16.10.16

Οι σιίτες Χούθι επιτέθηκαν με πυραύλους C-801 κατά αμερικανικού στολίσκου στην Υεμένη!


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΚΡΟΥΖ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Πυραυλική επίθεση κατά αμερικανικού στολίσκου  με πυραύλους εδάφους-επιφανείας (μεταποιημένοι επιφανείας) C-801, κινεζικά αντίγραφα των Exocet MM- 38 πραγματοποίησαν οι Σιίτες Χούθι ανοικτά των ακτών της Υεμένης!
 
Πρόκειται για το τρίτο επεισόδιο αυτού τους είδους, μέσα σε μία εβδομάδα. Πολλοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον του USS Mason, αλλά τα USS Ponce και USS Nitze έπλεαν και αυτά σε πολύ κοντινή απόσταση σε διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα και θεωρείται βέβαιο ότι αποτελούσαν στόχο και αυτά.
 
Ελήφθησαν αντίμετρα από το USS Mason, το οποίο σημειώνεται ότι είχε δεχθεί και την προηγούμενη επίθεση και δεν επλήγη κανένα από τα τρία σκάφη ούτε υπήρξαν απώλειες, σύμφωνα με πηγή του αμερικανικού ΥΠΑΜ
 
Η δήλωση περί μη ύπαρξης απωλειών καταδεικνύει ότι επρόκειτο για σοβαρή επίθεση.
 
Η επίθεση ήταν η άμεση απάντηση των Χούθι στους Αμεριακνούς καθώς την Πέμπτη, το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Nitze εκτόξευσε πυραύλους Κρουζ εναντίον τριών παράκτιων ραντάρ σε περιοχές της Υεμένης οι οποίες ελέγχονται από τους σιίτες αντάρτες σε αντίποινα για τις δύο προηγούμενες απόπειρες να πληγεί το καταδρομικό USS Mason με πυραύλους.
 
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ προχώρησαν σε άμεση στρατιωτική δράση εναντίον των Χούτι προ δύο ημερών υποστηρίζοντας πλέον ανοικτά τους συμμάχους των Σαουδαράβων δείχνοντας έτσι ότι πρόκειται για άλλη μια «σύρραξη δια αντιπροσώπων» με πρωταγωνιστές Μόσχα και Ουάσιγκτον.
 
Οι σιίτες αντάρτες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα διέψευσαν ότι ευθύνονται για τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Mason και διεμήνυσαν ότι θα αμυνθούν όπως και έκαναν σήμερα.
 
 
Τότε λίγα μόλις μέτρα από το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ USS Mason (DDG-87) κλάσης Arleigh Burke εξερράγησαν τα βλήματα εδάφους-επιφανείας C-801 που εξαπέλυσαν (αν και το αρνούνται) οι δυνάμεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, βορείως των στρατηγικής σημασίας για τη διεθνή ναυσιπλοΐα και το εμπόριο, Στενών Μπαμπ ελ Μαντέμπ.
 
Στο ίδιο σημείο την προπερασμένη εβδομάδα δέχθηκε επίθεση μεταγωγικό καταμαράν σκάφος των ΗΑΕ, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.
 
Από το αμερικανικό Πεντάγωνο αμέσως μετά ανακοινώθηκε πώς "Ευτυχώς δεν προκλήθηκαν ζημιές στο πλοίο και δεν τραυματίσθηκε κανείς από τους ναύτες".
 
Η επίθεση έγινε το βράδυ της περασμένης Κυριακής και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Jef Davis "Γύρω στις 7 τοπική ώρα το USS Mason εντόπισε δύο πυραύλους να κινούνται προς το μέρος του ενώ αυτό έπλεε ανοιχτά της Ερυθράς Θάλασσας.
 
Το αντιτορπιλικό ενεργοποίησε αμέσως τα αντιπυραυλικά του συστήματα και όλα τα συστήματα αεράμυνας και αποτροπής επίθεσης και όπως είπε ο Jeff Davis οι δύο πύραυλοι έπεσαν στο νερό πριν φτάσουν στο USS Mason".
 
Παρόμοια πρέπει να ήταν η αντίδραση του USS Mason και στο τελευταίο περιστατικό. Πάντως φαίνεται ότι τα αμερικανικά αντιτορπιλικά δεν μπορούν να πλέουν πλέον ανενόχλητα στην περιοχή.
 
Σημειώνεται ότι η σαουδαραβική Βασιλική Αεροπορία έχει βομβαρδίσει οτιδήποτε θεωρείται... άμαχο στην Υεμένη όπως νοσκομεία, κηδείες, γάμους... βαφτίσια και όμως επειδή το Ριάντ είναι σύμμαχος των Αμερικανών ουδέν δυτικό ΜΜΕ το αναφέρει και δεν σηκώνει τους τόνους για εγκλήματα πολέμου. Δυστυχώς η οπρική γωνία εξαρτάται μόνο από το αν εξυπηρετούνται τα γεωπολιτικά συμφέροντα μόνο και αποκλειστικά της Ουάσιγκτον.
 



Τελικά, την πλήρωσαν τα...ψάρια!
ΑΛΕΞ