27.11.16

Σοβαρά τα προβλήματα στην Αττική λόγω της νεροποντής - Πάνω από 150 κλήσεις για απάντληση υδάτων και απεγκλωβισμούς (χάρτες)


ΝΕΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ 

Της Χριστίνας Φλάσκου
Η χθεσινοβραδινή νεροποντή που έπληξε την Αττική προκάλεσε τεράστια προβλήματα, πλημμυρίζοντας δρόμους, σπίτια, υπόγεια, μαγαζιά και εγκλωβίζοντας οδηγούς σε ΙΧ. Ήδη από τα ξημερώματα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις.


Ενδεικτικό του μεγέθους των προβλημάτων που προκάλεσε η νεροποντή είναι ότι νωρίς το πρωί έκλεισαν σταθμοί του Μετρό, καθώς είχαν πλημμυρίσει.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε πάνω από 150 κλήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
Το μεγαλύτερο, βέβαια, πρόβλημα εντοπίστηκε σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, αλλά και γύρω από το κέντρο της Αθήνας όπου χτύπησε η καταιγίδα τις πρωινές ώρες. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι η Κυψέλη, το Πολύγωνο, τα Κάτω Πατήσια, ο Λυκαβηττός, το Μενίδι, το Περιστέρι αλλά και άλλες περιοχές της Δυτικής Αττικής
Στην Κυψέλη, η πυροσβεστική κλήθηκε για τον απεγκλωβισμό ατόμου από ακινητοποιημένο ΙΧ στην οδό Ευελπίδων. Παρόμοια επιχείρηση έγινε και στο Μενίδι, όπου 3 άτομα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, εγκλωβίστηκαν σε ΙΧ.
Ο καιρός τις επόμενες μέρες
Η ΕΜΥ προβλέπει επιδείνωση των καιρικών φαινομένων στη χώρα μας από τις επόμενες ώρες. Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και οι πολύ ισχυροί νοτιάδες στα πελάγη.
Το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), η Πελοπόννησος, η Εύβοια, οι Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού-βορειοανατολικού Αιγαίου αναμένεται να πληγούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα λόγω του χαμηλού συστήματος που έρχεται από την Ιταλία

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται τη Δευτέρα να σαρώσει τη χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά προκαλώντας εκ νέου πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και ενισχυμένους ανέμους στα πελάγη με τις πιο επικίνδυνες περιοχές αυτή τη φορά να είναι το κεντρικό και νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η Στερεά, η Εύβοια, η Θεσσαλία, το κεντρικό-βόρειο-ανατολικό Αιγαίο, η Μακεδονία και η Θράκη.

Ταυτόχρονα, αναμένεται από το βράδυ της Δευτέρας νέα μεταβολή του καιρού αυτή τη φορά από τα βόρεια προς τα νότια με θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 12 με 14 βαθμών κελσίου κατά μέσο όρο αλλά και τις χιονοπτώσεις που την Τρίτη και Τετάρτη θα επισκεφθούν ακόμη και μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, ενώ ισχυρές καταιγίδες φαίνεται να σημειώνονται αυτή τη φορά σε Κρήτη και Δωδεκάννησα.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης να χιονίσει μέχρι και τα ημιορεινά, ενώ προς το απόγευμα θα χιονίσει πρόσκαιρα και στο κέντρο της πόλης!
Στην Αττική αναμένεται από το μεσημέρι της Τρίτης να αρχίσει να χιονίζει στα ορεινά, ενώ από το βράδυ θα χιονίσει και στα βόρεια προάστια, χωρίς να αποκλείεται να χιονίσει ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη
Η Τετάρτη και η Πέμπτη θα είναι δύο ιδιαίτερα κρύες ημέρες με τον υδράργυρο να κατρακυλάει στους -8 με -10 βαθμούς κελσίου σε αρκετές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και γενικότερα της βόρειας Ελλάδας προκαλώντας ισχυρό παγετό.
Ακολουθούν χάρτες βροχόπτωσης