21.10.16

Η επόμενη ημέρα για τις τηλεοπτικές άδειες: Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου να αποφύγει το μεγάλο «στραπάτσο» και οι ενδοκυβερνητικές κόντρες


Αλαλούμ και εκνευρισμός επικρατεί σε στελέχη της κυβέρνησης ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να συζητήσει επί της ουσίας την αντισυνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά στην οποία ζητούν τα κανάλια μετά από προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη κάτι που θα εξεταστεί τη ερχόμενη Δευτέρα και Τετάρτη, σε δυο διαδοχικές συνεδριάσεις του ΣτΕ πολύ κρίσιμες.

Με αυτές τις δυο συνεδριάσεις θα κριθεί ολοκληρωτικά αν ο νόμος Παππά είναι συνταγματικός ή μη και αναλόγως την απόφαση της δικαιοσύνης θα εξαρτηθούν και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.
Εάν στην περίπτωση που η ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη δικαιοσύνη που κάνει αγώνα για να παραμείνει μακριά από πολιτικές πιέσεις και δηλώσεις, αποφασίσει στο ανώτατο δικαστήριο πως ο νόμος Παππάς είναι συνταγματικός, τότε ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς θα προχωρήσει στην έκδοση τροπολογίας καθιστώντας σε όλους σαφές πως υποχρεούνται να κλείσουν τα κανάλια και να εκπέμψουν οι νέοι υπερθεματιστές.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή το ανώτατο δικαστήριο της χώρας υπό την πλήρη του σύνθεση αποφασίσει πως ο νόμος είναι όντως αντισυνταγματικός, τότε η κυβέρνηση μπαίνει σε περιπέτεια, ακυρώνεται ο νόμος Παππά, επιστρέφει όλο το σύστημα στην προηγούμενη κατάσταση και το κυριότερο, η κυβέρνηση πρέπει να επιστρέψει όχι μόνο τα χρήματα που κατέβαλαν οι υπερθεματιστές για την πρώτη δόση, αλλά και τις εγγυητικές επιστολές που κατέθεσαν όλοι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία της δημοπρασίας.
Πολιτικά δε, η κυβέρνηση θα έχει υποστεί ένα πλήρες πλήγμα στην πολιτική της και ένα γερό στραπάτσο ο αρμόδιος υπουργός. Εξέλιξη την οποία δεν θέλουν με τίποτα να σκέφτονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι αναφορές όμως των κυρίων Παππά, Φίλη, Κρέτσου και του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Δημ. Τζανακόπουλου πως αν ο νόμος κηρυχτεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ τότε όντως θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα στους δικαιούχους, βάζει στην πρίζα άλλους υπουργούς που δεν βλέπουν με θετικό μάτι τον κ. Παππά.
Ο ίδιος φυσικά το έχει αντιληφθεί πλήρως και γι αυτό το λόγο όλο το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με την κ. Ολγα Γεροβασίλη βρίσκονται σε επικοινωνιακή αντεπίθεση.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δημιουργείται κλίμα προβληματισμού και ανησυχίας. Ορισμένοι υπουργοί που ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση του κ. Παππά, υπουργοί κυρίως από την ομάδα των 58 και όχι μόνο, θεωρούν ότι οι κινήσεις που έγιναν αρχικά σε όλη τη διαδικασία μέχρι σήμερα θα μπορούσαν να ήταν και διαφορετικοί και να μην έφερναν σε αυτή τη δύσκολη θέση την κυβέρνηση και ιδίως τον πρωθυπουργό που στην τελευταία ανάλυση εκείνος θα βρεθεί εκτεθειμένος στην περίπτωση που δεν εξελιχθούν τα πράγματα με τις τηλεοπτικές άδειες όπως θα τα ήθελε η κυβέρνηση.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με την υπόθεση των προσωπικών δεδομένων που δημοσιοποιήθηκαν από την εφημερίδα Αυγή αλλά και από μικρή μερίδα του τύπου, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν όταν μιλάνε κάτι ιδίαν πως δεν ήταν καθόλου σωστό να δημοσιοποιηθούν προσωπικά στοιχεία του συγκεκριμένου αντιπροέδρου του ΣτΕ. Ήταν άκρως επικίνδυνο λένε. Ένας εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παραστατίδης , αναφέρθηκε στο θέμα δημόσια και δεν έκρυψε την ενόχληση του για το περιστατικό. Θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί σημείωσε ο βουλευτής Κιλκίς.
Η επόμενη ημέρα, το Μέγαρο Μαξίμου το βρίσκει πολιτικά πληγωμένο. Στην περίπτωση που τελικά ο νόμος Παππά εκπέσει, από το δικαστήριο και κριθεί αντισυνταγματικός , τότε υπάρχουν σκέψεις αφού "θεραπευτούν" όπως λένε οι νομικοί, τα συγκεκριμένα άρθρα που θα θεωρούνται αντισυνταγματικά, τότε ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες να επιστρέψει ξανά προς ψήφιση από τη Βουλή εκτός και αν μέχρι τότε μετά από όλα όσα θα έχουν προηγηθεί, έχει επέλθει συμφωνία σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ , το οποίο και θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το νέο νόμο.
Αν γίνει αυτό η κυβέρνηση προφυλάσσει και σώζει τρόπον τινά το πολιτικό της γόητρο , θυσιάζει όμως έναν υπουργό τον πιο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού ο οποίος θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τα εσωκομματικά μαχαιρώματα, τα οποία ήδη έχουν αργήσει.