26.10.16

Ηχηρή απουσία της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας από εκδήλωση των Ποντίων στη Μόσχα - Ούτε κυβερνητικοί, ούτε βουλευτές πήγαν...


Ο ΡΟΥΒΑΣ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ... Η ΡΩΣΙΑ 

του Γιάννη Πετρίδη
Ηχηρή ήταν η απουσία της ρωσικής κυβέρνησης από την εκδήλωση των Ποντίων σε αίθουσα τελετών του Κρεμλίνου αφού δεν παρέστη ούτε ένας υπουργός της, ούτε κάποιος αξιωματούχος του Κοινοβουλίου, παρά μόνο ήσσονος σημασίας εκπρόσωποι κρατικών υπηρεσιών.
 
Η χαμηλού πολιτικού επιπέδου εκπροσώπηση της Ρωσίας εντός μάλιστα του εδάφους της για ένα τόσο σημαντικό για τον Ποντιακό Ελληνισμό σε ένα γεγονός που αποτελεί μέρος του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας είναι ιδιαίτερου σημειολογικού χαρακτήρα και για όσους γνωρίζουν τους Ρώσους και την ρωσική πολιτική σκηνή.
 
Πληροφορίες από την Μόσχα αναφέρουν ότι ο Ι.Σαββίδης, ο οποίος πλήρωσε και την εκδήλωση είχε προσκαλέσει το σύνολο της ρωσικής κυβέρνησης του προέδρου Β.Πούτιν και του πρωθυπουργού Ν.Μεντβέντεφ περιλαμβανομένων, αλλά δεν πήγε κανένας! Ούτε καν βουλευτές!
 
Κάποιοι χαμηλόβαθμοι εκπρόσωποι των υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών της Ρωσίας.
 
Παρατηρείται λοιπόν μια διακριτική «στροφή» υπέρ της τουρκικής πλευράς η οποία θεωρεί «casus belli» την εμφάνιση κυβερνητικών παραγόντων μιας χώρας σε ποντιακές εκδηλώσεις όπου ακούγονται και προβαλονται συνθήματα για την Γενοκτονία που υπέστησαν οι Πόντιοι από την τουρκική βαναυσότητα το 1915. 
 
«Στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας θα ηχήσει η ποντιακή λύρα, ο ρυθμός της Σέρρας θα προκαλέσει ταχυπαλμία, ενώ η Βυζαντινή Χορωδία θα μας μεταφέρει στις ορθόδοξες ρίζες του λαού μας. Είμαι σίγουρος ότι η μεγαλοπρεπής αυτή εκδήλωση θα αποδειχθεί ένα από τα πιο λαμπρά γεγονότα του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας». 
 
Με αυτό το μήνυμα είχε προλογίσει ο Ιβάν Σαββίδης την αφιερωμένη βραδιά στο έτος Ελλάδας-Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Κρατικού Ανακτόρου του Κρεμλίνου που διεξήχθη παρουσία 6.000 προσκεκλημένων. 
 
Παρόντες στην εκδήλωση μόνο ο ελληνικής καταγωγής, Ρώσος κοσμοναύτης Φιοντόρ Γιουρτσίχιν ήταν και εκπρόσωποι των Υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών της Ρωσίας αλλά και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. 
 
Την ελληνική Βουλή εκπροσώπησε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ως πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού.
 
Δηλαδή ούτε η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να έχει μια υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση.
 
Τελικά η πιο υψηλή ελληνική εκπροσώπηση εκεί, έγινε από τον... Σάκη Ρουβά!
 
Η ψυχρότητα με την οποία αντιμετώπισε την εκδήλωση η ρωσική κυβέρνηση κατά βάση οφείλεται στα λάθη και τις παραλείψεις των ελληνικών κυβερνήσεων στο πώς αντιμετωπίζει την Ρωσία. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, σε εξοπλιστικά, αγωγούς, πολιτική συνεργασία, γεωπολιτική συμμαχία από την κατά τεκμήριο, προδοτική κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου, αλλά και τις κυβερνήσεις Α.Σαμαρά και Α.Τσίπρα που βέβαια δεν μπορούν να κατηγορηθούν για τα ίδια πολιτικά εγκλήματα.
 
Όταν ότι κι αν συμβεί άσχετα με το αν συμφέρει την χώρα, οι ελληνικές κυβερνήσεις επιλέγουν πάντα τον αμερικανικό «δρόμο» στην Μόσχα συνειδητοποιούν ότι η χώρα αυτή είναι «χαμένη» υπόθεση τουλάχιστον με το υπάρχον πολιτικό σύστημα.