5.10.16

Πούτιν: Αιώνα ρωσικής κυριαρχίας με διάλυση ΕΕ και ΝΑΤΟ!


Ο ρόλος της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές είναι μοναδικός. Ο υιός Τραμπ έχει παραδεχτεί ότι οι εταιρείες του πατέρα του έχουν δεχτεί ρωσικές επενδύσεις. Ο πρώην επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του Τραμπ Πολ Μάναφορτ εργάστηκε για τον φιλορώσο πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας για σχεδόν μια δεκαετία. Δύο από τους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, ο αντιστράτηγος Μάικλ Φλιν και ο Κάρτερ Πέιτζ έχουν στενούς δεσμούς με το ρωσικό δίκτυο RT και τη Gazprom αντίστοιχα.
Του Anders Aslund
ΠΗΓΗ: NEWSWEEK

Τα emails της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών υπεκλάπησαν και δημοσιεύτηκαν, πριν το συνέδριο των Δημοκρατικών, σύμφωνα με πληροφορίες, από Ρώσους. Φαίνεται πως η Μόσχα διεξάγει ειδικές επιχειρήσεις στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ και το πλέον σοκαριστικό είναι πως οι περισσότεροι Αμερικανοί είτε δεν το αντιλαμβάνονται, είτε δεν ενδιαφέρονται.
Το βασικό σχέδιο Πούτιν επικεντρώνεται στη διάλυση της ΕΕ, τη διάσπαση του ΝΑΤΟ και την αναβίωση της ρωσικής ισχύος και επιρροής, αναφέρουν οι έμπειροι αναλυτές Ντάγκλας Σόεν και Ήβαν Ροθ Σμιθ. Η φύση του καθεστώτος Πούτιν είναι -όπως και ο ίδιος- ανεξιχνίαστη.
Υπάρχει η άποψη πως ο Πούτιν είναι ευέλικτος πολιτικός, με στοιχεία πράκτορα, τακτικιστής, αλλά μάλλον όχι στρατηγιστής, με βασικό του πλεονέκτημα την ικανότητά του να αιφνιδιάζει, ικανός στο τζούντο, αλλά μη γνωρίζων σκάκι.
Ο Πούτιν όμως είναι εξαίρετος γνώστης της γεωπολιτικής και έχει στόχο τη διάλυση ΕΕ και ΝΑΤΟ και αναβίωση της ρωσικής επιρροής σε όλο τον κόσμο με σκοπό να υπερκεράσει τη Δύση, στο σύνολό της και να κερδίζει την παγκόσμια ηγεμονία και να καταστήσει τον 21ο αιώνα, αιώνα της ρωσικής κυριαρχίας, υποστηρίζει ο αναλυτής Άντερς Άσλουντ, συμπληρώνοντας πως το σχέδιό του αυτό φαίνεται να λειτουργεί.
Οι Σόεν και Ροθ Σμιθ παρουσιάζουν στο βιβλίο τους την επιθετική τεχνική του Κρεμλίνου και την τακτική του υβριδικού πολέμου που η Μόσχα ακολουθεί με παραδείγματα στη Γεωργία, την Ουκρανία και την Συρία. Παράλληλα παρουσιάζεται το ρωσικό δίκτυο κατασκοπείας, προπαγάνδας και κυβεροεπιθέσεων, καθώς και τα της ρωσικής χρηματοδότησης σε διαφόρους σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
«Το αιφνιδιαστικό πλήγμα Πούτιν στη Συρία αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα επέμβασης ειδικά συγκρινόμενο με τις αποτυχημένες επεμβάσεις των Δυτικών σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Λιβύη», γράφουν. Φυσικά ο Πούτιν προχώρησε εκμεταλλευόμενος τα λάθη της Δύσης και την «ντροπιαστικά ανεπάρκεια αντίδρασής τους έναντι των κινήσεών του», αναφέρουν και στέκονται στην αστάθεια που παρουσιάζει η ΕΕ ειδικά μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.
Επίσης, στέκονται στον εφησυχασμό που κυριαρχούσε στην κυβέρνηση Ομπάμα και την ανικανότητά της να προβλέψει τη ρωσική εμπλοκή στην Συρία. Οι ΗΠΑ ήλπιζαν στην εμπλοκή της Ρωσίας στον συριακό εφιάλτη, αλλά η προσδοκία τους δεν επαληθεύτηκε, διότι ο Πούτιν είναι έτοιμος για πόλεμο, τη στιγμή που κανείς άλλος δεν είναι, ενώ δεν πρόκειται να σταματήσει παρά μόνο αν σταματηθεί.
Οι δύο αναλυτές αναφέρουν πως η Δύση πρέπει να συσπειρωθεί γύρω από το ΝΑΤΟ ώστε να αποτρέψει τις ρωσικές επιθετικές ενέργειες και να αντιμετωπίσει τις ρωσικές υβριδικές επιθέσεις, τονίζοντας όμως πως το ΝΑΤΟ πρέπει να σοβαρευτεί και οι ΗΠΑ να αποκτήσουν ηγεσία!
ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν τη δύναμη να αντισταθούν αρκεί να κινητοποιηθούν και πολιτικά, τονίζουν. Στέκονται επίσης ιδιαιτέρως στα της Ουκρανίας και ζητούν τη μόνιμη παρουσία ΝΑΤΟϊκής δύναμη στην Ανατολική Ευρώπη, όπως αποφασίστηκε στη σύνοδο της συμμαχίας στη Βαρσοβία.

defence-point