2.10.16

Εκπαιδευτικές κ.λ.π. δραστηριότητες



Από 3 έως 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η Εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2016», η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο. Στην άσκηση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τις Μείζονες Διοικήσεις με τις υποτεταγμένες, σε αυτές, μονάδες, συμμετέχουν και Φορείς του Πολιτικού Τομέα. Κύριοι σκοποί της ασκήσεως είναι:

  • Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργουμένης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας.
  • Η εξάσκηση στην εφαρμογή διαδικασιών διοικήσεως και ελέγχου Ενόπλων Δυνάμεων και η βελτίωση του επιπέδου ελέγχου και διεύθυνσης των επιχειρήσεων.
  • Η εξάσκηση και αξιολόγηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων καθώς και η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας τους.
  • Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των φορέων του πολιτικού τομέα, στην μεγαλύτερη δυνατή έκταση που απαιτείται, κατά την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων.
Από 12 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2016, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, εκτελέσθηκε στην Κεντρική Ελλάδα η άσκηση "White and Blue Sky-2016". Η άσκηση αφορούσε συνεκπαίδευση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, όπου υλοποιήθηκαν σενάρια και αντιμετωπίσθηκαν με απόλυτη επιτυχία επεισόδια του συνόλου των τακτικών αποστολών που αντιμετωπίζονται στο σύγχρονο πεδίο μάχης, όπως η πτήση εξοικείωσης και ναυτιλίας σε μεγάλο ύψος, οι πτήσεις σε μεικτούς σχηματισμούς, η συνεργασία για αναγνώριση στόχων και μεταβίβαση πληροφοριών, καθώς επίσης έρευνας και διάσωσης μάχης. Η ισραηλινή συμμετοχή περιλάμβανε ελικόπτερα CH-53 και UH-60, ένα αεροσκάφος Β-200CT σε ρόλο διοίκησης και συλλογής/μετάδοσης πληροφοριών και δύο αεροσκάφη (K)C-130 σε ρόλους μεταφορών/υποστήριξης και εναέριου ανεφοδιασμού, μαζί με προσωπικό 254 ατόμων συνολικά. Από την ελληνική πλευρά η κύρια δύναμη που συμμετείχε ήταν 3 επιθετικά ελικόπτερα AH-64A του 1ου ΤΕΕΠ και 3 ΑΗ-64DHA του 2ου ΤΕΕΠ, ενώ συνέδραμαν και άλλα επίγεια και εναέρια μέσα του Ε.Σ. και της Π.Α. (μαχητικά αεροσκάφη).



Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 21 και 22 Σεπτεμβρίου, η «ΤΑΜΣ Ποσειδών 2 - 2016» από τις Μονάδες της 98 ΑΔΤΕ στη Λέσβο. Εξετάσθηκαν τα υφιστάμενα Σχέδια Επιχειρήσεων του Σχηματισμού και εκτελέσθηκε άσκηση ανακατάληψης βραχονησίδας.



Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ΤΑΜΣ «Σάρισα–2016», υπήρξε ευρεία χρησιμοποίηση των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ) του Στρατού Ξηράς, με το ΓΕΣ να αποδεσμεύει σχετικό φωτογραφικό υλικό. Tα ΜΕΑ του 1ου Συγκροτήματος Επικοινωνιών Ηλεκτρονικού Πολέμου Πληροφορικής και Επιτήρησης (1ο ΣΕΗΠΠΕΠ), στο πλαίσιο της άσκησης, εκτέλεσαν πτήσεις στην ευρύτερη περιοχή της ασκήσεως και εκτέλεσαν τακτικές αποστολές σύμφωνα με το σενάριό της, ως ακολούθως:

  • Μεταφοράς, σε πραγματικό χρόνο,  της εικόνας του πεδίου της μάχης στα Τακτικά Στρατηγεία και στα Κέντρα Επιχειρήσεων.
  • Επιτήρησης και αναγνώρισης.
  • Συλλογής και μετάδοσης πληροφοριών.
  • Υποστήριξης Πυρών Πυροβολικού.
  • Εκτίμησης καταστροφών.
  • Υποστήριξης επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.


Στο πλαίσιο της Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης της 88 ΣΔΙ «Λήμνος», το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, εκτελέσθηκαν δύο κύριες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Πρώτον, ενεργοποιήθηκαν τα Τμήματα Χρονικών Ετοιμοτήτων και δοκιμάσθηκαν τα Σχέδια Συναγερμού, Φορτώσεως και Κινήσεως προσωπικού, οπλικών συστημάτων και μέσων σε επιλεγμένες θέσεις και, δεύτερον, πραγματοποιήθηκε ταχεία ανάπτυξη Αυτοκινούμενης Πυροβολαρχίας Μέσου Πυροβολικού Μάχης, ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων, καθώς και εκτελέσθηκε άσκηση εξάλειψης εχθρικού αεροπρογεφυρώματος.



Tο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, διεξήχθησαν εκπαιδευτικές βολές κατ’ επιγείου στόχου με πυροβόλο RH-202 στο Πεδίο Βολής Θηβών από τους Υποψήφιους Έφεδρους Αξιωματικούς 2016 Γ΄ ΕΣΣΟ της Σχολής Πυροβολικού με ειδικότητα Αξιωματικού Α/Α Πυροβολικού. Οι εκπαιδευόμενοι ΥΕΑ κατά την διάρκεια των βολών εκπαιδεύτηκαν σε αντικείμενα ελέγχου πυροβόλου (πριν τη βολή), μερικής- πλήρης γέμισης και αλλαγής κανών- τροφοδοτικού πυροβόλου και στη διαδικασία εκτέλεσης βολής.



Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, το σύνολο των Μονάδων της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «Ρίμινι», το διήμερο 26 και 27 Σεπτεμβρίου, εκτέλεσε βολές βαρέων όπλων πεζικού κατά την ημέρα και τη νύχτα. Η δραστηριότητα εκτελέστηκε στην Περιοχή Ευθύνης της Ταξιαρχίας στο Βόρειο Έβρο, σύμφωνα με τακτικό σενάριο με έμφαση στην Διοίκηση Πυρός, με ευρεία χρήση ημερήσιων και νυκτερινών οργάνων παρατήρησης-σκόπευσης.


.

e-Amyna newsletter@e-amyna.com