30.10.16

Στο "έλεος" των Ρίχτερ η Ιταλία


Αντιμέτωποι με τα Ρίχτερ βρίσκονται για μια ακόμη φορά οι κάτοικοι στο κεντρικό τμήμα της Ιταλίας. Ελάχιστες ημέρες μετά τον σεισμό των 6,1R, νέα ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε τη γειτονική χώρα. Αυτή τη φορά ο ο Εγκέλαδος χτύπησε στις 07.40 το πρωί της Κυριακής, ώρα Ιταλίας (08.40 ώρα Ελλάδας). Ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Κέντρου, την ώρα που η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» κάνει λόγο για 6,1R.

Σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στις πληγείσες περιοχές και βοηθούν τον κόσμο να βγει από τα κτήρια, πολλά από τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του Μεσαίωνα
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 34χλμ. δυτικά της πόλης Άσκολι και 67χλμ. ανατολικά της Περούτζια. Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 108 χιλιόμετρα. Έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, ενώ υπάρχουν και αναφορές ότι κάτοικοι στην Κροατία και τη Σλοβενία αντιλήφθηκαν τη δόνηση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή τραυματίες, παρά μόνο για καταρρεύσεις κτηρίων στις περιοχές Ούμπρια και Μάρκε, οι οποίες και είχαν χτυπηθεί από τον Εγκέλαδο την περασμένη Τετάρτη. Ανάμεσά τους και η εκκλησία στη Νόρτσια που είχε ήδη υποστεί καταστροφές από τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις.

Το επίκεντρο της σημερινής δόνησης εντοπίζεται πολύ κοντά σε εκείνο του καταστροφικού σεισμού της 24ης Αυγούστου, που σκόρπισε τον θάνατο και ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά της Κεντρικής Ιταλίας. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας, ο σημερινός σεισμός βρίσκεται στην ίδια περιοχή όπου την προηγούμενη εβδομάδα εκδηλώθηκαν οι ισχυρές δονήσεις, μεγέθους 6,1 και 5,5R, γι' αυτό και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για καταρρεύσεις κτηρίων, τα οποία είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές. Μέλη των σωμάτων ασφαλείας βρίσκονται επί ποδός, την ώρα που διασώστες αναζητούν εγκλωβισμένους. Εικόνες που μετέδωσε η Rai δείχνουν πυροσβέστες να απομακρύνουν καλόγριες, οι οποίες βρίσκονταν σε εμφανή κατάσταση σοκ.

Χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού - Με κόκκινο το χωριό Βίσο που υπέστη σοβαρές ζημιές στον σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας
Χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού - Με κόκκινο το χωριό Βίσο που υπέστη σοβαρές ζημιές στον σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας




Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η γειτονική χώρα επλήγη από αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, με ισχυρότερη όλων αυτή των 6,1 βαθμών, στο χωριό Βίσο, της περιφέρειας Μάρκε.

Δείτε πώς κατέγραψε τη σεισμική δόνηση ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών στη Σεργούλα Φωκίδας
Δείτε πώς κατέγραψε τη σεισμική δόνηση ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών στη Σεργούλα Φωκίδας


Σεισμολόγοι στο zougla.gr: Υπάρχει ρήγμα που έχει σπάσει σε τρία μέρη
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης υπογράμμισε στο zougla.gr: «Το γεγονός αυτό (ο σημερινός σεισμός) ολοκληρώνει όλη την ακολουθία. Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε μεγαλύτερο γεγονός. Ο σημερινός σεισμός δείχνει ότι η περιοχή αυτή είναι πάρα πολύ διεγερμένη. Είναι μια σεισμογόνος ζώνη η οποία ήταν ενεργοποιημένη».
 
​Ο Γ. Χουλιάρας επανέλαβε ότι δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μιλάμε για 48ωρο όσον αφορά στο αν τελικά είναι ασφαλές για τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους
Ο Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, διευθυντής ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανέφερε ότι ο σεισμός προέρχεται από ένα ρήγμα στην περιοχή, το οποίο έχει σπάσει σε τρία κομμάτια. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το ίδιο αυτό ρήγμα ενεργοποιήθηκε με τον ισχυρό σεισμό της 24ης Αυγούστου. Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μιλάμε για 48ωρο όσον αφορά στο αν τελικά είναι ασφαλές για τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή στο αν ο κίνδυνος έχει περάσει.

Από τη μεριά του ο γεωλόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, επεσήμανε στο zougla.gr ότι η σεισμικότητα στην Ιταλία έχει διάρκεια, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα εκδηλώθηκε ο τρίτος μεγάλος σεισμός στην ίδια περιοχή, πάνω σ' ένα ρήγμα το οποίο δεν είχε σπάσει στις δύο προηγούμενες σεισμικές δονήσεις». Επιπλέον, έκανε λόγο για «σεισμικά κενά τα οποία ενεργοποιούνται και δίνουν αυτούς τους σεισμούς» ξεκαθαρίζοντας ότι «ο συγκεκριμένος σεισμός δεν έχει καμία σχέση με τον ελληνικό χώρο».


Αλλεπάλληλες δονήσεις
Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,5R έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, μικρότερου μεγέθους στην ίδια περιοχή. Ο μεγαλύτερος υπολογίζεται στα 4,8R.

Με κουκίδες οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή
Με κουκίδες οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή




Καταρρεύσεις κτηρίων

«Έχουν καταρρεύσει τα πάντα, βλέπω στήλες καπνού, είναι μια καταστροφή, μια καταστροφή» ανέφερε συγκλονισμένος στην εφημερίδα La Stampa ο Μάρκο Ρινάλντι, δήμαρχος της Ουσίτα, ενός οικισμού που υπέστη σοβαρές ζημιές στις προηγούμενες δονήσεις. «Κοιμήθηκα στο αυτοκίνητο, έχω δει την κόλαση εδώ...» συμπλήρωσε.

«Τα χωριά μας δεν υπάρχουν πια» τόνισε από τη μεριά του ο Αλεάντρο Πετρούτσι, δήμαρχος της Αρκουάτα ντελ Τρόντο, που χτυπήθηκε από τον σεισμό του Αυγούστου. «Ευτυχώς είχαμε πολλές περιοχές "κόκκινες" που είχαν εκκενωθεί... Ο κόσμος είναι στους δρόμους αγκαλιασμένος. Πάμε να δούμε τι έχει γίνει» συμπλήρωσε, ενώ ο Μάουρο Φαλκούτσι, δήμαρχος του Καστελσταντάντζελο, οικισμού κοντά στο επίκεντρο ανέφερε: «Είμαι στο Φάνο, εκεί όπου ζω και μου μεταφέρουν ότι περιοχές έχουν καταρρεύσει, έχει συμβεί μια καταστροφή. Η γη έχει ανοίξει, υπάρχουν καπνοί, φοβάμαι την καταστροφή».





Επίτιμος πρόξενος της Περούτζια: Υπάρχει πανικός

Για πανικό έκανε λόγο μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο επίτιμος πρόξενος της Περούτζια Κώστας Χριστογιάννης, ο οποίος υποστήριξε ότι το μεγάλο πρόβλημα αναμένεται στα βούνα γύρω από την ιταλική πόλη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ιταλίας, ενώ ακόμα και στην Ρώμη, ο κόσμος βγήκε τρομοκρατημένος στους δρόμους. 

Στην περιοχή που επλήγη, κτήρια φαίνονται να έχουν υποστεί ζημιές, αντικείμενα είναι πεσμένα στο έδαφος, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους. 

Όπως μεταδίδει η ιταλική τηλεόραση, σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στις πληγείσες περιοχές και βοηθούν τον κόσμο να βγει από τα κτήρια, πολλά από τα οποία είναι άλλωστε μεσαιωνικά.
Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016, 10:17

πηγη:Zougla.gr