5.10.16

Οι σειρήνες αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας έστειλαν καθαρό μήνυμα: Η ειρήνη δεν είναι δεδομένη...



ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Σε όλη ελληνική επικράτεια, σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά όπου είναι εγκαταστημένο το εθνικό σύστημα εγκαιρής ηχητικής προειδοποίησης επικείμενης προσβολής από εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη ή βαλλιστικούς πυραύλους, ήχησαν οι σειρήνες της πολιτικής άμυνας την 11.00 ώρα σήμερα.

Ταυτόχρονα το σενάριο αναφέρει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί χημική απειλή (είναι δεδομένη η υπαρξη χημικών όπλων στο τουρκικό οπλοστάσιο παρά την διεθνή απαγόρευση) και για το λόγο αυτό υπήρξε κινητοποίηση στο πλαίσιο της ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2016 και της ειδικής μονάδας ΠΒΧ πολέμου του ΓΕΕΘΑ.
Μετά από χρόνια οι Ελληνες βίωσαν μια ηχητική προειδοποίηση ότι η ειρήνη δεν είναι δεδομένη και ότι θα πρέπει όλοι να αγωνιστούν για να αποτραπεί ο πόλεμος. Και ο πόλεμος αποτρέπεται, μόνο όταν μία χώρα είναι ισχυρή.
Οι σειρήνες του συναγερμού πολιτικής άμυνας ήχησαν πριν από λίγη ώρα και στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων 2016». 
Mετά την de facto αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης, από την Αγκυρα, την ενθάρρυνση αυτής της διεκδίκησης από τις ΗΠΑ και την Γερμανία που κράτησαν τυπικά ουδέτερη στάση, αλλά ουσιαστικά δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί η συνθήκη της Λωζάνης, αλλά και την εξαιρετικά ρευστή κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της χώρας οι Ε.Δ. εν μέσω οικονομικής καταστροφής κάνουν τα αδύνατα-δυνατά για να διατηρήσουν ψηλά την μαχητική ικανότητα του στρατεύματος.
 
Στην άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2016 μεγάλη σημασία έχει η αντίδραση του πληθυσμού σε κατάσταση πολέμου και η όξυνση των ανακλωστικών ανακλαστικά των πολιτών οι οποίοι θα νιώσουν κάποια λεπτά ως κάτοικοι μιας χώρας η οποία δέχεται επίθεση και αμύνεται.
 
Xαρακτηριστικό του τι αναμένεται ειδικά στο Αιγαίο είναι η άσκηση «ΤΑΜΣ Ποσειδών 2 – 2016» από τις Μονάδες της 98 ΑΔΤΕ στη Λέσβο,στο σενάριο της οποίας περιελήφθη για πρώτη φορά και ο παράγων "Εσωτερικός εχθρός", δηλαδή διενέργεια σαμποτάζ από πράκτορες του εχθρού που είχαν διεισδύσει στις τάξεις προσφύγων και μεταναστών που έχουν κατακλύσει το νησί.
 
Στο βασικό σενάριο εξετάσθηκαν τα υφιστάμενα Σχέδια Επιχειρήσεων του Σχηματισμού και εκτελέσθηκε άσκηση ανακατάληψης βραχονησίδας, αλλά για πτώτη φορπά ήταν έντονο το στοιχείο των ασύμμετρων επιθέσεων στον σχηματισμό, προκειμένου να δυσχερανθεί η κίνησή του..
 
Την ίδια στιγμή πριν λίγες ημέρες από την 88 ΣΔΙ «Λήμνος», εκτελέσθηκαν ασκήσεις με κύριο χαρακτηριστικό τους χρόνους ανάπτυξης. Κοινή διαπίστωση είναι ότι πολλοί σχηματισμοί έχουν χάσει την "φρεσκάδα" τους, λόγω πολλών λόγων και κυρίως των προβλημάτων επιβίωσης στην καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν (μην ξεχνάμε ότι το προσωπικό πένεται κυριολεκτικά και οι οικογένειες των στρατιωτικών περνούν δύσκολες ώρες, όπως και εατομμύρια Ελληνες λόγω εξαιρετικά χαμηλών αποδοχών, οπότε...).
 
Εν πάση περιπτώσει, δοκιμάσθηκαν τα Σχέδια Συναγερμού, Φορτώσεως και Κινήσεως προσωπικού, οπλικών συστημάτων και μέσων σε επιλεγμένες θέσεις και, δεύτερον, πραγματοποιήθηκε ταχεία ανάπτυξη Αυτοκινούμενης Πυροβολαρχίας Μέσου Πυροβολικού Μάχης, ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων, καθώς και εκτελέσθηκε άσκηση εξάλειψης εχθρικού αεροπρογεφυρώματος.
 
Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, το σύνολο των Μονάδων της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «Ρίμινι», την παραμονή της άσκης, εκτέλεσε βολές βαρέων όπλων πεζικού κατά την ημέρα και τη νύχτα.
 
Η δραστηριότητα εκτελέστηκε στην Περιοχή Ευθύνης της Ταξιαρχίας στο Βόρειο Έβρο, σύμφωνα με τακτικό σενάριο με έμφαση στην Διοίκηση Πυρός, με ευρεία χρήση ημερήσιων και νυκτερινών οργάνων παρατήρησης-σκόπευσης και κατά κοινή ομολογία τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Ο βόρειος Εβρος μετά την αποκάλυψη του σχεδίου εισβολής "Βαριοπούλα", έχει ενισχυθεί σημαντικά στην περιοχή του προγεφυρώματος Κάραγατς... 

pronews