15.10.16

H Deutsche Bank καταρρέει: Θα προχωρήσει συνολικά σε 19.000 απολύσεις!


META EΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ BAIL IN 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Δεν φτάνουν οι 9.000 απολύσεις που είχε προαναγγείλει ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank, Marcus Schenck και ανακοίνωσε σε εκπροσώπους των εργαζόμενων ότι θα χρειαστεί να προχωρήσει σε επιπλέον απολύσεις 10.000 ατόμων για τη μείωση του λειτουργικού της κόστους της τράπεζας.
Η τράπεζα θα προχωρούσε στις πρώτες 9.000 απολύσεις, με 4.000 εξ' αυτών να βρίσκονται στη Γερμανία αλλά μετά την αποτυχία να πετύχει έναν συμβιβασμό με τις αμερικανικές Αρχές και να μειώσει τουλάχιστον το υπέρογκο πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων αναγκάζεται να μειώσει εξαιρετικά πλέον τις δαπάνες της.

Παράλληλα, σύμφωνα με εγκύκλιο της τράπεζας προς τους διευθυντές τμημάτων που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, θα σταματήσει άμεσα τις προσλήψεις σε όλα της τα τμήματα εκτός από αυτό της συμμόρφωσης.
Η Deutsche Bank πιέζεται για την μείωση του λειτουργικού της κόστους και είναι πολύ πιθανό ότι οι κινήσεις της δεν θα επαρκέσουν για την βιώσιμη λειτουργία της και θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε «κούρεμα» καταθέσεων το γνωστό μας bail-in.
Σημειώνεται ότι η τράπεζα είναι ανοικτή σε περίπου 54 τρισεκ. δολάρια στα παράγωγα FWMD και αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. Για το δε γερμανικό τραπεζικό σύστημα είναι πραγματικό «φυτίλι».
Η εφημερίδα Wall Street Journal προ τριών ημερών δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο επισημαίνει πώς το γερμανικό τραπεζικό σύστημα είναι σάθρό και τα προβλήματα που έχει ξεπερνούν κατά πολύ αυτά της Deutsche Bank. Μιας τράπεζας. Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη με την πιο πρόσφατη να αναφέρει πώς τα stress test τα πέρασε με “μαϊμουδιές”. Είναι αυτοί που χρόνια τώρα κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα.
Το δημοσίευμα της WSJ έχει τίτλο «το τραπεζικό πρόβλημα της Γερμανίας είναι μεγαλύτερο από αυτό της Deutsche Bank» και αναφέρεται στο κατακερματισμένο όπως σημειώνει τραπεζικό σύστημα της χώρας.
 
«Η Γερμανία μπορεί να είναι η οικονομική και πολιτική υπερδύναμη της Ευρώπης, αλλά αυτό δεν γίνεται αντιληπτό αν εξεταστούν οι τράπεζες της» αναφέρει το δημοσίευμα και εξηγεί πως ένα τέτοιο κατακερματισμένο σύστημα ήταν πιο συνηθισμένο στην Ευρώπη πριν από δεκαετίες, αλλά οι μεταρρυθμίσεις σε άλλες χώρες επέτρεψαν τις συγχωνεύσεις διαφορετικού τύπου τραπεζών, κάτι που σήμερα παραμένει πολιτικά δύσκολο στη Γερμανία.
 
«Νομικοί περιορισμοί εμποδίζουν την εξαγορά των ταμιευτηρίων (Sparkassen) από μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες, όπως η Commerzbank ή η Deutsche Bank», προσθέτει. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για το περιοδικό Focus, το 69% των ερωτηθέντων δήλωσε αντίθετο σε οποιαδήποτε μορφή κρατικής βοήθειας προς τη Deutsche Bank, και μόνο το 24% υπέρ αυτής.
 
«Η Deutsche Bank, η τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα, δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει προβλήματα. Η μικρότερη ανταγωνίστριά της Commerzbank έχει ανακοινώσει σχέδια για μείωση του προσωπικού της κατά 20% και τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων της. Άλλες μεγάλες τράπεζες έχουν πληγεί από την παγκόσμια κρίση στη ναυτιλία. Η πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ κατατρώει τα έσοδα των πολυάριθμων ταμιευτηρίων και συνεταιριστικών τραπεζών που ανήκουν σε περιφερειακές αυτοδιοικήσεις» 
 
Ενώ οι τράπεζες σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία, έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, στη Γερμανία το πρόβλημα είναι πιο διαρθρωτικό: Πάρα πολλές τράπεζες αγωνίζονται στον ίδιο χώρο και όχι όλες με την ίδια αίσθηση της ανάγκης να ικανοποιούν τους μετόχους τους.
 
Εκτός από τις μεγάλες, εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, γερμανικές τράπεζες, ο χάρτης της λιανικής τραπεζικής της Γερμανίας χαρακτηρίζεται από τις δημόσιες τράπεζες, τις Sparkassen και τις συνεταιριστικές τράπεζες, τις Volksbanken ή Raiffeisenbanken.
 
Το πρόβλημα αποδοτικότητας των γερμανικών τραπεζών αποκαλύπτεται αν γίνει σύγκριση των αποτελεσμάτων τους με αυτά των γαλλικών τραπεζών. Οι μεγάλες γαλλικές τράπεζες κατέγραψαν απόδοση ιδίων κεφαλαίων (κέρδη σε σχέση με το μετοχικό τους κεφάλαιο) 6,18% στο τέλος του περασμένου έτους, ενώ οι γερμανικές 4,51%.
 
Η απόδοση για τις περιφερειακές γαλλικές τράπεζες ανήλθε στο 8,88% ενώ για τις γερμανικές μόλις στο 2,65%, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Ειδικοί λένε, συνεχίζει το δημοσίευμα, ότι η Γερμανία απλώς έχει περισσότερες τράπεζες από αυτές που χρειάζεται.
 
Τα στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν ότι η Γερμανία είχε το 2014 τη χαμηλότερη αναλογία πληθυσμού ανά τράπεζα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης, με 45.552 κατοίκους να αντιστοιχούν σε ένα πιστωτικό ίδρυμα. Συγκριτικά, στην Ισπανία η αναλογία ήταν 205.593 κάτοικοι ανά τράπεζα.
 
Άρα αυτό που συμβαίνει με την Deutsche Bank όσο κι αν οι Γερμνοί προσποιούνται ότι όλα πάνε καλά, δεν πάνε. Μια κρατική βοήθεια θα κάνει τους Γερμανούς φορολογούμενους να καταλάβουν τι τραβάνε οι Έλληνες τόσα χρόνια. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν κι άλλες τράπεζες.
 
Ένα bail in θα καταστήσει το γερμανικό τραπεζικό σύστημα αναξιόπιστο.