13.10.16

«ΡΟΥΚΕΤΑ» ΑΠΟ ΤΑ ΗΛΥΣΙΑ ΠΕΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Φ.Ολάντ: «Ο Β.Πούτιν μου είπε ότι ο Α.Τσίπρας ήθελε να τυπώσει δραχμές στην Ρωσία»- Διαψεύδει το Μαξίμου (φωτό)

Μακάρι να είχε τυπώσει δραχμές. Juan
Στο βιβλίο που κυκλοφόρησε σήμερα στην Γαλλία, «Ένας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά», γίνεται μια αποκάλυψη-βόμβα για τον Αλέξη Τσίπρα από τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που είχαν συγκλονίσει ολόκληρη την υφήλιο καθώς μια κατάρρευσή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια οικονομική κρίση δημιουργώντας το χάος.

Το βιβλίο περιλαμβάνει εκμυστηρεύσεις του Γάλλου Προέδρου σε δύο δημοσιογράφους της Λε Μοντ όπου οι αποκαλύψεις του έχουν προκαλεσει ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς δημοσιοποιούνται οι άκρως απόρρητες και μυστικές συνομιλίες των αρχηγών κρατών. Ο κ. Ολάντ περιγράφει μια συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. 
Όπως διηγείται, ο Ρώσος πρόεδρος του ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Μόσχα, που είχε προηγηθεί, τον ερώτησε εάν θα μπορούσε να τυπώσει χαρτονομίσματα δραχμής στη Ρωσία.
Δείτε αναλυτικά τι γράφει το βιβλίο καθώς και τις ακριβείς φράσεις:
Η ελληνική κρίση, το Grexit, η Λαγκάρντ
Οι συγγραφείς αφιερώνουν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική κρίση του καλοκαιριού 2015, όταν η Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε μια ανάσα από την έξοδο από την ΕΕ –το περιβόητο Grexit. Αλλά ο Ολάντ δεν θέλει να ακούσει για τέτοιο ενδεχόμενο. Παίζει λοιπόν τον ρόλο του συμβούλου» προς τον Τσίπρα, τον οποίο θεωρεί «έναν θορυβώδη αδελφό».
Οι δύο συγγραφείς αναφέρουν ότι η στάση αυτή του Ολάντ οφείλεται στο γεγονός ότι ήθελε να δείξει στον Μελανσόν και στους οπαδούς τηςς «άλλης Αριστεράς» ότι η Γαλλία του Ολάντ είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Τσίπρα.
Το κρίσιμο σημείο που αφηγούνται οι δύο συγγραφείς είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν τηλεφώνησε στον Φρανσουά Ολάντ και του είπε, ωμά, ότι οι Γερμανοί θέλουν να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη. Ο διάλογος που γράφουν είναι ο εξής:
Σαπέν: Αυτά τα σκυλιά, οι Γερμανοί, έχουν πιαστεί από το επιχείρημα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο
Ολάντ: Είναι ικανοί…Υπάρχει μια δήλωση της Μέρκελ που λέει ότι η απομείωση του χρέους δεν συζητείται.
Και λίγο πιο κάτω ο Ολάντ εξηγεί: «Η Λαγκάρντ ήταν υπέρ του Grexit. Μου το είχε πει. Με επιχειρήματα που είχαν κάποια βάση: πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί με το χρέος που έχει και ότι το καλύτερο είναι να την βγάλουν από την ευρωζώνη. Η Λαγκάρντ είναι ευγενική, αλλά δέχεται πίεση από τους αμερικανούς και πίεση από τη διοίκηση του ΔΝΤ. «Είστε σκληροί με τους Αφρικανούς, γιατί όχι με την Ελλάδα;», της λένε.
Ο Πούτιν και η δραχμή
Τέλος, ένα άλλο επεισόδιο υπάρχει στο βιβλίο των Davet και Llomme, το τηλεφώνημα του Πούτιν στον Ολάντ το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015, το οποίο ο γάλλος πρόεδρος κατάλαβε ότι ήταν μια προειδοποίηση ότι η Ρωσία ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα σε περίπτωση Grexit.
Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία (…) Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτή για να το κάνουν.
Απόδειξη, σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου, ότι η ελληνική κυβέρνηση εκείνη τη στιγμή σκέφτηκαν πραγματικά να φύγουν από την Ευρώπη.
Και ο Πούτιν συνεχίζει: «Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις ότι δεν κάτι που επιθυμούμε».
Και η ανάλυση του Ολάντ, όπως γράφεται στο βιβλίο:
«Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ισως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και δεύτερον για να μου πει –και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί».
Το γαλλικό κείμενο:
Ολόκληρη η μετάφραση του αποσπάσματος:
«Αυτό το βράδυ της 9ης Ιουλίου 2015, ο Φρανσουά Ολάντ φαίνεται διαθέσιμος να κάνει εκμυστηρεύσεις. Μας μεταφέρει μια καταπληκτική ιστορία. 
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν» μας λέει, του τηλεφώνησε «μυστηριωδώς τρείς μέρες νωρίτερα, στις 6 Ιουλίου, την επομένη του δημοψηφίσματος που διοργάνωσε και κέρδισε ο Τσίπρας», για να του μεταφέρει μια πληροφορία. 
Με χιουμοριστική διάθεση μας μεταφέρει την συζήτηση που είχε με τον ένοικο του Κρεμλίνου. 
«Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία για να μην υπάρξει παρεξήγηση μεταξύ μας…
Ολάντ: Nαι κανένα πρόβλημα, πες μου», απαντά ο Ολαντ πολύ περίεργος. 
«Πούτιν: H Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν τυπογραφείο για να το κάνουν», λέει ο Πούτιν. 
Η απόδειξη είναι ότι η Ελλάδα, εκείνη την περίοδο προέβλεπε να βγει από την Ευρωζώνη και να επανέλθει στο ιστορικό νόμισμα της. 
«Τι τους απάντησες;» ζητά ο Ολάντ. 
«Πούτιν: Τους απάντησα ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι σκέφτεσαι;» 
Ολάντ: Είναι μία κυρίαρχη χώρα η Ελλάδα, εάν έβγαινε από την Ευρωζώνη και είχε ανάγκη από χαρτονομίσματα, δεν θα σοκαριζόμουν εάν τα τύπωνε η Ρωσία, γιατί θα απαντούσε σε ένα αίτημα», απάντησε αυτοσχεδιάζοντας ο ολοένα και περισσότερο αιφνιδιασμένος Ολάντ. 
«Πούτιν: Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία, για να καταλάβεις καλά ότι δεν είναι καθόλου δικιά μας επιθυμία», συμπλήρωσε ο Πούτιν πριν κλείσει. 
«Περίεργο αυτό το τηλεφώνημα. Ο Πούτιν δεν δίνει ποτέ τίποτε στην τύχη. Τι μήνυμα ήθελε να μεταφέρει; Αναρωτήθηκα γιατί μου τα μετέφερε αυτά» είπε ο Ολάντ μπροστά μας. 
«Ίσως για να μην κριθεί ως υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα, να βγει και δεύτερον για να μου πει – δεν ήταν κακή ιδέα — ότι κατά την άποψη του, ήταν ένας κίνδυνος και θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να τον αποφύγουμε». 
Ο Ολάντ, δηλώνει σίγουρος πως «αν ο Πούτιν έκανε αυτή την τόσο εκπληκτική κίνηση μαζί του ήταν γιατί είχε καλή πρόθεση. Εξάλλου την κράτησα για μένα». 
Τι απαντά το Μαξίμου
Πηγές του μεγάρου Μαξίμου απαντώντας στα όσα αναφέρει ο Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο του σημειώνουν: «Υπήρξαν επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό».
Για το θέμα μεταδίδει πληροφορίες και η δημοσιογράφος Θωμαϊς Παπαϊωάννου, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter:
Στις 6/7/2015,ο Poutin τηλεφωνεί τον Hollande:"η Ελλάδα μας ζήτησε να εκτυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία γιατί δεν έχουν εκτυπωτήρια πια στην GR"
...απόσπασμα απο το βιβλίο εκμυστηρεύσεων του F.Hollande "Ενας Πρόεδρος δεν θα έπρεπει να το πεί αυτό..." των δ/γράφων G.Davet/F.Lhomme
"Γιατί του το είπε αυτό ο Poutin που δεν επικοινωνεί χωρίς λόγο"; αναρωτήθηκε ο Hollande.1 μέρα μετά το ελληνικό δημοψήφισμα....

Το διάσημο βιβλίο: