10.11.16

Τουρκία: Οι εισαγγελικές αρχές ζητούν ισόβια κάθειρξη για την συγγραφέα Ασλί (φωτό)


Η γνωστή συγγραφέας Ασλί, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση λόγω της δημοσιότητάς της από τα τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Με αυτό το πρόσχημα η εισαγγελικές αρχές της γειτονικής χώρας ζητούν να της επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Οι εισαγγελείς ζητούν να επιβληθούν ισόβια σε εννέα συνεργάτες της εφημερίδας Ozgür Gündem, μεταξύ των οποίων είναι και η Ασλί Ερντογάν. Ολοι τους κατηγορούνται για συμμετοχή σε «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» για «πλήγμα στην ενότητα του κράτους και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας» και για «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης», μετέδωσαν τα πρακτορεία Anadolu και Dogan.
Η εφημερίδα Ozgür Gündem, που έκλεισε τον περασμένο μήνα, κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι στήριζε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η ημερομηνία έναρξη της δίκης των κατηγορουμένων.
Η 49χρονη Ασλί Ερντογάν, που δεν έχει συγγένεια με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει βραβευτεί για το συγγραφικό της έργο και πολλά μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Στο τελευταίο της βιβλίο κατήγγειλε τα βασανιστήρια και τις συνθήκες κράτησης στην Τουρκία.
Η Τουρκία βρίσκεται στην 151η θέση στον φετινό κατάλογο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου, πίσω από το Τατζικιστάν και μόλις μια θέση μπροστά από τη ΛΔ του Κονγκό.
Η Ασλί Ερντογάν: