9.10.16

Ο χάρτης της αναμέτρησης του ΠΝ με τις «αγέλες» των τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο


ΑΠΟ ΤΥΧΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΜΠΛΟΚΗ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Σκηνές από την ταινία «Κόκκινος Οκτώμβρης» εκτυλίχθηκαν την περασμένη εβδομάδα διαρκου΄σης της μεγάλης πανεθνικής άσκησης «Παρμενίων 2016» στον βυθό του Αιγαίου μεταξύ των υποβρυχίων του ΠΝ και του τουρκικου Ναυτικού.
Η Άγκυρα είχε δεσμεύσει με την έκδοση SUBNOTE μεγάλη περιοχή στο Αιγαίο (όπως φαίνεται στον χάρτη που κατά αποκλειστικότητα δημοσιεύει το pronews.gr οι λευκές περιοχές ήταν αυτές που είχαν δεσμευθεί) αλλά τα τουρκικά υποβρύχια κινήθηκαν και εκτός των περιοχών αυτών όπως φάινεται από τις κόκκινες περιοχές χωρίς να εκδώσουν SUBNOTE και οι διαδρομές που ακολουθούσαν δημιουργούσαν μεγάλο κίνδυνο να συγκρουσθούν με τα ελληνικά υποβρύχια.

Σε κάποιες περιπτώσεις έστηναν ενέδρες στα ελληνικά υποβρύχια και πλοία αδιαφορώντας αν εντοπίζονται από τα ελληνικά ανθυποβρυχιακά μέσα είτε των πλοίων είτε των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων F-70-P-Aegean Hawk.
Εκμεταλευόμενα τις θερμογραφικές ιδιαιτερότητες του Αιγαίου και την ύπαρξη υποβρύχιων «χαραδρών» στο Αρχιπέλαγος σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήθηκε να πλησιάσουν απειλητικά τα ελληνικά πλοία αλλά «μετρήθηκαν» με τα ελληνικά υποβρύχια που συμμετείχαν στον Παρμενίωνα.
Τόσο στην περιοχή του Καστελόριζου όσο και βόρεια ανοιχτά της Κρήτης που οι θάλασσες είναι ανοιχτές εκτυλίχθηκαν επικίνδυνες καταστάσεις καθώς τα τουρκικά υποβρύχια επεδείκνυαν ιδιαίτερα προκλητική συμπεριφορά.
Δύο υποβρύχια κλάσης 209/1400 και ένα εκσυγχρονισμένο 209/1200 πρωταγωνίστησαν σε σκηνικό που παρέπεμπε σε αναμέτρηση μεταξύ ρωσικών και αεμερικανικών και βρετανικών υποβρυχίων στην Βόρεια Θάλασσα.
Στις περιοχές όπου διεξάγονταν η άσκηση βρίσκονταν τουλάχιστον 7 ελληνικά υποβρύχια και 8 τουρκικά και περίπου 60 πλοία του ΠΝ και 20 του τουρκικού Ναυτικού δημιουργώντας έτσι την μεγαλύτερη συγκέντρωση πλοίων σε παγκόσμιο επίπεδο συγκέντρωση θαλάσσιων μέσων.
Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά υπήρξε «διάβημα» του ΥΠΕΞ για τα τουρκικά υποβρύχια στο Αιγαίο.
Από καθαρή τύχη και την ικανότητα των ελληνικών πληρωμάτων, αλλά και την μετριοπαθή τακτική που ακολούθησε το ΓΕΕΘΑ ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις δεν είχαμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.


ΠΗΓΗ: