27.11.16

Επίσημο αίτημα από ΥΠΕΘΑ για απόκτηση 20 μαχητικών F-35A; (φωτό, βίντεο)


ΑΝ ΔΕΧΘΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 

της Χριστίνας Φλάσκου
Αποστολή αιτήματος παροχής πληροφοριών διαθεσιμότητας (Letter of Request/LOR) για μία μοίρα μαχητικών αεροσκαφών (20) F-35, απέστειλε στις ΗΠΑ το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπως είχε αποκαλύψει στο PRONEWS Νοεμβρίου σε συνέντευξή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένος, προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ που να κατασταθεί οικονομικά δυνατή η απόκτηση των μαχητικών οικονομικού ύψους περί τα 2,5-3 δισ. ευρώ.

Το F-35 στηρίζει την επιτυχία της αποστολής του στα χαρακτηριστικά stealth που διαθέτει, το ραντάρ AESA, το Ε/Ο σκοπευτικό σύστημα EOTS, στο περιφερειακό σύστημα εντοπισμού DAS και τέλος στα πρoηγμένα όπλα που φέρει.
Η απόκκτηση των 100 (+16 για το αεροπλανοφόρο "Anadolu";) F-35 θα αποβεί καθοριστική για το ποιος θα έχει την κυριαρχία του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου το 2020 οπότε θα έχει κηρυχθεί επιχειρησιακή η πρώτη τουρκική πολεμική μοίρα των F-35.
Μέχρι το 2023 θα έχει παραδοθεί το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των μαχητικών F-35 στην τουρκική Αεροπορία και στο τουρκικό Ναυτικό.
Το 2021-2022  θα ξεκινήσει και η παραλαβή των βλημάτων αέρος-αέρος μακρού βεληνεκούς, το Meteor της MBDA το οποίο με ακτίνα δράσης 120 χλμ. που θα τα διανύει με ταχύτητα 6 Mach, θα καταστήσει το F-35 κυρίαρχο μαχητικό της Ανατολικής Μεσογείου.
Σχετική αναφορά στο σχετικό αίτημα από ελληνικής πλευράς κάνει και η εφημερίδα "Παραπολιτικά".

pronews