26.10.16

Συγκίνηση: Ζωντανοί και φυλακισμένοι στη Ράκα οι δύο ορθόδοξοι ιεράρχες που είχαν απαχθεί το 2013;

ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥΣ

της Χριστίνας Κοκκίνη
Δύο ορθόδοξοι ιεράρχες που είχαν απαχθεί από ισλαμιστές τον Απρίλιο του 2013 έξω από το Χαλέπι, ενδέχεται να είναι ζωντανοί και φυλακισμένοι στη Ράκα, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik σε τηλεγράφημά του.
Πρόκειται για τον ελληνορθόδοξο μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο Γιαζίγκι και τον Συροορθόδοξο μητροπολίτη Γιοχάνα Ιμπραήμ, για τους οποίους υπήρχαν πληροφορίες, κυρίως από την τουρκική πλευρά, ότι οι απαγωγείς τους είχαν δολοφονήσει.

Πάντως από το φθινόπωρο του 2013 ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ιβανόφ είχε ενημερώσει τον τότε ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες πως οι δύο ιεράρχες ήταν ζωντανοί.
Σήμερα, το ρωσικό πρακτορείο αναφέρει σε τηλεγράφημά του ότι οι δύο μητροπολίτες είναι ζωντανοί και παραμένουν φυλακισμένοι στη Ράκα, την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απελευθέρωσής τους πριν ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση κατάληψης της Ράκα από τους Αμερικανούς και τους Τούρκους.
Οι Ρώσοι θεωρούν ότι οι ιεράρχες κρατούνται ως όμηροι και θα εκτελεστούν όταν ξεκινήσει η επιχείρηση και για τον λόγο αυτό έχουν στείλει ειδική ομάδα για να πετύχει την απελευθέρωσή τους.
Το πρακτορείο επικαλείται ως πηγή του την ηγουμένη της μονής του Αγίου Ιακώβου που βρίσκεται στη δυτική Συρία. «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ιεράρχες είναι στη Ράκα και ανησυχούμε για τις ζωές τους. Προσευχόμαστε για τη ζωή τους πριν την τελική επίθεση (της Διεθνούς Συμμαχίας) στη Ράκα» δήλωσε στο sputnik η ηγουμένη Αγνή Μαριάμ Σαλίμπ.
Οι δύο ιεράρχες είχαν πέσει θύματα απαγωγής το στις 22 Απριλίου 2013, βόρεια του Χαλεπίου και από τότε δεν είχαν δώσει σημάδια ζωής. 
Το πρακτορείο Sputnik επικαλείται ως πηγή την ηγουμένη της μονής του Αγίου Ιακώβου, η οποία βρίσκεται στη δυτική Συρία. Η πληροφορία βγήκε στην επιφάνεια λίγα μόλις 24ωρα μετά τη δημοσιοποίηση του αμερικανικού σχεδίου για έφοδο στη Ράκα.
Στο τηλεοπτικό κανάλι του Λιβάνου ΟΤV o γνωστός Λιβανέζος δημοσιογράφος και πολιτικός Σαλέμ Ζαχράν, ανέφερε τότε ότι οι δύο χριστιανοί επίσκοποι είναι νεκροί.