14.10.16

Μία δεύτερη ανάγνωση στις αποκαλύψεις των Wikileaks και του βιβλίου Ολάντ: Η συγκυρία και οι εξελίξεις που σηματοδοτούνται


ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ή ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ Α.ΤΣΙΠΡΑ;


Οι αποκαλύψεις που ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας τόσο από το βιβλίο του Φρανσουά Ολάντ όσο και από τα Wikileaks εκ πρώτης όψεως εκθέτουν την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα. Αφενός στην πρώτη περίπτωση δείχνουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τελικά έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο, το λεγόμενο “plan B” ή “plan X” για εκτύπωση δραχμής, κάτι που έχει αρνηθεί και στην δεύτερη ότι εκβιάστηκε από τους Αμερικανούς να υπογράψει τρίτο μνημόνιο.
Σε όλα αυτά όμως υπάρχει και μία δεύτερη ανάγνωση, που μπορεί και να δικαιώνει τον Αλέξη Τσίπρα, ή τουλάχιστον έτσι θα το εκμεταλλευτεί το Μέγαρο Μαξίμου στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο έναντι της αντιπολίτευσης και βεβαίως παίζει σημαντικό ρόλο η συγκυρία. Ήδη, το έκανε σε ένα μεγάλο βαθμό χθες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατ' αρχήν από το απόσπασμα του βιβλίου “Ένας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά”, που είδε το φως της δημοσιότητας και αναφέρεται στην ελληνική κρίση, προκύπτει πώς ο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν αποκάλεσε τους Γερμανούς “σκυλιά” σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Φρανσουά Ολάντ.
Η στιχομυθία έχει ως εξής: Σαπέν: “Αυτά τα σκυλιά, οι Γερμανοί, έχουν πιαστεί από το επιχείρημα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο”. Ολάντ: “Είναι ικανοί…Υπάρχει μια δήλωση της Μέρκελ που λέει ότι η απομείωση του χρέους δεν συζητείται”.
Τι προκύπτει απ' αυτή; Πως μέσα στο Eurogroup υπήρχαν ισχυρές αντιδράσεις για το ρόλο του Βερολίνου που εκβίαζε την Ελλάδα με το Grexit προκειμένου να υπογράψει την παράδοση της με ένα τρίτο μνημόνιο. Το ρόλο των Γερμανών τον αποκαλύπτει με τον χειρότερο τρόπο ο κ. Σαπέν. Τους αποκαλεί “σκυλιά”.
Προκύπτει επίσης, ότι η κυβέρνηση είχε απέναντι της τους πάντες. Αυτό επιβεβαιώνει σε ένα βαθμό το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα ότι ήταν όλοι απέναντι μας και διαπραγματευτήκαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε και ταυτόχρονα έρχεται η συνομιλία Ολάντ-Πούτιν να δείξει πώς υπήρχε ταυτοχρονα και το εναλλακτικό σχέδιο επιστροφής στη δραχμή, αλλά ούτε και η Ρωσία θέλησε να βοηθήσει.
Ο Ρώσος Πρόεδρος φέρεται να αποκάλυψε στον Γάλλο Πρόεδρο πώς ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα είχε ζητήσει από τον Β. Πούτιν αν μπορεί η Ρωσία να τυπώσει χαρτονομίσματα σε δραχμές γιατί δεν είχε εκτυπωτές.
Άρα, μετά τις αποκαλύψεις ότι η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα δέχονταν πιέσεις από παντού έρχεται και η επιβεβαίωση πώς υπήρχε σχέδιο επιστροφής στη δραχμή. Μήπως τελικά όλα αυτά δεν είναι τυχαία; Μήπως οι αποκαλύψεις αυτές δεν στρέφονται κατά της κυβέρνησης, αλλά εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και προετοιμάζουν το έδαφος για κάτι άλλο αργότερα;
Και το λέμε αυτό γιατί όπως φαίνεται το Grexit δεν έχει φύγει από το τραπέζι και κάποιοι μάλιστα το επαναφέρουν σε συνδυασμό με ένα γενναίο “κούρεμα” του χρέους, που ίσως ήταν και η μόνη λύση για την Ελλάδα. Ή μήπως ετοιμάζεται ελάφρυνση του χρέους και προετοιμάζουν κάποιοι την ελληνική κοινωνία να δεχθεί ένα τέταρτο μνημόνιο, γιατί χωρίς μέτρα δεν πρόκειται κανείς να δεχθεί “κούρεμα”;
Τα ερωτήματα αυτά πρόκειται να απαντηθούν σύντομα, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν, ενώ δεν αποκλείεται να έρθουν στο φως της δημοσιότητας και άλλα έγγραφα των Wikileaks που να φωτίζουν περισσότερο το τι συνέβη στη διαπραγμάτευση του 2015 και τι ακριβώς συμφωνήθηκε για τα επόμενα χρόνια. Ήδη, η αποκάλυψη ότι υπήρξε παρέμβαση του Μπίλ Κλίντον στον Αλέξη Τσίπρα για να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο κάνει πάταγο.
Είναι όμως μόνο αυτή ή υπήρξαν και άλλες παρεμβάσεις από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού με συγκεκριμένο σχέδιο που συνδέει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου; Μένει και αυτό να φανεί. Το βέβαιο είναι πώς τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις, από τις οποίες θα αναδειχθεί η πραγματικότητα του κρίσιμου διαστήματος της διαπραγμάτευσης του 2015 και που ίσως κρίνει και τα επόμενα χρόνια.
Η στάση των Αμερικανών στην ελληνική κρίση και ταυτόχρονα οι επιθέσεις στη Γερμανία με διάφορα ζητήματα, όπως τελευταία της Deutsche Bank δείχνει πώς οι εξελίξεις μας ξεπερνούν και το παιχνίδι είναι πολύ πιο μεγάλο απ' ότι αρχικά πιστέψαμε. Εκείνο που έχει πάντως σημασία είναι ότι τις συνέπειες τις πληρώνουμε εμείς, ως ελληνικός λαός και θα συνεχίσουμε.