8.10.16

Μαίνεται ο ευρωατλαντικός πόλεμος για το ελληνικό χρέος



Του Γιώργου Παλαιτσάκη 

Με τους Αμερικάνους να «σφάζονται» με τους Ευρωπαίους για το εάν πρέπει ή όχι να γίνει τώρα μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πορεύεται η ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Οι δύο πλευρές επιδόθηκαν σε μια μάχη δηλώσεων και αντιδηλώσεων για να στηρίξουν τις θέσεις τους σχετικά με τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ως προς το ελληνικό πρόβλημα, το οποίο φαίνεται ότι, επτά χρόνια μετά την εμφάνισή του, εξακολουθεί να απασχολεί διεθνώς το δημόσιο διάλογο.


Οι προϋποθέσεις για να συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Ελληνικό πρόγραμμα «δεν έχουν αλλάξει, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επίσης το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο στο μέλλον», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ. Με το άνοιγμα της ετήσιας συνόδου του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέμεινε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν έδειξε καμία διάθεση να υποχωρήσει στις προϋποθέσεις που έχει θέσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, τόνισε ότι η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Αντιθέτως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμεναν ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι πολύ απαισιόδοξες και ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του Μνημονίου πρέπει να εφαρμοσθούν, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε είπε πως η συζήτηση για το χρέος είναι αποπροσανατολιστική, καθώς το χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα για τα επόμενα δέκα χρόνια! 

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί περιέγραφε ένα χρονοδιάγραμμα με πολλές προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την επιτυχία του προγράμματος, για μια «παγκόσμια» συμφωνία για το χρέος. 
«Αμερικανική» συμφωνία… Η  Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επέμεινε ότι απαίτηση του Ταμείου για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένουν οι μεταρρυθμίσεις και η αναδιάρθρωση που θα καθιστά βιώσιμο το χρέος. Η κ. Λαγκάρντ ρωτήθηκε για το εάν τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα είναι απαραίτητος όρος του ΔΝΤ για να επανέλθει στο ελληνικό πρόγραμμα του ESM, αλλά και για το ποια είναι η απάντηση της στους Ευρωπαίους αξιωματούχους που δημοσίως ζητούν από το Ταμείο να αλλάξει τις απαιτήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 «Έχουμε στο παρελθόν δείξει ευελιξία στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά όπως είναι σήμερα το χρέος δεν είναι βιώσιμο», ήταν η απάντησή της.
Πρόσθεσε, δε, ότι το Ταμείο έχει συντάξει την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα και τα στοιχεία δείχνουν πως θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Η κ. Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα μεταβεί στην Ελλάδα για να ασχοληθεί με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του ESM. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα στο Ινστιτούτο Πίτερσον, επεσήμανε ότι «η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωσή του». 
«Εδώ και πολύ καιρό έχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση και στο θέμα του χρέους. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης. 
Ήταν σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και ότι η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου. Και πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους.
Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος», τόνισε. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι «όταν όλοι μιλούν για τη σχέση χρέους με το ΑΕΠ, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το ποσοστό μειώνεται όταν η οικονομία αναπτύσσεται. Έτσι, ακόμη και αν το χρέος παραμένει σταθερό, χρειάζεσαι μια αναπτυσσόμενη οικονομία. 
Το χρέος αυξάνεται όταν η οικονομία συρρικνώνεται. Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται με όλους τους θεσμούς, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους παραμένει στο τραπέζι», επέμεινε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών και κατέληξε: «Πιστεύω ότι μπήκε ξεκάθαρα στο πακέτο την τελευταία φορά που συζητήθηκε, προφανώς με ανοικτό το ερώτημα για το πώς θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτό». 

  Δήλωση για το ελληνικό χρέος έκανε και άλλο στέλεχος του ΔΝΤ, δείχνοντας ότι το Ταμείο θα επιμείνει στις θέσεις του. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς ένα κούρεμα (haircut)», δήλωσε . Όπως μετέδωσε το Reuters, ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως παραμένει ανοιχτό το ζήτημα κατά πόσον το ΔΝΤ θα λάβει μέρος στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι δύσκολο να φανταστεί μια συμμετοχή του Ταμείου χωρίς ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους. 
Πρόκειται για σαφές μήνυμα προς το Βερολίνο και τον Β. Σόιμπλε που έχει τις δικές του κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα. Στον αντίποδα οι Ευρωπαίοι Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην Σύνοδο του ΔΝΤ, το βράδυ της Πέμπτης, όχι μόνο είπε ότι «το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το πρόβλημα», αλλά πρόσθεσε πως «όταν η συζήτηση επικεντρώνεται μόνο στο ζήτημα του χρέους, αυτό παραπλανά τον ελληνικό λαό». Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, «το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει, ή πιο σωστά να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα». 
Η φράση του Σόιμπλε ουσιαστικά αποτελούσε απάντηση στην επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.   Ο αρμόδιος για οικονομικά θέματα επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Πιερ Μοσχοβισί μίλησε για την ανάγκη πλήρους εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος του νέου Μνημονίου, ενώ για το χρέος εξέφρασε την ελπίδα του να συζητηθεί μέχρι και το τέλος χρόνου μέσα από μια «παγκόσμια συμφωνία» της χώρας μας με συμμέτοχο και το ΔΝΤ.  
 Περιγράφοντας την θέση της Ευρωπαϊκής επιτροπής για το ελληνικό πρόγραμμα τόνισε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, που βρίσκεται σε πρόγραμμα, θα γίνει προσπάθεια τις επόμενες εβδομάδες, να υπάρξει μία παγκόσμια συμφωνία. «Αυτή η συμφωνία είναι πρώτα μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται να εφαρμοσθούν αυτές που προβλέπονται ήδη στο Μνημόνιο της Ελλάδας με την ΕΕ και τότε αυτές οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να οδηγήσουν στην επιστροφή της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την επιστροφή των επενδυτών». 
  Μιλώντας ειδικότερα για την συμφωνία για το χρέος τόνισε: «Βλέπουμε θετικές τάσεις διότι η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα και τότε αν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα συν καλή οικονομική και πολιτική διάθεση, μπορούμε να εξετάσουμε μία συμφωνία για το χρέος. Και ελπίζω ότι αυτό θα γίνει πριν από το τέλος του έτους».   Απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την χθεσινή ξεκάθαρη δήλωση της Κριστίν Λανγκάρντ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο παρέπεμψε σε ένα διάλογο Ευρώπης ΔΝΤ και Ελλάδας. «Θα έχουμε συζητήσεις όταν συναντηθούμε με τον Τσακαλώτο και τη Λαγκάρντ. Ας εργαστούμε βήμα-βήμα, πρώτα τα προαπαιτούμενα, η δεύτερη αξιολόγηση, η επιτυχία του προγράμματος, τα βήματα ανάκτησης της εμπιστοσύνης, και αυτά θα διαμορφώσουν ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε το θέμα του χρέους, με το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα».

www.dikaiologitika.gr