12.11.16

Άμεση διευθέτηση του χρέους θα ζητήσει ο Ομπάμα


Κατά την ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα θα ζητήσει την άμεση ελάφρυνση του χρέους, ενώ θα επαινέσει την κυβέρνηση για τις προσπάθειές της ζητώντας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Την Τετάρτη θα επισκεφθεί τον Παρθενώνα
Την άμεση διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα ζητήσει κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα. Στην επίσημη ενημέρωση του Μπεν Ρόουντς του Λευκού Οίκου για το ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ, τονίσθηκε η βούληση του Ομπάμα να θέσει θέμα για το χρέος προς την κατεύθυνση της άμεσης διευθέτησης.
Ειδικότερα και όπως ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, ο πρόεδρος Ομπάμα θα επαινέσει την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις και θα ζητήσει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
 
Παράλληλα και όπως έγινε γνωστό ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Τετάρτη των Παρθενώνα.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Λευκό Οίκο, ειπώθηκε συγκεκριμένα ότι ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. θα αναγνωρίσει τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες πολίτες στα χρόνια της κρίσης, με την υπόμνηση ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει προσωπικά ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα.

Ο Λευκός Οίκος συντάσσεται με το ΔΝΤ


Παραλλήλως, αφού θα απονείμει τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για όσα έχουν γίνει ως τώρα ως προς τη νομοθέτηση και εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, εκτιμάται πως θα αναφερθεί, σύμφωνα με τον κ. Μπ. Ρόουντς, και στη "δουλειά", που πρέπει ακόμη να γίνει.
Στο θέμα του χρέους πιο συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος συντάσσεται με το ΔΝΤ για διευθέτηση του χρέους, χαρακτηρίζοντας το θέμα αυτό απολύτως κρίσιμο για την επιστροφή της βιωσιμότητας στην ελληνική οικονομία. Στο σημείο αυτό εξάλλου, ο κ. Μπ. Ρόουντς εμφανίστηκε σίγουρος για την επιτυχία των ελληνικών προσπαθειών, υπό δύο όρους:
Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αφενός, τη συμφωνία των θεσμών για διευθέτηση του ελληνικού χρέους αφετέρου. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές έως ότου Πρόεδρος φύγει από τη θέση του», υποσχέθηκε επίσης ο στενός συνεργάτης του. Και αποκάλυψε ότι ο Μπ. Ομπάμα εδώ και χρόνια ήθελε να επισκεφθεί τη χώρα μας. Επιθυμία η οποία διαμορφώθηκε στη βάση της βαθιάς φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών, της ταύτισης απόψεων σε θέματα οικονομικής σταθερότητας, συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και της συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Από την Αθήνα τέλος, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα εκφωνήσει την αποχαιρετιστήρια ομιλία του (εκτός αμερικανικής επικράτειας). Σύμφωνα με τον κ. Μπ. Ρόουντς, η ομιλία αυτή θα εστιασθεί στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων σε Ελλάδα, Ευρώπη και κόσμο.
Υπενθυμίζεται ότι τελικά αντί της Πνύκας, η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ  θα μεταφερθεί στο Ίδρυμα Νιάρχος και αυτό καθώς οι Αμερικανοί παίρνουν στα σοβαρά τις τρομοκρατικές απειλές και τα μέτρα ασφαλείας, εξ ου και η επίθεση σε βάρος της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα που είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει το πρόγραμμα της επίσκεψης του, ο οποίος καταφτάνει στην Ελλάδα την Τρίτη 15 Νοεμβρίου.