22.10.16

Υπερπτήσεις στο Αιγαίο: Πρόβα τακτικού αιφνιδιασμού;

Το ξημέρωμα της 5ης Ιουνίου του 1967 περί τα 200 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, με μια αιφνιδιαστική επίθεση, κατέστρεψαν στο έδαφος το μεγαλύτερο κομμάτι της Αιγυπτιακής Αεροπορίας καθώς και της αεράμυνας της χώρας και ουσιαστικά κέρδισαν τον Πόλεμο των Έξι Ημερών πριν καν αυτός αρχίσει.

 Έκτοτε ο στρατηγικός αιφνιδιασμός αποτελεί ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει σημαντικά τις ένοπλες δυνάμεις όλου του πλανήτη. Και τις ελληνικές.

Όμως, μέχρι τώρα θεωρείτο πολύ δύσκολο έως αδύνατο να επιχειρήσει κάτι τέτοιο η Τουρκία. Ωστόσο, η υπερπτήση πάνω από τη νησίδα Παναγιά ενός τουρκικού αεροσκάφους συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών CN – 235 στις 03:39 της 20ης Οκτωβρίου και εν συνεχεία και στις 05:32, δείχνει ότι πιθανώς παρόμοιες σκέψεις περνάνε από το μυαλό των Τούρκων ιθυνόντων.
Αυτή η εντελώς ασυνήθιστη ώρα που διεξήχθησαν οι παραβιάσεις δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο νόημα στο πλαίσιο της στρατηγικής σαλαμοποίησης που ασκεί συστηματικά η Άγκυρα όσον αφορά τον περιορισμό των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Δεν δείχνει δηλαδή να είναι μια «συμβολική» ενέργεια, που εντάσσεται στον χώρο της τουρκικής υψηλής στρατηγικής.
Αντιθέτως, ενδεχομένως έχει επιχειρησιακό χαρακτήρα και αποσκοπούσε να χαρτογραφήσει κενά στην ελληνική αεράμυνα. Για το πούμε απλά, πιθανώς να διερευνούσε αν μπορούν «να μας πιάσουν στον ύπνο».
Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η Άγκυρα να σκέφτεται μια παρόμοια ενέργεια στρατηγικού αιφνιδιασμού; Η απάντηση σε αυτό μπορεί να βρίσκεται στην ιδιαίτερα προβληματική θέση που έχει βρεθεί σήμερα η Τουρκία γενικώς και ο Ερντογάν ειδικότερα.
Συγκεκριμένα, τα προβλήματα στο μέτωπο με τη Συρία και με τους Κούρδους και η επισφαλής ισορροπία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, «πιέζουν» τον Ερντογάν να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της κρίσιμης για τις διεθνείς ισορροπίες περιοχή του Αιγαίου ως αντίβαρο πιθανής αποτυχίας και γεωπολιτικής έκλειψης στα ανατολικά της χώρας.
tilegrafima.gr