3.10.16

«Θερμαίνεται» επικίνδυνα η Μεσόγειος: Αμερικανικά P-8 Poseidon στο «κυνήγι» του ρωσικού Στόλου ανοιχτά της Συρίας (βίντεο)


Αμερικανικά αεροσκάφη P-A8 Poseidon απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Σιγκονέλα της Σικελίας προκειμένου να κατασκοπεύσουν τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες συγκεντρώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα ανοιχτά της Συρίας, καθώς επίσης και στη ναυτική βάση της Ταρτούς.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ανησυχία των ΗΠΑ για τον πλήρη έλεγχο της Συρίας από την Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό, η Ουάσιγκτον αναζητεί τρόπους να εισχωρήσει σε ένα πεδίο μήπως και περισώσει κάτι από τον έλεγχο που είχε παλαιότερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Σύμφωνα λοιπόν με ρωσικό δημοσίευμα της “izvestia.ru” δύο αεροσκάφη του Ναυτικού των ΗΠΑ P-A8 Poseidon προέβησαν σε αναγνωριστική πτήση πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Ένα εκ των δύο πετούσε επί μισή ώρα παρατηρώντας το συριακό λιμάνι της Ταρτούς.
Στη συνέχεια το αεροσκάφος άλλαξε πορεία και πέταξε προς τα νότια του Λιβάνου, όπου παρατηρούσε τις θέσεις των ρωσικών πλοίων στη θάλασσα νότια της Κύπρου, σύμφωνα με κέντρα παρακολούθησης της Αεροπορίας.
Το δεύτερο αεροσκάφος, P-A8 Poseidon, με συριακό αριθμό 168858 που απογειώθηκε, επίσης, από την αεροπορική βάση Σιγκονέλα, κατευθύνθηκε στα νότια της Κύπρου, όπου βρίσκεται ο ρωσικός στόλος της Μεσογείου.
Είναι λοιπόν προφανής η ανησυχία των ΗΠΑ για τη μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων και πάλι από τη Ρωσία στη Συρία. Τις τελευταίες ημέρες μεγάλη δύναμη ρωσικών αποβατικών έχει πλεύσει μέσω του Αιγαίου προς τη Συρία μεταφέροντας Ρώσους Πεζοναύτες, και υλικό όπως τροχοφόρα ΤΟΜΠ και ερπυστριοφόρα ΤΟΜΑ.
Τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον τρία αποβατικά σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας πέρασαν το Βόσπορο σε ένα, όπως περιγράφεται, νέο κύμα μεταφοράς δυνάμεων στην σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα της Μέσης Ανατολής.
Πιο συγκεκριμένα τα στενά πέρασαν τα μεγάλα αποβατικά σκάφη “Georgiy Pobedonosets”, “ Tsezar Kunikov” και “ Alexander Shabalin ”, ενώ το ίδιο νότιο δρομολόγιο ακολούθησε και η φρεγάτα “ Admiral Grigorovich ” που βρίσκονται για μερικές ημέρες στο λιμάνι της Κέρκυρας.
Η ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, έρχεται την ίδια ώρα με τις νέες αφίξεις στην αεροπορική βάση της Λαττάκεια Hmeymim βομβαρδιστικών αεροσκαφών Su-34, Su-24 και Su-25.
Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πώς η Ρωσία έχει θέσει ως στόχο να τελειώνει με τους ισλαμιστές αντάρτες το συντομότερο δυνατό ή το δυνατόν πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Άλλωστε η άφιξη αμερικανικών δυνάμεων στην Αλ-Ραί και η συνεχώς όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή τους για την κατάληψη της Αλ-Μπαμπ προσεγγίζοντας το Χαλέπι από βόρεια έχει εντείνει τη ρωσική προσπάθεια.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αγώνα δρόμου για το ποια πλευρά θα καταλάβει τα δύο σημαντικά ορόσημα του πολέμου στη Συρία, δηλαδή το Χαλέπι και στη συνέχεια τη Ράκκα. Οι ΗΠΑ όμως φαίνεται πώς δεν έχουν τα μέσα και τις συμμαχίες να το πράξουν σε αντίθεση με τη Ρωσία που συνεργάζεται με τον Συριακό Στρατό και τους Κούρδους.

pronews