16.10.16

DNA… αράχνης σε μεταξοσκώληκες τί βγάζει; Θωράκιση!


Με τη μετάλλαξη μεταξοσκωλήκων δια της εισαγωγής DNA αράχνης, μία αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας, η Kraig Biocraft Laboratories, που εδρεύει στο Michigan, έχει αναπτύξει μία ίνα μεταξιού αράχνης της οποίας η ανθεκτικότητα θα προσεγγίζει αυτή του κέβλαρ αλλά η ελαστικότητα της θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Η ίνα που φέρει την ονομασία Dragon Silk αποτελεί άλλη μία έμπρακτη επιβεβαίωση ότι η τεχνολογική πραγματικότητα που ζούμε σήμερα έχει εισέλθει αν όχι υπερβεί την επιστημονική φαντασία του χθες.
Όπως ήταν φυσικό η ίνα προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Στρατού των ΗΠΑ ο οποίος ανέθεσε στη Kraig Biocraft Laboratories σύμβαση προκειμένου να υποβάλλει σε δοκιμές την ίνα για να αξιολογήσει τη δυνατότητα χρήσης της σε συστήματα ατομικής θωράκισης.

Ας σημειωθεί ότι η προσπάθεια των γενετιστών να δημιουργήσουν μετάξι αράχνης (σε αντίθεση με τους μεταξοσκώληκες, η εκτροφή αραχνών, που παρουσιάζουν έντονη ιδιοκτησιακή συμπεριφορά σε ότι αφορά την περιοχή τους και τάσεις κανιβαλισμού, είναι πρακτικά αδύνατη) άρχισε το 2000.
Παρά το γεγονός ότι επιτεύχθηκε η απομόνωση των ακολουθιών του DNA που συνιστούν το μετάξι αράχνης εν τούτοις το ζήτημα της μαζικής παραγωγής δεν είχε επιλυθεί. Το πρόβλημα επέλυσαν οι δόκτορες Malcolm J. Fraser και Donald L. Jarvis, που μεταξύ άλλων μετέχουν και στο επιστημονικό συμβούλιο της εταιρίας, οι οποίοι με την εισαγωγή συγκεκριμένων τμημάτων DNA αράχνης σε αυγά μεταξοσκώληκα δημιούργησαν ένα νέο, μεταλλαγμένο είδος μεταξοσκώληκα που παράγει μετάξι αράχνης.

Ο Στρατός των ΗΠΑ και συγκεκριμένα το γραφείο διαχείρισης προγράμματος Προστασίας και Ατομικού Εξοπλισμού Μαχητή (PM-SPIE: Program Manager – Soldier Protection and Individual Equipment) ανέθεσε στην Kraig Biocraft Laboratories σύμβαση ύψους 100.000 δολαρίων ΗΠΑ (90.000 ευρώ) για την προμήθεια δοκιμίων του νέου υλικού ώστε να διαπιστωθεί η συμπεριφορά του σε καταστροφικές δοκιμές.
Στο πλαίσιο της σύμβασης η εταιρία θα παραδώσει σειρά τύπων ινών διαφορετικού πάχους αλλά και τεχνικές κατασκευής οι οποίες θα αξιολογηθούν σε σχέση με τις προδιαγραφές των τυπικών υλικών. Εφόσον η απόδοση των υλικών αξιολογηθεί ως ικανοποιητική τότε το ύψος της σύμβασης μπορεί να αυξηθεί στο 1 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.
Πάντως η εταιρία δεν θεωρεί ότι το Dragon Silk μπορεί να αποτελέσει άμεσο αντικαταστάτη του κέβλαρ το οποίο έχει αντοχή 3 gigapascals ενώ η νέα ίνα 2 gigapascals. Αντίθετα σε ότι αφορά την ελαστικότητα, ενώ το κέβλαρ έχει 3%, το Dragon Silk επιτυγχάνει τιμές της τάξης του 30% έως 40%, δηλαδή τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη.

defence-point