30.10.16

Χτύπησαν με χημικά οι ισλαμιστές στο Χαλέπι: Εκατοντάδες νεκροί (βίντεο) (upd)


ΜΕΤΑ ΤΗΝ «ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ» ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Β. ΠΟΥΤΙΝ 

του Ιωάννη Δανδουλάκη
Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο πολύπαθο Χαλέπι, μετά την προχθεσινή αναπάντεχη απόφαση του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν να "προσγειώσει" τη ρωσική Αεροπορία στην Συρία, που τον έχει φέρει σε μια πρωτοφανή σύγκρουση με το ρωσικό Γενικό Επιτελείο.
 
Ήδη από προχθές ξεκίνησε η μεγάλη αντεπίθεση των ανταρτών του ISIS, που ελέγχουν περιοχές στο ανατολικό Χαλέπι, ενώ σήμερα ρωσικά πρακτορεία και το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας μεταδίδουν ότι οι ισλαμιστές επιχειρούν επιθέσεις με χημικά, αδιάκριτα εναντίον στρατιωτικών στόχων, κατοίκων και κονβόι προσφύγων, οι οποίες έχουν ήδη προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων. Όλα αυτά την ώρα που το ρωσικό Γενικό Επιτελείο παραμένει με "τα χέρια δεμένα".
 
«Οι εγκλωβισμένοι στο Χαλέπι τρομοκράτες ενώ δεν δείχνουν καμία διάθεση να σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον αμάχων, ζητούν και λύτρα από τους απλούς πολίτες για να τους αφήσουν να φύγουν από την πολιορκημένη πόλη» σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας. 
 
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι χθες βράδυ κατάφεραν να αποδράσουν από την ανατολική περιοχή της πόλης που ελέγχουν οι τζιχαντιστές του ISIS, μόνο 12 πολίτες, οι οποίοι κατέβαλαν ένα ποσό «λύτρων» 300 δολαρίων έκαστος.
 
Την ίδια ώρα το πρακτορείο Ria Novosti μεταδίδει πληροφορίες για εκατοντάδες νεκρούς από τις επιθέσεις τζιχαντιστών που βομβαρδίζουν με χημικά περιοχές αμάχων στο Χαλέπι και κονβόι Σύρων προσφύγων που διαφεύγουν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων.
 
"Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν χημικά όπλα στις επιθέσεις τους εναντίον της πόλης του Χαλεπίου. Είναι δύσκολο να πούμε τι είδους χημικά χρησιμοποιούν" τόνισε πηγή μιλώντας στο Ria Novosti.    
 
Οι ισλαμιστές βομβαρδίζουν ήδη από χθες τα κονβόι των προσφύγων που διαφεύγουν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, και πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον θέσεων του συριακού στρατού αλλά και "τυφλά" χτυπήματα σε κατοικημένες περιοχές στο νοτιοδυτικό Χαλέπι, χρησιμοποιώντας βλήματα με δηλητηριώδη αέρια, αναφέρει το RIA Novosti επικαλούμενο τοπικές πηγές.  
 
«Οι μαχητές έχουν χρησιμοποιήσει αυτοσχέδια βλήματα με δηλητηριώδη αέρια εναντίον μας και εναντίον του συριακού στρατού κοντά στην Στρατιωτική Ακαδημία Άσαντ. Είναι δύσκολο να πούμε τι είδους χημικά χρησιμοποίησαν», δήλωσε η πηγή του πρακτορείου. 
 
Εξάλλου, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων χθες Σάββατο. Η επίθεση του Σαββάτου σηματοδότησε τη δεύτερη ημέρα της μεγάλης αντεπίθεσης που έχουν ξεκινήσει οι τζιχαντιστές, για να σπάσουν την πολιορκία του ανατολικού τομέα του Χαλεπίου.
 
Οι εκκλήσεις των ρωσικών επιτελείων προς τον πρόεδρο Β. Πούτιν για επανέναρξη των επιθέσεων κατά των τζιχαντιστών εντείνονται...
 
"Λύτρα" 300 δολάρια ανά κεφαλή:
 
Η τιμή για την ελευθερία ενός αμάχου πολίτη στο Χαλέπι αγγίζει πλέον τα 300 δολάρια ανά κεφαλή, ένα ποσό αστρονομικό για τους κατοίκους της πόλης που βρίσκονται υπό την τυραννία των ισλαμιστών εδώ και χρόνια.
 
Αναφερόμενος στην ρωσική ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός, που ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου για να εξασφαλίσει την διαφυγή των αμάχων μέσω έξι ειδικά σχεδιασμένων διαδρόμων, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov δήλωσε σήμερα το πρωί ότι, «χθες το βράδυ μόνο 12 Σύριοι πολίτες κατάφεραν να μετακινηθούν σε ασφαλείς περιοχές, μέσω ενός από τους διαδρόμους στην περιοχή Al-Masharqa».
 
«Σύμφωνα με μαρτυρίες των προσφύγων, η διαφυγή τους κατέστη δυνατή μετά από την καταβολή δωροδοκίας σε έναν από τους διοικητές των τζιχαντιστών, στην τιμή των 150.000 λιρών Συρίας (σ.σ. περίπου 300 δολάρια) για κάθε άτομο.
 
Προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα συνολικό ποσό 1,8 εκατομμύριο συριακές λίρες, οι τρεις οικογένειες που διέφυγαν αναγκάστηκαν να πουλήσουν όλα τα υπάρχοντά τους».
 
Την ίδια ώρα, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου, οι τρομοκράτες του ISIS εξακολουθούν να βομβαρδίζουν εντατικά τις κατοικημένες περιοχές του Χαλεπίου και τους διαδρόμους διαφυγής των προσφύγων.
 
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι ρωσικές και συριακές δυνάμεις έχουν θέσει σε εφαρμογή μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, σε περίμετρο 10 χλμ γύρω από το Χαλέπι, η οποία σκοπεύει να εξασφαλίσει την ασφαλή διαφυγή των προσφύγων αυτών, χωρίς παρόλα αυτά να μπορούν να πλήξουν τις θέσεις των τζιχαντιστών μετά την ρητή απαγόρευση που έχει επιβάλει από προχθές, ο πρόεδρος Β. Πούτιν στη ρωσική Αεροπορία. 
 
«Τα ρωσικά και συριακά αεροσκάφη δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία πτήση πάνω από την πόλη του Χαλεπίου εδώ και 13 μέρες», τόνισε επίσης ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ίσως σε μία έμμεση προσπάθεια να διαμαρτυρηθεί για την απαγόρευση που επέβαλε ο πρόεδρος Β. Πούτιν, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των ρωσικών στρατιωτικών επιτελείων.

πηγη: pronews