31.10.16

Ο Βούτσης απέσυρε την υποψηφιότητα Πολύδωρα και πρότεινε Μορώνη

Ο Βασίλης Μουλόπουλος υποψήφιος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, μετά την ανατροπή από τον πρόεδρο της Βουλής - Παραμένουν ωστόσο οι ενστάσεις των κομμάτων για τη διατύπωση περί «αναστολής» (και όχι κατάργησης) του νόμου Παππά - Η ΝΔ μιλά για «αιφνιδιασμό» και ζητά να διακοπεί η Διάσκεψη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με σκοπό τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Της Διάσκεψης έχουν προηγηθεί βήματα της κυβέρνησης, προκειμένου να πετύχει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης -και δη, της ΝΔ- για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. 

Στην εν εξελίξει Διάσκεψη, ωστόσο, οι διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων είναι πολλές και εστιάζονται κυρίως στο πρόσωπο του κ. Πολύδωρα, αλλά στην αναφορά περί «αναστολής» (σ.σ. αντί κατάργησης) του «πυρήνα» του νόμου Παππά, με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Ανταποκρινόμενος στις αντιδράσεις των κομμάτων, έπειτα από περίπου τρεις ώρες συζητήσεων στη Διάσκεψη, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι προσχωρεί στην πρόταση υπέρ του ονόματος του Ροδόλφου Μορώνη για την προεδρία του ΕΣΡ και του Βασίλη Μουλόπουλου ως αντιπροέδρου, αποσύροντας την υποψηφιότητα Πολύδωρα. Έβαλε επίσης στο τραπέζι την υποψηφιότητα του Νίκου Κιάου ως μέλους, μετά την απόσυρση του ονόματος Πολύδωρα.

Η συνεδρίαση ακολούθως διακόπηκε για λίγα λεπτά, καθώς τα κόμματα καλούνται πλέον να τοποθετηθούν επί της νέας πρότασης, που «κωδικοποιείται» ως εξής:

- Πρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης
- Αντιπρόεδρος: Βασίλης Μουλόπουλος
- και, αντί του Βύρωνα Πολύδωρα, μέλος ο Νίκος Κιάος.
- Μέλη, επίσης: Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος, Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής πανεπιστημίου, Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια πανεπιστημίου, Αγγελική Σγώρα, διδάκτωρ Δικτύων Υπολογιστών, Γιάννης Τζανετάκος, δημοσιογράφος.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι «η πρόταση είναι εποικοδομητική». Από την άλλη πλευρά, ο κ. Νίκος Δένδιας είπε ότι επιχειρείται ο αιφνιδιασμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πως η πλειοψηφία έχει στόχο την αρνητική πλειοψηφία.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι το άρθρο 2Α, που ορίζει τον αριθμό των καναλιών εθνικής εμβέλειας και ότι ο διαγωνισμός γίνεται από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και όχι από το ΕΣΡ, έχει εκ των πραγμάτων καταργηθεί. Πρόσθεσε, δε, ότι η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι εκ του περισσού.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αποσύρει την υποψηφιότητα του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που «σκοντάφτει» σε αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και επαναφέρει για την θέση του προέδρου του ΕΣΡ τον κ. Ροδόλφο Μορώνη που, κατά την προηγούμενη Διάσκεψη των Προέδρων, είχε συγκεντρώσει -υπό προϋποθέσεις- την σύμφωνη γνώμη αυξημένης πλειοψηφίας.

Στην πράξη, με τις δύο αυτές κινήσεις, ο πρόεδρος της Βουλής επιχείρησε να κάνει αποδεκτά όλα τα αιτήματα της αντιπολίτευσης.

«Ο νόμος 4339 είναι ο πρώτος νόμος που οργανώνει πραγματικά με λεπτομέρεια το ρυθμιστικό, ελεγκτικό και δικαιοδοτικό ρόλο του ΕΣΡ. Αφήστε το 2Α. Τα άρθρα 1,11,12,13, 14, 15 με τρόπο αναλυτικό και συγκεκριμένο και μη επιδεχόμενο πολλών ερμηνειών ισχυροποιούν τις διαδικασίες και τον ελεγκτικό-ρυθμιστικό ρόλο του ΕΣΡ» είπε ο κ. Βούτσης.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει όμως το 2Α -είναι προφανές ότι αυτό αφορά η απόφαση του ΣτΕ- που λέει ότι μόνο η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία -καθώς δεν συγκροτήθηκε το ΕΣΡ- αυτή δηλαδή που ήδη έγινε και έληξε λόγω ΣτΕ, θα γίνει με διαδικασία που προέκρινε ο υπουργός και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Αυτό επί της ουσίας είναι ήδη καταργημένο και δεν μπορεί να ισχύσει για δεύτερη φορά. Μιλώ ανοικτά για να μην περιπέσουμε σε λάθη. Άρα, τα πράγματα έχουν έτσι. Η τροπολογία είναι εκ του περισσού για να διασαφηνίσει απολύτως ότι μέχρι της εκδόσεως του γράμματος της απόφασης του ΣτΕ, το καταργημένο ούτως ή άλλως 2Α αναστέλλεται. Αυτό έχει κλείσει. Μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν εδώ έγινε σαφές αυτό το ζήτημα. Αν συνεχίσουν να υπάρχουν ενστάσεις, θα δοθεί η ευκαιρία να υπάρξουν διευκρινίσεις ή παρεμβάσεις από την κυβέρνηση. Ο προταθείς πρόεδρος ΕΣΡ γνωρίζεται ότι υπήρξε συνοδοιπόρος σας και πολιτικός αντίπαλος της δικής μας παράταξης. Προσωπικά εγώ και άλλοι συνάδελφοι έχουμε συγκρουστεί με αρθρογραφία για την πολιτική του ως υπουργός τότε Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Πολύδωρας που συνάντησα σήμερα μού εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα ήθελε η υποψηφιότητά του να αποτελεί οριακή πρόταση ή πρόταση μιας παρατάξεως. Αντίθετα, ήταν πρόταση ευρείας συμφωνίας. Άρα, δεν θέτω σε ψηφοφορία την πρόταση που έγινε. Θεωρώ όμως ότι η σημερινή συζήτηση έβαλε κάποια βήματα στην συνεννόηση. Αυτά τα βήματα θα πρέπει να αποτυπωθούν. Θα ήθελα να γίνει διάλειμμα και να υπάρξει ψηφοδέλτιο. Προτείνω να είναι ο κ. Μορώνης πρόεδρος, αντιπρόεδρος ο κ. Μουλόπουλος και θέτω στην ίδια πρόταση την υποψηφιότητα του κ. Νίκου Κιάου ως μέλος».

Από την πλευρα της ΝΔ ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Εμείς θέσαμε δύο διαφορετικά ζητήματα. Να έχουμε σαφή διάταξη. Διατηρούμε τις απόψεις μας παρά τα όσα είπατε. Τι έννοια έχει αυτή την στιγμή να μεταβάλλεται την πρότασή σας και να επιδιώκεται την εύρεση πλειοψηφίας; Θα ήταν φρονιμότερο να διακόψουμε και να επιδιώξουμε σε άλλη συνεδρίαση την συναίνεση. Υπάρχει λόγος να αιφνιδιάζεται η αντιπολίτευση με αλλαγή της πρότασης; Εκτός αν επιθυμείτε αρνητική πλειοψηφία».

«Υπάρχει λόγος και είναι εποικοδομητική η πρότασή σας» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Επανερχόμενος, ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι «στην προηγούμενη συνεδρίαση καταγράφηκε η άποψή σας για απόσυρση νόμου Παππά. Επίσης, τα υπόλοιπα κόμματα είπαν ότι, μετά την απόφαση του ΣτΕ, όποια και αν είναι αυτή, μπορεί να επιτευχθεί αυξημένη πλειοψηφία. Δεν δέχομαι μετά από πέντε συνεδριάσεις και έκδοση απόφασης του ΣτΕ που δικαίωσε την δική σας θέση να μην έχουμε σήμερα θετικό αποτέλεσμα». 

Το Ποτάμι, από την πλευρά του, ζήτησε να τοποθετηθεί στην θέση του υποψήφιου αντιπροέδρου ο Γιάννης Τζανετάκος ως πρόταση απεμπλοκής. 

Καθώς φαίνεται, πάντως, το σημείο αιχμής δεν είναι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ΕΣΡ, αλλά η διαφωνία που υπάρχει σχετικά με τη διατύπωση της τροπολογίας του υπουργού Επικρατείας, που αφαιρεί από τον ίδιο τις υπερεξουσίες που του έδινε ο προηγούμενος νόμος, που κρίθηκε τελικώς αντισυνταγματικός. «Κατάργηση» και όχι «αναστολή» ζητά η αντιπολίτευση, νομικούς λόγους επικαλείται η κυβέρνηση.

Η εισαγωγική εισήγηση Βούτση

Νωρίτερα, στην εισαγωγική εισήγησή του, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ζήτησε να υπάρξει διακομματική συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια, εντός μίας εβδομάδας, να γίνουν σεβαστές οι επιταγές του ΣτΕ όσον αφορά στις τηλεοπτικές άδειες.

Ο κ. Βούτσης ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων για την κατάθεση της κυβερνητικής τροπολογίας που προτείνει την αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά (σ.σ. προβλέπει τέσσερις άδειες και διαγωνισμό από Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και όχι από ΕΣΡ).

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι «το ΣτΕ έχει αλλεπάλληλες αποφάσεις από το 2010 που θεωρεί μη νόμιμη τη διαδικασία παρατάσεων των προσωρινών αδειοδοτήσεων, που ήταν καθεστώς επι πολλά χρόνια. Υπό αυτή την έννοια η προσπάθεια που γίνεται και τώρα να υπάρξει τακτοποίηση, γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Επί πέντε χρόνια δεν υπήρξε προσπάθεια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για προσαρμογή-συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ. Τώρα, εντός μίας εβδομάδας γίνεται προσπάθεια συμμόρφωσης. Το λέω γιατί αυξάνονται οι τόνοι περί συμμορφώσεως επί των δικαστικών αποφάσεων». 

Επίσης, πρόσθεσε ότι το ζήτημα του ασυμβίβαστου που προκύπτει από την υποψηφιότητα του κ. Βύρωνα Πολύδωρα (σ.σ. είναι αρχηγός κόμματος) αντιμετωπίζεται μετά την ενδεχόμενη εκλογή του στο ΕΣΡ, όπως προβλέπει ο νόμος: «Ότι είναι αρχηγός κόμματος είναι υπόψη μας. Ο  ίδιος θα μπορούσε να πει ότι "παύω να είμαι αρχηγός"».
Εν συνεχεία, είπε ότι η κυβέρνηση προτείνει ως πρόεδρο του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα, για τον οποίο ανέφερε προηγουμένως ότι έχουν ήφθεί υπόψη τα όποια κωλύματα υφίστανται, από το γεγονός ότι ο κ. Πολύδωρας είναι αρχηγός κόμματος.

Τα ονόματα που πρότεινε ο κ. Βούτσης για το ΕΣΡ είναι τα εξής:

- Πρόεδρος: Βύρων Πολύδωρας

- Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης

- Μέλη οι κ.κ. Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Λίλιαν Μήτρου, Βασίλης Μουλόπουλος, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Αγγελική Σγόρα, Ιωάννης Τζαννετάκος.

Δένδιας: Η ΝΔ αντιμετωπίζει την κυβέρνηση με καχυποψία - Ευθεία παρέμβαση Τσίπρα στα interna corporis της Βουλής

Από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Νίκος Δένδιας εξήγησε ότι «η ΝΔ αντιμετωπίζει συνολικά την κυβέρνηση με καχυποψία. Αυτό έχει να κάνει με την τακτική που η κυβέρνηση ακολούθησε επι μήνες. Αυτό που αποτέλεσε απύθμενη ζημιά στο θεσμικό κύρος της χώρας, είναι η δήλωση Γεροβασίλη, όπου διετυπώθησαν υβριστικοί χαρακτηρισμοί εις βάρος της Δικαιοσύνης. Πέραν αυτών, σε συνέχεια παρατηρήσαμε κάτι που για εμάς είναι περίεργο: η επιλογή υποψηφίου προσώπου έγινε όχι από εσάς, όπως επιτάσσει το άρθρο, αλλά από τον πρωθυπουργό. Συνιστά ευθεία ανάμειξη στα interna corporis της Βουλής».

Για την τροπολογία, είπε: «Το λιγότερο που θα ανέμενε κανείς από την κυβέρνηση, είναι μεγαλύτερη σοβαρότητα και όχι την κατάθεση τροπολογίας έξι γραμμών, δέκα λεπτά πριν την Διάσκεψη. Εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας, ώστε να μην θεωρηθεί ότι κωλυσιεργούμε για την στελέχωση του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση θα έδειχνε την ελάχιστη γενναιότητα, αν καταργούσε πλήρως το άρθρο 2Α και όχι απλά να φέρνει εδώ την αναστολή του. Είμαστε κατά της όξυνσης και λέμε από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να επιστραφούν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ μέσα από διάταξη και αμέσως μετά να συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων και είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε τους κατάλληλους, για να στελεχωθεί και να συγκροτηθεί το ΕΣΡ».

Χρήστος Παππάς: Ο κ. Πολύδωρας χαίρει της εκτιμήσεώς μας

Την εκτίμηση στο πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα εξέφρασε η Χρυσή Αυγή, μέσω του εκπροσώπου της, Χρήστου Παππά. «Ο κ. Πολύδωρας δεν είναι του χώρου μας, αλλά χαίρει της εκτιμήσεώς μας -και της προσωπικής θα έλεγα- αν και στεγασμένος επί σειρά ετών σε χώρο της ξενοκρατούμενης και μνημονιακής δεξιάς».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής δήλωσε ότι το κόμμα του σε αυτή τη διάσκεψη θα ψηφίσει «παρών». Ζήτησε επίσης αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής, διότι το «τρίτο κόμμα εκπροσωπείται μόνο από έναν βουλευτή και διαμορφώνεται μια πλαστή πλειοψηφία στη Διάσκεψη».

Λοβέρδος: Να πούμε κι εμείς τον Αλαβάνο ή τον Λαφαζάνη

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος έθεσε δύο προϋποθέσεις για να συναινέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή «ούτε ισχύουν ούτε καταργούνται οι επίμαχες διατάξεις του νόμου Παππά. Αυτό που γίνεται είναι η αναστολή τους. Θέτουμε δύο προϋποθέσεις:

- Η αναστολή να γίνει κατάργηση.

- Ο πρόεδρος της Βουλής να εγγυηθεί ότι ο πυρήνας της νέας ρύθμισης δεν θα αλλάξει. Κανείς δεν μας εγγυάται ότι ο υπουργός δεν θα το ξαναλλάξει. Ο κ. Παππάς δεν έχει αξιοπιστία και όφειλε να υποβάλει την παραίτησή του. Εμείς δεν τον εμπιστευόμαστε. Πιστεύουμε ότι φέρνει αυτό σήμερα και αύριο θα το αλλάξει».

Πρόσθεσε, δε, ότι, αν οι δύο προϋποθέσεις ικανοποιηθούν, το κόμμα του θα συναινέσει. Αναφορικά με την πρόταση Πολύδωρα, είπε ότι «πιο πολύ συμφωνούμε με τον κ. Μορώνη ως πρόεδρο, παρά με τον κ. Πολύδωρα. Στο μυαλό μου έρχονται οι ζαρντινιέρες. Δεν μπορεί με τέτοια κριτήρια να κάνουμε ανεξάρτητοι αρχή. Αν πάμε με κριτήρια ότι προέρχεται ο υποψήφιος από τον χώρο της Δεξιάς, τότε να πουμε και εμείς τον Αλαβάνο ή τον Λαφαζάνη. Δεν θα είχε όμως λογική. Εμείς προτείνουμε τον κ. Σωτηρέλη». 

Παφίλης: Η κόντρα συνταγματικότητας/αντισυνταγματικότητας καλύπτει το πρόβλημα σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ

«Η λογική η δική μας, με την οποία καταψηφίσαμε, δεν αφορούσε το αντισυνταγματικό ή αν περιορίζει το ΕΣΡ, παρότι έδινε υπερεξουσίες. Η βασική κριτική ήταν ότι το νομοσχέδιο στόχευε σε αναδιανομή μεταξύ παλιών και νέων επιχειρηματικών τζακιών πιο φιλικά για την κυβέρνηση και από την άλλη η ΝΔ. Η κόντρα συνταγματικότητας/αντισυνταγματικότητας καλύπτει το πρόβλημα σε ποιον ανήκουν τα ΜΜΕ» είπε ο Θανάσης Παφίλης για λογαριασμό του ΚΚΕ.

Και συνέχισε: «Αγοράζουν κανάλια, καθορίζουν την ενημέρωση, παίζουν παιχνίδια, δημιουργείται διαπλοκή. Από αυτή τη σκοπιά τοποθετούμαστε. Δεν κάνουμε παζάρια. Ψηφίζουμε σταθερά "παρών" για τη σύνθεση. Δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα, αλλά με τον ρόλο των ανεξάρτητων αρχών. Όσοι υπερασπίζονται τις ανεξάρτητες αρχές, τι έχουν να πουν για τα χρόνια που λειτουργούσε; Είχαμε ποιοτική τηλεόραση. Για την επιλογή των προσώπων προσφέρεται για πολιτικά συμπεράσματα, γίνεται με γνώμονα την επικοινωνία και με τυχοδιωκτικές προτάσεις.

Λυκούδης: Η πρόταση Πολύδωρα δεν εξασφαλίζει συναίνεση

Από την πλευρά του Ποταμιού, ο κ. Σπύρος Λυκούδης υπενθύμισε τη βούληση του κόμματός του για συγκρότηση του ΕΣΡ και υποστήριξε τις δύο προϋποθέσεις που έθεσε νωρίτερα ο κ. Λοβέρδος, για να υπάρξει η απαραίτητη συναίνεση.

«Έχουμε την απόφαση του ΣτΕ. Δεν πρέπει λοιπόν να είμαστε ασυνεπείς σε ό,τι υποστηρίζαμε -ότι δηλαδή πρέπει να συγκροτήσουμε ΕΣΡ. Όμως, αυτόν τον προσανατολισμό τον είχαμε με δεδομένα δύο πράγματα: πρωτοβουλία της κυβέρνησης με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Την έχουμε, έστω και στο παρά πέντε της Διάσκεψης. Πρόταση για συγκρότηση ΕΣΡ, που θα στηρίζεται σε πολιτική σωφροσύνη» είπε, για να προσθέσει ότι η πρόταση Πολύδωρα δεν εξασφαλίζει συναίνεση. 

Ο ίδιος επανέλαβε την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, για να προταθεί ο κ. Γιάννης Τζανετάκος για την προεδρία του ΕΣΡ, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε διαχυμένοι στις διατυπώσεις. Η διατύπωση περι αναστολής δεν είναι σαφής. Πρέπει να αλλάξει η διατύπωση και να γίνει κατάργηση του άρθρου 2Α».

Βούτσης: Εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση

Στο αίτημα που έθεσε συνολικά η αντιπολίτευση περι απόσυρσης του όρου «αναστολής» του επίμαχου άρθρου του νόμου Παππά και αντικατάστασής του με τον όρο «κατάργηση», ο κ. Βούτσης εξήγησε: «Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση. Σας λέω ευθύτατα ότι η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής καταγραφής της απόφασης του ΣτΕ, ώστε ενδιάμεσα να μην υπάρξουν αιτιάσεις εκ μέρους των υπερθεματιστών. Μετά από πολλή σκέψη και συζητήσεις με νομικούς επιλέχθηκε ο ορισμός αυτός περί αναστολής, ώστε να μην υπάρξουν σοβαρές απαιτήσεις από τους υπερθεματιστές». 

Μεϊμαράκης: Η κυβέρνηση «σαμποτάρει» κάθε απόπειρα συγκρότησης ΕΣΡ

Την άποψη ότι η κυβέρνηση «σαμποτάρει» κάθε απόπειρα συγκρότησης ΕΣΡ, καθώς δεν επιθυμεί τη λειτουργία του, εξέφρασε ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να περιοριστεί στα δικά του καθήκοντα και να μην εισέρχεται στα καθήκοντα του προέδρου της Βουλής. Όπως κινήθηκε, μάλλον, ήθελε να κάψει την προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ. Αυτά στο παρελθόν γίνονταν με εχεμύθεια και κινήσεις συνεννόησης. Έτσι και εσείς πετύχατε τη συγκρότηση τεσσάρων Ανεξάρτητων Αρχών. Αυτά δεν γίνονται Δημόσια. Η εικόνα του κ. Πολύδωρα -με τον οποίο δεν έχω κανένα πρόβλημα και θα τον ψήφιζα- να μπαίνει στο Μαξίμου να συναντάται με τον πρωθυπουργό, σαν να είχε ήδη αναλάβει, δεν ήταν σωστή. Εδώ πρέπει να έχουμε ομοφωνία και δεν βοηθά η δημοσιοποίηση των ονομάτων, πολύ περισσότερο από το ΕΣΡ, που τα κανάλια ενδιαφέρονται» είπε.

Και συμπλήρωσε, απευθυνόμενος προς τον κ. Βούτση: «Σας κατανοώ... Αντί η κυβέρνηση να σας βοηθήσει, έρχεται και φέρνει νόμο που αφαιρεί τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ. Αντί να φέρει τότε το νόμο-"γέφυρα", το κάνει τώρα».

Απαντώντας, δε, στον κ. Βούτση, ο οποίος νωρίτερα υποστήριξε ότι ο όρος «αναστολή» είναι νομικά ορθός, για να μην υπάρξουν απαιτήσεις από τους υπερθεματιστές, εξήγησε: «Ο όρος "αναστολή" δεν μπορεί να νομοθετηθεί. Τι θα νομοθετήσουμε δηλαδή; Τι είναι αυτά; Η κυβέρνηση κινείται χωρίς να αφήνει τον πρόεδρο της Βουλής να αναζητεί λύσεις, όπως καλοπροαίρετα έχει κανεί στο προηγούμενο διάστημα. Η κυβέρνηση καλλιεργεί καχυποψία. Άλλο το κόμμα του και άλλο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Τι δουλειά έχει και προτείνει ο Τσίπρας; Την σώσατε την παρτίδα βγαίνοντας από την Βουλή και λέγοντας ότι αύριο θα προτείνετε τον Βύρωνα Πολύδωρα. Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν θέλει τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Το σαμποτάρει και βάλλει συνεχώς κατά της ΝΔ».

Με τη σειρά της, η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου απέφυγε να τοποθετηθεί για την πρόταση Πολύδωρα, πρόσθεσε ωστόσο ότι απαιτείται όχι μόνο η συγκρότηση του ΕΣΡ, αλλά και η ανάθεση σε αυτό συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων για την έναρξη του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών.

Ο κ. Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων χαρακτήρισε «νίκη της κυβέρνησης» τα όσα συμβαίνουν γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς, όπως εξήγησε, αποπροσανατολίζεται ο λαός από τα πραγματικά προβλήματα.

«Πιο έντιμη θα ήταν η κατάργηση του επίμαχου άρθρου» ανέφερε σε άλλο σημείο, υπενθυμίζοντας ότι η θέση του κόμματός του είναι η πλήρης κατάργηση του νόμου Παππά. «Αν καταργήσετε το νόμο και προτείνετε πρόσωπα κοινής αποδοχής, τότε όλοι μας θα συναινέσουμε» είπε στο τέλος. 

Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης «έσφαξε» με το βαμβάκι τον κ. Πολύδωρα, λέγοντας: «Είμαι φίλος και έχω κοινούς αγώνες με τον κ. Πολύδωρα. Αυτά τα δύο όμως δεν θα με έκαναν να φύγω από την συντεταγμένη θέση του κόμματός μου. Όμως, ακούγοντας τον κ. Πολύδωρα, κατάλαβα ότι δεν τον ενδιαφέρει το προεδρείο του ΕΣΡ, αλλά ο επικείμενος ανασχηματισμός και η θέση της κυρίας Γεροβασίλη. Τέτοια πράγματα για τον κ. Τσίπρα ούτε η κυρία Γεροβασίλη δεν θα μπορούσε να πει».

Βούτσης: Ο κ. Τσίπρας έκανε την πρόταση για Πολύδωρα

Επιχειρώντας να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί παρέμβασης του πρωθυπουργού στις αρμοδιότητες της Βουλής, ο κ. Βούτσης επανήλθε και «χρέωσε» ευθέως την επιλογή του κ. Βύρωνα Πολύδωρα στον κ. Αλέξη Τσίπρα.

«Εκτιμώ το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν κινήθηκε υποκριτικά. Η υπόθεση είχε πάρει διαστάσεις και το ότι ο πρωθυπουργός -και ως πρωθυπουργός και ως πρόεδρος κόμματος- έκανε την συγκεκριμένη πρόταση, που εμπεριέχει στοιχεία για να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση, εμένα δεν με θίγει. Είναι ευθύνη του πρωθυπουργού ευθέως να τοποθετείται για τις επιλογές του και εγώ δεν αισθάνθηκα να υποβαθμίζομαι» είπε.

Ανταπαντώντας, ο κ. Μεϊμαράκης υπενθύμισε στον πρόεδρο της Βουλής ότι η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Πολύδωρα έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στην Κουμουνδούρου.


Τι προηγήθηκε ης Διάσκεψης

Νωρίτερα σήμερα, ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση για την προεδρία του ΕΣΡ, Βύρωνας Πολύδωρας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και συμφωνήθηκε να είναι κανονικά υποψήφιος.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, προχώρησε στην κατάθεση, στη Βουλή, διάταξης με την οποία αναστέλλεται το άρθρο 2Α του νόμου 4339, που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣΤΕ, αναλαμβάνοντας παράλληλα την δέσμευση ότι θα τροποποιήσει το σύνολο του νόμου, όταν δημοσιοποιηθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση δείχνει κατ' αρχάς να αποδέχεται τους όρους που θέτει η ΝΔ, για να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ και οι οποίοι είναι:

1. Να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη, με την οποία θα επανέρχονται όλες οι αρμοδιότητες αδειοδότησης στο ΕΣΡ, τόσο για την έκδοση προσωρινών αδειών όσο και για τον διαγωνισμό μόνιμης αδειοδότησης των καναλιών.

2. Να σταματήσει κάθε συζήτηση για το ΕΣΡ μέχρι να ψηφιστούν από τη Βουλή όλες οι διατάξεις που θα επαναφέρουν το νομοθετικό πλαίσιο για τα κανάλια στην κατάσταση που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νόμου Παππά.

3. Να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση πόσες τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας προτείνει πλέον.
protothema