6.10.16

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ


- "ΟΠΟΙΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΗΣ ΛΕΡΝΑΙΑΣ ΥΔΡΑΣ ΤΩΝ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΩΝ ΘΑ ΚΟΒΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΤΡΩΝΕΙ ΑΛΛΟ"


Για τα θέματα σχετιζόμενα με την πάταξη της διαφθοράς ρωτήθηκε σήμερα ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και μέλος της Επιτροπής που όρισε ο Πρωθυπουργός για τη πάταξη της διαφθοράς, Τέρενς Κουίκ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελασσόνα, όπου εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.
Στη σχετική ερώτηση ο Υφυπουργός απάντησε ως εξής:

«Τα πεδία της μάχης κατά της διαφθοράς είναι πολλά. Σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας. Μόνο που όποιο κόβει η κυβέρνηση, δεν θα φυτρώνει άλλο. Εκτός από τις διάφορες λίστες παράνομων καταθέσεων στο εξωτερικό, για τις οποίες μίλησα χθες στην Ημερίδα, τώρα ολοκληρώνουμε νομοθετικές και τεχνικές ρυθμίσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα.
Οι ίδιες οι εταιρείες καπνικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, υπολογίζουν, ότι οι απώλειες από τα λαθραία τσιγάρα, καπνού και πούρων αγγίζει τα 800 εκατομμύρια Ευρώ τον χρόνο, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τα κρατικά ταμεία αλλά και για το επιχειρείν. Προσπαθώντας να θωρακιστούμε από κάθε πλευρά από τη μαφία των τσιγάρων που τσακίζει και τα περίπτερα, είναι θέμα ημερών η κυβέρνηση να υπογράψει την τελική σύμβαση με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία και θα εκτυπώνει πλέον τις ταινίες ασφαλείας/φορολογίας των πακέτων των τσιγάρων και λοιπών καπνικών προϊόντων.
Ο σχεδιασμός της νέας ταινίας που θα έχει και μάτριξ για να κωδικοποιείται η κίνηση του κάθε πακέτου ξεχωριστά, έγινε με τη συνεργασία και της Κεντρικής Τράπεζας από τις Υπηρεσίες της στο Νομισματοκοπείο και με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στην οποία υπάγεται η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και εκείνη των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.
Ως συντονιστής αυτής της διαδικασίας από πλευράς κυβέρνησης, και με τη συνδρομή των στελεχών αλλά και του ιδίου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, είχα και συνεχή συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος φρόντισε να επιταχύνει εντυπωσιακά τις δικές του Υπηρεσίες, έτσι ώστε χωρίς απώλειες χρόνου, να διασφαλίσουμε, ότι θα θωρακίσουμε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά τα καπνικά προϊόντα από την παράνομη παραγωγή και λαθραία διακίνηση και πώληση.
Με δεδομένο, ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν έχει φτάσει στο τελικό στάδιο της οργάνωσής της, από την οποία λείπει και η Οικονομική Διεύθυνση, τη σύμβαση με την Τράπεζα της Ελλάδος θα υπογράψει τελικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Τρύφωνας Αλεξιάδης, μόλις σχετική τροπολογία τις επόμενες μέρες, περάσει από τη Βουλή. Όλα κινήθηκαν όσο γινόταν πιο γρήγορα για τα καπνικά προϊόντα και το ίδιο θα συμβεί στην τελική φάση που βρισκόμαστε για τα καύσιμα, ώστε να πάρουν αμέσως μετά σειρά οι πρωτοβουλίες μας για την πάταξη του λαθρεμπορίου των οινοπνευματωδών ποτών.
Σήμερα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά από διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος, εξετάζονται τα συστήματα για τη σταθερή και κινούμενη σάρωση (x-rays) κοντέινερς, φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων. Συστήματα που θα τοποθετηθούν και στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και θα κινούνται για έλεγχο σε αυτοκινητόδρομους, σε αποθήκες κλπ.
Τέλος, οφείλω να τονίσω, ότι η εντολή που έχουμε από τον Πρωθυπουργό ως μέλη της Επιτροπής για την Πάταξη της Διαφθοράς είναι να επιταχύνουμε, όσο γίνεται περισσότερο, την οργάνωση των απαραίτητων υποδομών και την επιτάχυνση της αντιμετώπισης αυτών των οργανωμένων εγκληματικών συμμοριών που ασχολούνται με το λαθρεμπόριο καπνών, καυσίμων και ποτών, με ετήσιες κρατικές απώλειες που πλησιάζουν τα 6 με 8 δις Ευρώ το χρόνο.
Και επειδή ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, δέχθηκε προσωπικές απειλές, νύχτα έξω από το σπίτι του, από φουσκωτούς μπράβους, το μήνυμα στους μαφιόζους της μαύρης αγοράς είναι, ότι οι μέρες τους, οι μήνες τους λιγοστεύουν. Η δράση τους τελειώνει. Δεν μας φοβίζουν και δεν μπορούν να μας εκβιάσουν».