19.10.16

Οι Ιταλοί εξαγοράζουν το 30% του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar - Αλλαγή δεδομένων για ενεργειακή είσοδο της Ρωσίας στην Ελλάδα;


Η Ιταλία μπαίνει στο παιχνίδι διεκδίκησης του ΔΕΣΦΑ και ενδεχομένως το ποσοστό που θα πάρει η εταιρεία Snam ενδέχεται να είναι κοντά σε αυτό της Αζέρικης Socar. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη στον ενεργειακό τομέα δεδομένου ότι Ελλάδα, Ιταλία και Ρωσία έχουν υπογράψει μνημόνιο για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου με την ονομασία "Ποσειδών".

Αν κανείς συνδέσει και τις εξελίξεις που υπάρχουν όσον αφορά στην κατασκευή του Turkish Stream, (το επόμενο κομμάτι είναι ο Greek Stream) μετά την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Άγκυρα τότε φαίνεται ξεκάθαρα πώς η Μόσχα επιχειρεί αναθέρμανση των σχεδίων προώθησης του φυσικού αερίου της στην κεντρική Ευρώπη μέσω και της Ελλάδας.  
Το γεγονός δε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Ελλάδα στα μέσα Νοεμβρίου και αμέσως μετά να πάει στο Βερολίνο θέτοντας το θέμα του χρέους ίσως είναι και αυτό μια απόδειξη πώς η Ρωσία επιχειρεί ενεργειακή διείσδυσηστα Βαλκάνια. Οι ΗΠΑ σε καμία περίπτωση δεν θέλουν η Ελλάδα να καταλήξει στην αγκαλιά της Ρωσίας και κάνουν ότι μπορούν να πείσουν το Βερολίνο για το "κούρεμα" του χρέους.
Σύμφωνα λοιπόν με κυβερνητικές πηγές η συμφωνία μεταβίβασης του 66% της εταιρείας στη Socar θα κλείσει πριν τη 31η Οκτωβρίου, ημερομηνία που λήγει η νέα παράταση ισχύος της εγγυητικής επιστολής της αζέρικης εταιρείας.
To ποσοστό της Socar στη νέα μετοχική σύνθεση του ΔΕΣΦΑ ενδεχομένως θα περιοριστεί και κάτω από το 36%, αφού η ιταλική Snam αναμένεται τελικά να εξαγοράσει από τη Socar ποσοστό τουλάχιστον 30%. Η ιταλική εταιρεία ξεκίνησε τις συζητήσεις για την εξαγορά του 17% διότι η Ε.Ε. επέβαλε τη μείωση του ποσοστού της Socar, τουλάχιστον στο 49% για να "μπει" ευρωπαϊκή εταιρεία.
Τις επαφές έχει αναλάβει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος, οποίος είχε συνομιλίες με τον εκπρόσωπο της Snam και τον εκπρόσωπο της Socar Ανάρ Μαμάντοφ, κλείνοντας και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Εξάλλου, η βάση είναι ο αναθεωρημένος κανονισμός της ΡΑΕ τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ, με βασικά σημεία-κλειδιά τα ανακτήσιμα ποσά της περιόδου 2006-2015, τον χρόνο ανάκτησής τους, τα ποσοστά αύξησης των τιμολογίων χρήσης δικτύου και τις αποδόσεις του ΔΕΣΦΑ.
Πιο συγκεκριμένα, η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αυξάνει τα ανακτήσιμα ποσά για την περίοδο 2006-2015 ενσωματώνοντας και αυτά που αντιστοιχούν στο 2016, από τα 285 εκατ. ευρώ - που προέβλεπε η τροπολογία του υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη - στα 326 εκατ. ευρώ. Μειώνει τον χρόνο ανάκτησή τους από τα 40 χρόνια (της τροπολογίας του κ. Σκουρλέτη) στα 20 χρόνια.Τέλος, η ανακτήσιμη διαφορά θα προσαυξάνεται για τον χρόνο που μεσολαβεί και μέχρι την πλήρη ανάκτησή της, με βάση τον πληθωρισμό αλλά και με ένα επιπλέον συντελεστή από 0 έως 5% τον χρόνο, ανάλογα με το κόστος δανεισμού που θα έχει ο ΔΕΣΦΑ κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με αυτές με τις τροποποιήσεις η αύξηση στα τέλη χρήσης δικτύου του ΔΕΣΦΑ ανέρχεται στο 36% έναντι 23%. Η τελική τιμή του φυσικού αερίου από τη νέα αυτή ρύθμιση αναμένεται να επιβαρυνθεί με ένα ποσοστό της τάξης του 2,5% με 4%, που θα εξαρτάται από το καταναλωτικό προφίλ των βιομηχανικών πελατών.