν προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν όχι μόνο τον κόσμο αλλά και τους επενδυτές πώς η νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική απέτυχαν. Στο άνοιγμα της Wall Street οι επενδυτές μπορεί να φάνηκαν διστακτικοί, κάτι απολύτως λογικό για ένα πρόσωπο που γίνεται Αμερικανός Πρόεδρος και μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν έχει διατελέσει ούτε καν δημοτικός σύμβουλος, αλλά στο τέλος το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε με άνοδο.
Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 256,95 μονάδων (+1,4%) στις 18.589,69 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας και ναυτιλίας έκλεισε ενισχυμένος κατά 57,58 μονάδες (+1,11%) στις 5.251,07 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται αντιπροσωπευτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 23,7 μονάδων (+1,11%), στις 2.163,26 μονάδες.
Και δεν είναι μόνο τα αμερικανικό χρηματιστήριο. Oι ασιατικές αγορές μετά την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ κινήθηκαν ανοδικά μετά τη χθεσινή πτώση. Ακολουθώντας το δρόμο που χάραξαν τα ευρωπαϊκα χρηματιστήρια και η Wall Street όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ασίας κατέγραψαν μεγάλα κέρδη.
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei κατέγραψε άνοδο 5,71%, ο Kospi 1,91%, το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κέρδισε 2% και ο δείκτης ASX/S&P200 σημείωσε άνοδο 2.74%.
Την ίδια ώρα ο οίκος αξιολόγησης S&P διατήρησε την αξιολόγηση ΑΑ+ για την αμερικανική οικονομία αν και προειδοποίησε ότι η απειρία του Τραμπ δημιουργεί αβεβαιότητα για την πολιτική που θα ακολουθήσει.