24.10.16

Η γαλλική αστυνομία «ξηλώνει» την παραγκούπολη του Καλαί - Διαβάστε την ιστορία της «ζούγκλας» των μεταναστών


Το όνειρό τους να μεταβούν στη Βρετανία ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους μέσα από τις σήραγγες δεν θα γίνει πραγματικότητα. Τουλάχιστον επτά χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ένοικοι της επονομαζόμενης "ζούγκλας του Καλαί", καλούνται από σήμερα να εγκαταλείψουν την παραγκούπολη της βόρειας Γαλλίας.
 
Οι μετανάστες μεταφέρονται με πούλμαν προς οργανωμένα κέντρα υποδοχής στη Γαλλία, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Κι ενώ είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης  της "ζούγκλας", το Βέλγιο ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορά του. 
 
Κουβαλώντας τα λιγοστά υπάρχοντά τους, οι ένοικοι του διαβόητου καταυλισμού της βόρειας Γαλλίας περνούν εθελοντικά για τελευταία φορά τις πύλες του.
 
Οι γαλλικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να μεταφέρουν τους ανθρώπους που παραμένουν στον καταυλισμό σε κέντρα υποδοχής σε όλη τη χώρα ή στο εξωτερικό στο πλαίσιο μιας «ανθρωπιστικής» επιχείρησης. Η εκκένωση του καταυλισμού αναμένεται να διαρκέσει μία εβδομάδα. 
 
Εκατοντάδες μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Σουδάν και την Ερυθραία περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να επιβιβαστούν σε περίπου 60 διαθέσιμα λεωφορεία και να μεταφερθούν σε 450 κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Γαλλία.
 
Εκφράζονται φόβοι ότι ορισμένοι από τους μετανάστες ενδέχεται να αρνηθούν να εγκαταλείψουν το χώρο. Χθες ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε μετανάστες και αστυνομικούς, καθώς αρκετοί δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το Καλαί, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να περάσουν στη Βρετανία, ενώ και στο Λονδίνο προκλήθηκε σάλος μετά τις καταγγελίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τον ανύπαρκτο σχεδιασμό υποδοχής ανηλίκων.
 
Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, τουλάχιστον 12 λεωφορεία με μετανάστες έχουν ήδη αποχωρήσει από την παραγκούπολη. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η διάλυση του καταυλισμού θα ξεκινήσει αύριο.
 
Στο μεταξύ, πάνω από 1.200 αστυνομικοί και άλλοι αξιωματούχοι βρίσκονται ήδη στην περιοχή για την εκκένωση του καταυλισμού που ήταν κοντά στο λιμάνι και στην είσοδο των σηράγγων της Μάγχης με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ να επισημαίνει ότι η αστυνομία θα επέμβει μόνο αν χρειαστεί.  
 
Η ιστορία της "ζούγκλας του Καλαί"  
 
Η "ζούγκλα" του Καλαί, που δημιουργήθηκε το 2015 στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης, αποτελεί βασικό σημείο τριβής στο πλαίσιο της συζήτησης για τους πρόσφυγες, τόσο στο εσωτερικό της Γαλλίας όσο και μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου. 
 
Το Καλαί, η πόλη της ηπειρωτικής Ευρώπης που βρίσκεται πιο κοντά στις αγγλικές ακτές, βρέθηκε στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης και στη δεκαετία του 1990 με τον καταυλισμό Σανγκάτ, στον οποίο ζούσαν κυρίως οικογένειες από το Κόσοβο και ο οποίος έκλεισε το 2002. 
 
Το καλοκαίρι του 2013 τουλάχιστον 500 πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή του λιμανιού του Καλαί, μιας πόλης 75.000 κατοίκων, με την ελπίδα να καταφέρουν να περάσουν στη Βρετανία και να επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους που βρίσκονταν ήδη εκεί ή απλώς να βρουν μια δουλειά. 
 
Στα τέλη του 2014 ο αριθμός των προσφύγων ξεπέρασε τις 2 χιλιάδες. Στην πλειονότητά τους ήταν άνδρες μόνοι τους με καταγωγή από τη Συρία, το Αφγανιστάν και αφρικανικές χώρες. 
 
Μπροστά σε αυτή την εισροή, που προκάλεσε δυσφορία στους κατοίκους της πόλης, οι αρχές άνοιξαν τον Ιανουάριο του 2015 ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας των προσφύγων, το οποίο πρόσφερε δωρεάν γεύματα. Πρόκειται για το πρώην υπαίθριο κέντρο Ζιλ-Φερί, το οποίο απέχει περίπου μία ώρα με τα πόδια από το κέντρο του Καλαί. 
 
Επειδή πολλές φορές οι πρόσφυγες δυσκολεύονταν να βρουν το κέντρο αυτό, άρχισαν να εγκαθίστανται στα περίχωρα, σε αυτό που ονόμασαν «νέα ζούγκλα», για την οποία οι αρχές της πόλης έδειξαν ανοχή. 
 
Στις αρχές Ιουνίου ξέσπασαν οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ ατόμων διαφορετικών εθνοτήτων, στις οποίες πήραν μέρος 200 με 300 άνθρωποι. Στον καταυλισμό η κατάσταση αρχίζει να είναι τεταμένη, προοίμιο ενός «καυτού» καλοκαιριού.  
 
Τον Νοέμβριο του 2015 σημειώθηκαν και πάλι σφοδρές συγκρούσεις, αυτή τη φορά μεταξύ της αστυνομίας και των προσφύγων, με τις γαλλικές αρχές να καταγγέλλουν τις ενέργειες των ακτιβιστών της οργάνωσης "No Border".
 
Προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, οι αρχές αποφάσισαν να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης φτιάχνοντας ένα Κέντρο Προσωρινής Υποδοχής αποτελούμενο από κοντέινερ. Εκεί μεταφέρθηκαν 1.500 άνθρωποι. 
 
Παράλληλα, οι γαλλικές αρχές αποφάσισαν την εκκένωση στα τέλη Φεβρουαρίου 2016 της περιοχής νότια του καταυλισμού. Η επιχείρηση, η οποία σημαδεύτηκε από τις διαμαρτυρίες Ιρανών οι οποίοι έραψαν τα στόματά τους, διήρκεσε δύο εβδομάδες. 
 
Το φθινόπωρο οδηγοί φορτηγών, γεωργοί και έμποροι διαμαρτύρονται για την ύπαρξη της «ζούγκλας» στο Καλαί κι ένας τοίχος ανεγέρθη κατά μήκος του δρόμου ώστε να μην μπορούν πλέον να τον προσεγγίζουν οι πρόσφυγες.
 
Στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε από το Καλαί την εκκένωση του καταυλισμού "πριν το τέλος του έτους", κάτι για το οποίο η Δικαιοσύνη έδωσε την έγκρισή της στις 18 Οκτωβρίου.