5.10.16

Δύο ρωσικές κορβέτες με βλήματα cruise μπαίνουν στο Αιγαίο ως «προπομπός» της έλευσης του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ στην Αθήνα (βίντεο)


Η ΜΟΣΧΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΑΛΛΑ... 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Δυο νευότευκτες ρωσικές κορβέτες κλάσης Buyan-M  με πυραύλους πυραύλους cruise Kalibr απέπλευσαν από την βάση τους στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας και καταπλέουν στο Αιγαίο, όπου θα παραμείνουν μέχρι την λήξη της πανεθνικής στρατιωτικής άσκησης "Παρμενίων 2016" και εκπέμποντας σαφή "σήματα" προς την Αγκυρα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν αλλαγή του status qvo στο Αρχιπελαγος.

Οι κορβέτες Serpukhov και Zelyony Dol, μπαίνουν σήμερα το βράδυ στο Αιγαίο απόψε στη Μεσόγειο. Οι πύραυλοι Kalibr ανήκουν στην κατηγορία 3M-54 Club(SS-N-27) στην έκδοση 3M-14/3M-14T με εμβέλεια 2500km!
Από διπλωματικής άποψης, όπως ήδη έχει γράψει το pronews.gr, υπάρχει επίσης σοβαρή εξέλιξη: Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έρχεται εκτάκτως Αθήνα  όπως ενημέρωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξέι Μεσκόφ.
Η Ρωσία δεν θέλει σε καμία περίπτωση αλλαγή του καθεστώτος στο Αιγαίο: Τα τρία αγκυροβόλια, τα οποία λειτουργεί το ρωσικό Ναυτικό στο Αιγαίο κατόπιν συμφωνίας με την Αθήνα θα χαθούν αν γινόταν οποιαδήποτε αλλαγή.
Σε ένα άλλο πολλαπλό επεισόδιο, δύο ρωσικά πυρηνικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Τu-160 Blackjack αναχαιτίστικαν από τις αεροπορίες τεσσάρων ΝΑΤΟϊκών χωρών καθώς πετούσαν με κατεύθυνση από τη Νορβηγία προς τη βόρεια Ισπανία προφανώς προχωρώντας σε μια στρατηγική κίνηση με προορισμό την... Αίγυπτο.
Νορβηγία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ισπανία κατά σειρά απογείωσαν μαχητικά για να αποτρέψουν την είσοδο των ρωσικών βομβαρδιστικών στον εναέριο χώρο τους, πράγμα που τελικώς δεν συνέβη καθώς τα ρωσικά βομβαρδιστικά πετούσαν σε διεθνή εναέριο χώρο.
 
Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 22 Σεπτεμβρίου, αλλά οι λεπτομέρειές του έγιναν γνωστές την Τετάρτη από το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας.
 
Το περιστατικό εντάσσεται στην ψυχροπολεμική και επικίνδυνη ΝΑΤΟϊκή πρακτική της κλιμάκωσης της έντασης με την Ρωσία υπό την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου εξυπηρετώντας αποκλειστικά τα αμερικανικά σχέδια για διατήρηση των παγκόσμιων πρωτείων από τις ΗΠΑ.
 
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επειδή οι ΗΠΑ έχουν πλέον ηττηθεί στην Συρίαγια να μην θιχτεί το πληγωμένο γόητρό τους έχουν αποφασίσει να εμπλέξουν την Ρωσία αλλά και την Κίνα αν χρειαστεί σε μια σκληρή αντιπαράθεση.
 
Η Νορβηγία εντόπισε πρώτη τα ρωσικά Blackjack και απογείωσε δύο F-16 για να τα συνοδεύσουν προς τον βορρά της Σκωτίας.
 
Η βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF) έστειλε αεροσκάφη Typhoon προς αναχαίτιση των ρωσικών αεροσκαφών, καθώς αυτά κινούνταν δυτικά της Σκωτίας.
 
Ο εναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν παραβιάστηκε σε καμία στιγμή της πτήσης.
Δύο γαλλικά Rafale «παρέλαβαν» τη συνοδεία των Blackjack 100 χιλιόμετρα από τις ακτές της Βρετάνης, ενώ τελικώς η Ισπανία απογείωσε δύο F-18, αναχαιτίζοντας τα ρωσικά βομβαρδιστικά βορείως του Μπιλμπάο.
 
Στη συνέχεια, οι Ρώσοι χειριστές άλλαξαν κατεύθυνση και ταξίδεψαν προς τα πίσω, από την ίδια διαδρομή.
 
Η Ισλανδία είχε διαμαρτυρηθεί ότι τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη είχαν πετάξει επικίνδυνα κοντά σε πολιτικές πτήσεις, την ίδια ημέρα.

pronews