19.10.16

Το σύνθημα ήταν πάντα «καμιά θυσία για το ευρώ»!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Δεν είναι μόνο τα ταξίδια και οι επαφές που στην πρώτη ηρωική κυβερνητική τους περίοδο είχαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τη Ρωσία.
Είναι, κυρίως, ότι συστηματικά και επί χρόνια «υπόσχονταν» έξοδο από το ευρώ.
Σήμερα, ο κ. Τσίπρας διαρρηγνύει τα ιμάτιά του περί του αντιθέτου.
Στην ομιλία του στο συνέδριο του κόμματός του, ακριβώς την ημέρα που είχαμε τις αποκαλύψεις σχετικά με τη συνομιλία Πούτιν – Ολάντ, ο κ. Τσίπρας είπε:
«Η αλήθεια είναι πως προκειμένου να τιμήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη δε διστάσαμε να φτάσουμε ως τα άκρα.
Εξαντλήσαμε κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα.
Οδηγηθήκαμε ακόμη και σε στάση πληρωμών.
(…)
Δεν μπορούσαμε να πάμε πιο πέρα.
Γιατί πιο πέρα δεν ήταν το κόστος για εμάς.
Το κόστος θα ήταν για την Ελλάδα και για τις εργαζόμενες τάξεις.
Πήραμε λοιπόν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση.

Επιλέξαμε να συνεχίσουμε στον Ευρωπαϊκό δρόμο - όπως οι Συνεδριακές μας αποφάσεις όριζαν άλλωστε- και να μην προχωρήσουμε σε μια αυτοκαταστροφική εθνική αναδίπλωση.
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει βάση η κριτική που και εμείς ασκήσαμε στην απόφαση εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ.
Η έξοδος, όμως, ιδιαίτερα μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας του ενός τετάρτου του Εθνικού μας πλούτου με στόχο τη παραμονή στο ευρώ, θα σήμαινε επιπρόσθετη ισόποση λεηλασία και μάλιστα ακαριαία.
Και ταυτόχρονα θα σήμαινε και την απώλεια των καταθέσεων των λαϊκών στρωμάτων στις τράπεζες.
(…)
Τις συνέπειες μιας εθνικής αναδίπλωσης και της πιθανής εξόδου από το κοινό νόμισμα δεν θα τις χρεωνόταν ούτε η Ευρώπη, ούτε οι θεσμοί, ούτε το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας.
Θα τις χρεωνόταν η ίδια η Αριστερά και όχι μόνο η ελληνική.
Και αυτό θα αποτελούσε ιστορικού χαρακτήρα στρατηγική ήττα».
Μιλούσε προφανώς σε ένα κομματικό ακροατήριο που είχε γαλουχηθεί με το σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ». Και έπρεπε να κάνει την… απολογία του.
Φυσικά, δεν μπόρεσε να αποφύγει τα καθιερωμένα πια ψέματα.
Και είπε ότι οι συνεδριακές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όριζαν την παραμονή στον ευρωπαϊκό δρόμο.
Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο: Όλες οι συνεδριακές τους αποφάσεις κατέληγαν στο (συμπυκνωμένο) σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ».
Και ιδού οι αποδείξεις:
-Πολιτική Απόφαση ΣΥΡΙΖΑ, 17/7/2011: Στη βάση αυτή, υποστηρίζουμε και παλεύουμε για την υλοποίηση των παρακάτω στόχων:
«Την άμεση ανατροπή και κατάργηση του "μνημόνιου", του "μεσοπρόθεσμου" και του εφαρμοστικού του νόμου, καθώς και την απόκρουση των ετήσιων "ευρωπαϊκών μνημονίων", που συνεπάγεται το σύμφωνο για το ευρώ και οδηγούν σε πλήρη αποδόμηση την απασχόληση και το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη. Αυτό το σύμφωνο, σε συνδυασμό με την λεγόμενη οικονομική διακυβέρνηση, κάνει ακόμη πιο συντηρητικό και αδιέξοδο τον μηχανισμό του ΕΥΡΩ. Η επιλογή για ένα προοδευτικό εναλλακτικό σχέδιο ανάπτυξης έρχεται, εκ των πραγμάτων, σε ρήξη με την σημερινή δομή της Ευρωζώνης και απαιτεί την ανατροπή της».
-Πολιτική Απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ (15 Απριλίου 2013): «Δεν αποτελεί επίκεντρο της πολιτικής μας το νόμισμα. Το βασικό δίλημμα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι με ποιο νόμισμα θα έχουμε λιτότητα, αλλά αν θα έχουμε λιτότητα ή όχι. Για μας λοιπόν το βασικό μας μέλημα είναι να αποκρούσουμε τη λιτότητα». «Γιατί πάση θυσία στο ευρώ, σημαίνει πάση θυσία στο μνημόνιο, πάση θυσία στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των υπό γερμανική ηγεμονία ευρωπαϊκών πολιτικών ελίτ». «Αυτόν τον ρεαλισμό εμείς δεν τον αποδεχόμαστε».
-Πολιτικές Αποφάσεις ΣΥΡΙΖΑ (3/9/2013, 22/7/2013 – Ιδρυτικό Συνέδριο):
Όσον αφορά το κρίσιμο ερώτημα τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν στην εφαρμογή όλων των παραπάνω, υποστεί πιέσεις και εκβιασμούς από την τρόικα και ευρωζώνη, η συνεδριακή απόφαση τονίζει με αφετηρία το σύνθημα (σ.σ ή «όπως συμπυκνώνει το σύνθημα) «καμιά θυσία για το ευρώ», ότι «Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει» / «Η Ελλάδα δε χρειάζεται νέα μνημονιακά δάνεια. Η Ελλάδα χρειάζεται διέξοδο από τη κρίση. Και διέξοδος από τη κρίση σημαίνει πρώτα από όλα διέξοδος από τη καταστροφική πολιτική των μνημονίων της λιτότητας. Δεν πρόκειται τα χρέη των τραπεζών να τα φορτώσουμε στην κοινωνία. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η χώρα να καταρρεύσει πληρώνοντας 24 δις ευρώ τόκους και τοκοχρεολύσια την επόμενη τριετία, εκμηδενίζοντας ταυτόχρονα τους μισθούς και τις συντάξεις των πολιτών. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην συνταγματοποίηση της λιτότητας και των πιο βάρβαρων πολιτικών».
-Πολιτική Απόφαση 22/7/2013 (Ιδρυτικού Συνεδρίου): Το ευρώ αντιμετωπίζεται κυρίως ως όχημα της γερμανικής πολιτικής, εντείνοντας τις ανισότητες μεταξύ χωρών και τις ταξικές ανισότητες, ενώ εφαρμόζονται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες ασιατικά πρότυπα προς όφελος του κεφαλαίου. Το μέλλον της Ευρωζώνης αλλά και της ίδιας της Ενωμένης Ευρώπης καθίσταται διαρκώς περισσότερο επισφαλές. /Προβάλλουμε την ανάγκη και διεκδικούμε με όλα τα πρόσφορα μέσα την ανατροπή της σημερινής μορφής ολοκλήρωσης της Ευρώπης, της σημερινής αρχιτεκτονικής του ευρώ και της νεοφιλελεύθερης λογικής που διέπει το κοινό νόμισμα, ώστε να επαναθεμελιωθεί συνολικά η Ευρώπη στην κατεύθυνση της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού.
-Αλέξης Τσίπρας, Βήμα της Κυριακής, 23 Φεβρουαρίου 2014. «Δεν θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, ούτε όμως θα διστάσουμε να τις κάνουμε αν τις επιβάλει το εθνικό συμφέρον». Και πρόσθεσε πως αν οι συνομιλίες φθάσουν σε αδιέξοδο, «τότε θα διακόψουμε τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμη και μονομερώς αν χρειαστεί».
-23 Μαρτίου 2014, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Τσίπρας: «Σας διαβεβαιώνω πως είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις».
-25 Απριλίου 2014, Διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές:
«Η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα αφού πρώτα εξασφαλιστεί για μια ικανή περίοδο, η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Σε αυτή την κατεύθυνση, διεκδικούμε ευρωπαϊκή διάσκεψη στα πρότυπα της συμφωνίας του Λονδίνου το 1953 για το χρέος της Γερμανίας. Η διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει άμεσα και θα απαιτηθεί η ακύρωση των επαχθών όρων των συμβάσεων. Για την επίτευξη των στόχων θα αξιοποιηθούν, στην περίπτωση εκβιασμού, όλα τα όπλα: η διακοπή πληρωμών, η καταγγελία για πρόκληση ζημιάς στη χώρα μας με στόχο την διάσωση του Ευρώ και των ιδιωτικών τραπεζών, η προσφυγή για την ακύρωση των συλλογικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου αλλά και για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης. Επιπρόσθετα, θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τη διαδικασία διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων.
 Η νέα ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της Τρόικας. Θα παλέψει για λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο (και γι' αυτό το λόγο θα επιδιώξουμε συμμαχίες με τις χώρες του Νότου και με τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης), πλην όμως δεν θα αποδεχθεί εκβιασμούς και μνημόνια. Εμείς θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ΕΥΡΩ και όχι, με πρόσχημα τη σωτηρία του ΕΥΡΩ, να οδηγήσουμε τη χώρα σε καταστροφή. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα: "καμιά θυσία για το ευρώ", απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι σε κάθε περίπτωση ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει.
-12 Ιουνίου 2014, Ομιλία Τσίπρα στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ: «Θέσαμε προχθές στον κύριο Ντράγκι, τον επικεφαλής της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη το ζήτημα του χρέους και των εναλλακτικών δρόμων για να βγούμε απ’ αυτή την κρίση με την κοινωνία όρθια. Υπάρχουν οι δυνατότητες. Υπάρχουν οι τεχνικές λύσεις. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις και είναι ζήτημα πολιτικών συσχετισμών».
-22 Σεπτεμβρίου 2014. Βούτσης – Βήμα Fm. Μονομερώς θα πει ότι δεν θα πληρώνουμε τα τοκοχρεολύσια, αν χρειαστεί, μέχρις ότου γίνει η συμφωνία. Αν δηλαδή διαρκέσει καιρό η σχετική διαπραγμάτευση και χρειαστεί να μην αποπληρώσουμε κάτι, αυτό είναι μέσα στη λογική μας και το γνωρίζετε.
-4 Νοεμβρίου 2014. Βούτσης – Βήμα Fm. «Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε στα τυφλά, δηλαδή στην απαίτηση μιας νέας αναδιαπραγμάτευσης για το χρέος. Δεν θα εφαρμόσουμε καμιά συμφωνία  για τη βιωσιμότητα του χρέουςΑυτά είναι πολιτικά καραγκιοζιλίκια της ΕΕ».
-11 Νοεμβρίου 2014. Βίτσας – Βήμα Fm. «Πάμε σε επιθετική αναδιαπραγμάτευση. Αν οι δανειστές προβούν σε μονομερείς ενέργειες, τότε θα προσφύγουμε στον ΟΗΕ και στα διεθνή δικαστήρια που επιλύουν τέτοιες διαφορές» (Σ.Σ. Αργεντινή).
-14 Νοεμβρίου 2014. Σκουρλέτης-Σκάι. Ως προς τις μνημονιακές δεσμεύσεις και λογικές, το κράτος επί ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ασυνέχεια.
-8 Δεκεμβρίου 2014, από την ομιλία του κ. Τσίπρα επί του προϋπολογισμού: «Εμείς είμαστε εδώ για να σταματήσουμε αυτήν την πορεία προς την υποταγή της χώρας και την εξαθλίωση της κοινωνίας. Και είμαστε αποφασισμένοι αυτό να το διεκδικήσουμε και να το πετύχουμε. Για εμάς δρόμος επιστροφής δεν υπάρχει.Ας το καταλάβουν όλοι καλά αυτό. Είναι το δικό μας «there is no alternative» που έλεγε η κυρία Θάτσερ κάποτε. Εμείς δρόμο επιστροφής δεν έχουμε» / «Το μνημόνιο είναι καθεστώς. Η έξοδος απαιτεί ξήλωμα των μέτρων του καθεστώτος που διαμορφώνουν, όχι μηνιαία ή εξάμηνη παράταση και νέα επιτήρηση. Στο μνημόνιο δεν μπορείς να μπαινοβγαίνεις».
-12 Δεκεμβρίου 2014. Κανάλι Ε.  Χρυσόγονος. «Οι εταίροι και δανειστές πρέπει να αποφασίσουν: Ή θα υποχωρήσουν σε αυτά που ζητάνε ή διαφορετικά διαβλέπω ότι θα οδηγηθούμε σε ένα οδυνηρό και για τις δύο πλευρές διαζύγιο». «Κακά τα ψέματα, αν μας πιέσει η Ευρώπη, ο γάμος θέλει δύο, το διαζύγιο θέλει έναν. Θα πρέπει να πούμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια, θα έχουμε ένα οδυνηρό διαζύγιο».
-13 Δεκεμβρίου 2014, Τσίπρας, Ηράκλειο Κρήτης: «Ας μην έχουν αυταπάτες οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης. Εμείς είμαστε σκληρά καρύδια. Ας μην προσπαθήσουν να μας εκβιάσουν, ούτε να μας φοβίσουν. Θα ΄χουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Κούνια που τους κούναγε».
«Μερικοί νομίζουν ότι οι αγορές θα βαράνε το νταούλι κι εμείς θα χορεύουμε στο σκοπό τους. Ε λοιπόν εμείς θα παίζουμε στο εξής το νταούλι, ή μάλλον τη λύρα της Κρήτης, κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη».
-13 Δεκεμβρίου 2014. Βίτσας, Real FM. «Εμείς, οτιδήποτε και να κάνουν, θα κάνουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
-16 Δεκεμβρίου 2014. Βαρουφάκης στο ραδιόφωνο του Άλφα: Εναλλακτική λύση η πτώχευση. Δεν είχα καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Μάιο – Ιούνιο 2012 άρχισα να πηγαίνω προς την άποψη ότι είναι η μοναδική ίσως λύση. Από τότε, και με τις προσωπικές επαφές μου με τον Τσίπρα, με έχει πείσει ότι βλέπει έτσι τα πράγματα. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις στην πολιτική, αλλά αν υπάρχει μια πολιτική δύναμη που να έχει την πολιτική βούληση να το προσπαθήσει, αυτή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
-Αλέξης Τσίπρας, Ρόιτερ’ς, 18 Δεκεμβρίου 2014. «Σχετικά με το χρέος και τη δανειακή σύμβαση που θα επαναδιαπραγματευτούμε, δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας εξαναγκάσουν».
-5 Ιανουαρίου 2015. Βαρουφάκης, Λα Ρεπούμπλικα. Θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε τα χρήματα όταν οι συνθήκες θα το επιτρέψουν και όταν η ανάπτυξη θα βρίσκεται τουλάχιστον στο 3%-3,5%.
-19 Ιανουαρίου 2015, Τσίπρας, Αντέννα, Χούκλη. «Εμείς έχουμε το πρόγραμμά μας, το πρόγραμμά μας που έχουμε καταθέσει στην κρίση και το καταθέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές και στη βάση αυτού του προγράμματος θα κινηθούμε. Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτό που θεωρούμε αναγκαίο και απαραίτητο για τη χώρα, τη σκληρή διαπραγμάτευση με κόκκινες γραμμές σ’ ευρωπαϊκό τελευταίο επίπεδο και την άμεση έναρξη υλοποίησης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η επόμενη μέρα κα Χούκλη πόσο δε μάλλον όταν αυτή η μέρα θα δώσει μια μεγάλη μια σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και άρα θα μας δώσει μια ισχυρή λαϊκή εντολή να σχηματίσουμε Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, εθνικής αναγέννησης και αξιοπρέπειας για τον ελληνικό λαό, θα είναι μια τελείως διαφορετική μέρα από την προηγούμενη και από….
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Περιγράψτε την σας παρακαλώ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτή η μέρα λοιπόν δε θα έχει: Τρόικα, μνημόνιο, τον κ. Σαμαρά και τις δεσμεύσεις του απέναντι στους δανειστές. Η επόμενη μέρα θα έχει μία Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, που θα ανταποκριθεί στην ισχυρή λαϊκή εντολή να βγάλει τη χώρα από αυτό το δράμα.
Είναι αστείο σήμερα να συζητάμε για χρονοδιαγράμματα τα οποία ετέθησαν, σε συνεννόηση με την προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία είχε στόχο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που φανερώθηκαν από το κρυφό email του κ. Σαμαρά.
Εδώ βρισκόμαστε σε μια δομική ανισορροπία του ευρωσυστήματος, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατάφεραν να ξεπεράσουν την κρίση διότι είχαν μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, εδώ ακολουθήθηκε η πολιτική της λιτότητας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από τέσσερα έχουν ποσοστά ανάπτυξης 4-5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σήμερα η Ευρώπη βυθίζεται στη στασιμότητα και στον αποπληθωρισμό που είναι μια μεγάλη παγίδα.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Και είχαν το δολάριο και είχαν τη δυνατότητα να κόβουν δολάρια. Εδώ υπήρχε η ασφυκτική πολιτική του ευρώ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα, τεχνικές υπάρχουν. Το θέμα είναι ποια είναι η πολιτική βούληση».
-Γ. Βαρουφάκης, La Tribune, 20 Ιανουαρίου 2015. «Αν δεν βρεθεί καμιά συμφωνία, τότε λέω ξεκάθαρα: Είναι προτιμότερος ο θάνατος»!
-23 Ιανουαρίου 2015. Σκουρλέτης, Μέγκα. Υπάρχουν πολιτικοί τρόποι αντιμετώπισης και τεχνικοί τρόποι αντιμετώπισης. Δεν θα συζητήσουμε με την τρόικα. Διαπραγμάτευση γίνεται με τους εταίρους μας και τις πολιτικές ηγεσίες. Τελεία και παύλα.
-25 Ιανουαρίου 2015. Λαφαζάνης: Με τη σημερινή ψήφο γίνονται παρελθόν η τρόικα και τα μνημόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμά του. Σας είπα, τρόικα τέλος.
-28 Ιανουαρίου 2015. Τσίπρας, πρώτο υπουργικό. Η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να οδηγηθεί σε αμοιβαία καταστροφική ρήξη, αλλά ούτε θα δεχθεί υποταγή.
-30 Ιανουαρίου 2015.  Βαρουφάκης, συνέντευξη στους NYT. Δεν θέλουμε τα 7 δις.
-1 Φεβρουαρίου 2015. Βαρουφάκης, Βήμα Κυριακής. Δεν θα κάνουμε δήλωση μετανοίας για το ισχύον πρόγραμμα υπό την μορφή της αίτησης για την επέκτασή του. Θα περιοριστούμε στις δικές μας δυνάμεις, στον λιτό βίο. Αυτό που τόνισα στον κ. Ντάισελμπλουμ είναι ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι.
-1 Φεβρουαρίου 2015. Βαρουφάκης στο Παρίσι για συνάντηση με Σαπέν. Σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Δεν έχει προτεραιότητα η άμεση εξασφάλιση της επόμενης δόσης».
-Αλέξης Τσίπρας, ομιλία στη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης, 10 Φεβρουαρίου 2015: «Η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο έτοιμοι, δεν το φτιάχνει τώρα» / «Η μόνη μας στήριξη η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Στο αυριανό Eurogroup δεν θα βρίσκεται μόνο ο Βαρουφάκης, αλλά οι φτωχοί, οι άνεργοι… Θα μας τραβάνε από το μανίκι να μην γυρίσουμε σκυμμένοι. Το μνημόνιο ακυρώθηκε από τη λαϊκή ετυμηγορία”.
-10 Φεβρουαρίου 2015. Καμμένος, Πρετεντέρης. Το Plan B είναι να υπάρχει χρηματοδότηση από άλλη πλευρά. Εκτός των δανειστών. ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα ή άλλες χώρες. Ήδη οι ΗΠΑ έχουν ενδιαφερθεί για τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μια διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα εκδόσεως ομολόγων μελλοντικών κερδών. Αν κλείσουν τη στρόφιγγα δεν θα πάρουν τις υποχρεώσεις. Θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του κράτους στο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα έχει 3 Α ανεξαρτήτως της υποβάθμισης των άλλων. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι είμαστε στη διάθεσή σας να προχωρήσουμε σε χρηματοδότηση. Αν αύριο το πρωί συμφωνηθεί με τη Ρωσία, δίνουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον ΟΣΕ. Όταν θα γίνουμε πετρελαιοπαραγωγός χώρα, η Ελλάδα θα συνδεθεί με το δολάριο.
-10 Φεβρουαρίου 2015, Φλαμπουράρης-Προγραμματικές. Το Μνημόνιο στις 25 του μήνα τελείωσε.  Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε μνημόνια που μειώνουν εισοδήματα, είτε του μισθού, είτε της πρόνοιας, είτε της σύνταξης.
-10 Φεβρουαρίου 2015, Τσακαλώτος, προγραμματικές δηλώσεις: Δεσμευόμαστε ότι αυτό το πρόγραμμα που απέτυχε εμείς δεν θα το υπογράψουμε. Δεν θα το κλείσουμε. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα μιλήσουμε γι’ αυτά τα θέματα με την τρόικα.
-11 Φεβρουαρίου 2015, Σκουρλέτης, Παραπολιτικά. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τους όρους της μνημονιακής επιτήρησης μέσω της τρόικας, αυτό είναι ξεκάθαρο, άρα όχι παράταση του υπάρχοντος μνημονιακού προγράμματος.
-12 Φεβρουαρίου, Παππάς στο τουίτερ: Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες.
-13 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης, Γκάρντιαν. Συνεχώς ακούμε πως αν δεν υπογράψουμε θα έλθει ο Αρμαγεδδών. Η απάντησή μου είναι «ας έλθει». Δεν υπάρχει Plan B. Αυτό είναι το Plan B. Στο ερώτημα της Έλεν Σμιθ «αν έλθει η καταστροφή τι θα γίνει», απαντά: «Αυτό είναι σα να με ρωτάτε τι θα γίνει αν κομήτης χτυπήσει τη γη. Δεν έχω ιδέα. Καμία».
-Γ. Βαρουφάκης, Νιου Γιορκ Τάιμς, 16 Φεβρουαρίου 2015. «Οι γραμμές που έχουμε παρουσιάσει ως κόκκινες δεν θα περαστούν. Διαφορετικά δεν θα είναι κόκκινες, απλώς μια μπλόφα».
-18 Φεβρουαρίου 2015. Καμμένος. Συνάντηση με στρατιωτικούς συντάκτες. Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε από τη διαπραγμάτευση θα το κάνουμε Κούγκι. Δεν δεχόμαστε παράταση του Μνημονίου, παρά μόνο της δανειακής σύμβασης. Συνάντηση με Τσίπρα και δηλώσεις μετά: Όταν είσαι αποφασισμένος να διεκδικήσεις το δίκαιο, είσαι αποφασισμένος να φθάσεις μέχρι τέλους. Δεν θα κάνουμε πίσω, δεν θα προσκυνήσουμε. Δημοσιογράφος: Θα ανατιναχθούμε; Καμμένος: Μπορεί να μην έχουν ανατιναχθεί κάποια κανάλια, ιδίως στον Πειραιά κοντά, αλλά έχει ανατιναχθεί η ελληνική οικογένεια. (Αντιδράσεις όλων για εκφοβισμό των ΜΜΕ). Απάντηση ΑΝΕΛ: Το γραφείο Τύπου της Συγγρού κατρακύλησε στο Φάληρο.
-18 Φεβρουαρίου 2015, Παππάς, Στο Κόκκινο. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν δεκτά τελεσίγραφα.
-18 Φεβρουαρίου 2015, Δραγασάκης μετά τη συνάντηση με Στουρνάρα: Την ελληνική κυβέρνηση δεν την φοβίζει η στάση της Γερμανίας. Έχουμε κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.
-18 Φεβρουαρίου 2015, Καμμένος. Συνάντηση με στρατιωτικούς συντάκτες. Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε από τη διαπραγμάτευση θα το κάνουμε Κούγκι. Δεν δεχόμαστε παράταση του Μνημονίου, παρά μόνο της δανειακής σύμβασης. Συνάντηση με Τσίπρα και δηλώσεις μετά: Όταν είσαι αποφασισμένος να διεκδικήσεις το δίκαιο, είσαι αποφασισμένος να φθάσεις μέχρι τέλους. Δεν θα κάνουμε πίσω, δεν θα προσκυνήσουμε. Δημοσιογράφος: Θα ανατιναχθούμε; Καμμένος: Μπορεί να μην έχουν ανατιναχθεί κάποια κανάλια, ιδίως στον Πειραιά κοντά, αλλά έχει ανατιναχθεί η ελληνική οικογένεια. (Αντιδράσεις όλων για εκφοβισμό των ΜΜΕ). Απάντηση ΑΝΕΛ: Το γραφείο Τύπου της Συγγρού κατρακύλησε στο Φάληρο.
-19 Φεβρουαρίου 2015, Σακελαρίδης, Σκάι: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Είμαστε τυχεροί που μας εκπροσωπεί ο Βαρουφάκης.
-20 Φεβρουαρίου 2015, Κατρούγκαλος, ραδιόφωνο του Άλφα: «Δεν θα υποχωρήσουμε ρούπι από την ουσία των θέσεών μας. Έχουμε πει ότι έχουμε κόκκινες γραμμές».
-20 Φεβρουαρίου 2015, Παππάς, Παραπολιτικά. Ή θα γίνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ή δεν θα γίνει. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
-24 Φεβρουαρίου 2015, Κατρούγκαλος, Αντέννα. Εννοείται ότι είμαστε έτοιμοι για σύγκρουση. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.
-Αλέξης Τσίπρας, Ντερ Σπήγκελ, 7 Μαρτίου 2015. Σε ερώτηση σχετική με τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, απαντά: «Ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται».
-10 Μαρτίου 2015, Αλέκος Φλαμπουράρης, Σκάι: Εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης που μπορεί να είναι μέσα από την Ελλάδα, έξω από την Ελλάδα, από ξεχωριστές χώρες…