19.10.16

Σοβαρή εμπλοκή στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και πρόβλημα για την κυβέρνηση - Το ΣτΕ θα κρίνει πλέον τη συνταγματικότητα του νόμου


Επόμενο στάδιο για τη δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες είναι η συνταγματικότητα του νόμου βάσει του οποίου έγινε και ο διαγωνισμός. Αν και αυτός κριθεί αντισυνταγματικός, τότε προκύπτει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση και τινάζεται στον αέρα το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου.

Και η αλήθεια είναι πώς η πλειοψηφία 16 υπέρ έναντι 9 κατά στο να γίνουν δεκτές οι προσφυγές από το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στην κυβέρνηση για την επόμενη διάσκεψη αν και ποτέ κανείς δεν ξέρει.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους για πρώτη φορά εμφανίζεται εμπλοκή στην διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών που επικράτησαν στον σχετικό διαγωνισμό, ενώ δημιουργούνται εμπόδια και στην πρόθεση της κυβέρνησης να διακόψει την λειτουργία των μη αδειοδοτημένων σταθμών, τουλάχιστον μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ και για την ουσία των προσφυγών.
Ίσως και αυτός να είναι ο λόγος για τον οποίο σπεύδει σήμερα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, τη στιγμή που συνεδριάζει η διάσκεψή των προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ο Νίκος Βούτσης ανέλαβε την πρωτοβουλία “παγώνοντας” την τροπολογία του Νίκου Παππά για ξαφνικό “μαύρο” στα κανάλια που δεν έχουν εξασφαλίσει τηλεοπτική άδεια.
Είναι σχεδόν βέβαιο ωστόσο πώς δεν πρόκειται να προχωρήσει η συγκρότηση του ΕΣΡ, αφού απαιτούνται τα 4/5 των μελών και η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να δώσει τη συγκατάθεση της. Ήδη τόσο η ΝΔ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα έχουν καταστήσει σαφές πώς αν δεν ακυρωθεί ο νόμος “Παππά” δεν πρόκειται να συμφωνήσουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που αποβεί άκαρπη η προσπάθεια του προέδρου της Βουλής, είναι πιθανό να παρέμβει στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να καταγγείλει την στάση της αντιπολίτευσης και κυρίως της ΝΔ.
Εφόσον όμως ζητήσει τον λόγο, θα πρέπει και να αποσαφηνίσει αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην επανακατάθεση των τροπολογιών που κατέθεσε και εν συνεχεία απέσυρε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς με τις οποίες οι αρμοδιότητες αδειοδότησης μεταβιβαζόταν από το ΕΣΡ στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και θεσπιζόταν παράλληλα ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας για τους μη αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, μέχρι την οριστική διακοπή της λειτουργίας τους, εντός πέντε ημερών από την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ζητήσουν την οριστική απόσυρση των τροπολογιών μέχρι να εκδοθούν οι οριστικές αποφάσεις του ΣΤΕ και την αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης. Θα πρέπει όμως κι εκείνα να αποσαφηνίσουν τι προτείνουν για το μέλλον των δύο νέων τηλεοπτικών σταθμών που προετοιμάζουν την λειτουργία τους (ALTER EGO και DIMERA) έχοντας ήδη καταβάλλει ήδη την πρώτη δόση του τιμήματος που πρόσφεραν για να διασφαλίσουν μία από τις τέσσερις πανελλαδικές άδειες.
Η κυβέρνηση δείχνει δηλαδή εγκλωβισμένη σε αυτή τη φάση στο θέμα των αδειών των καναλιών μετά τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ. Μία συνεδρίαση που διεξήχθη σε έντονα φορτισμένο κλίμα λόγω της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων για αντιπρόεδρο του ΣτΕ που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις των μεγαλύτερων δικαστικών ενώσεων.
Ωστόσο πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν μέσω διαρροών ότι «επειδή διάφοροι σπεύδουν να προδικάσουν και να θριαμβολογήσουν, επισημαίνουμε ότι το ΣτΕ έχει απορρίψει ήδη μια σειρά ασφαλιστικών μέτρων. Συνεπώς η απόφαση για το παραδεκτό των προσφυγών δε σημαίνει κάτι για την εκδίκαση επί της ουσίας».
Μάλιστα κυβερνητικός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι “θα σημείωνα επίσης ότι με όλη αυτή την πίεση που ασκείται στο ΣτΕ και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται τις τελευταίες μέρες, δεν μπορώ ούτε να σκεφτώ τι θα συνέβαινε αν οι προσφυγές είχαν κριθεί απαράδεκτες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν την εκδίκαση ανεπηρέαστα".
Αυτά μετά από μια σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με φόντο τη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες με αιτία την δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων δικαστή. Η κυβέρνηση κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να επηρεάσει την Δικαιοσύνη και το έργο της και αντίθετα η αντιπολίτευση μίλησε για πρακτικές παρακράτους.
Φράσεις πολύ σκληρές που σε κάθε περίπτωση βαρύνουν ακόμη περισσότερο το την υπόθεση ιδίως μετά την πειθαρχική έρευνα που διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έκανε λόγο με ανακοίνωση της για μεθοδεύσεις και προσπάθεια εκφοβισμού του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε για ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, τις δηλώσεις του τομεάρχη Δικαιοσύνης και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Βορίδη, αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
"Ο κ. Βορίδης, σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό επέλεξε να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας, αποδίδοντας, μάλιστα, κατηγορίες περί επηρεασμού της Δικαιοσύνης στον πρωθυπουργό" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, και υπογραμμίζει ότι επιπλέον «άφησε και υπονοούμενα σχετικά με την στάση ανωτάτων δικαστικών.
"Επιπλέον, ο Μ. Βορίδης παραδέχτηκε τις ευθύνες του κόμματός του για τη μη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, την ίδια στιγμή που κατηγορούσε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι προχώρησε σε διαγωνιστική διαδικασία" ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε "τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ξεκαθαρίσει τη θέση του, αν είναι δηλαδή υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και του Κράτους Δικαίου ή υπέρ της διαιώνισης της αυθαιρεσίας των καναλαρχών".
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατά σειρά ετών υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Βουλή εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα όσα συμβαίνουν γύρω από τη συνεδρίαση του ΣτΕ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.
Εκκινώντας από την τροπολογία για την αύξηση των θέσεων δικαστικών λειτουργών μίλησε "συστηματική προσπάθεια άσκησης εκβιασμών και απαξίωσης του ΣτΕ με ευθύνη της κυβέρνησης και μικρού τμήματος ηγεσίας της Δικαιοσύνης".
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ Άδωνις Γεωργιάδης εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στη κυβέρνηση κάνοντας λόγο ακόμη και για φασιστικές μεθόδους ιδίως για το πρωτοσέλιδο της Αυγής της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ που ανέφερε το όνομα του δικαστή στη πρώτη σελίδα και κατηγόρησε τον ανεξάρτητο βουλευτή Ν. Νικολόπουλο λέγοντας ότι κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. 
Κοινώς, μύλος για τις τηλεοπτικές άδειες...